Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Teuge ten behoeve van valschermspringen

13 maart 2018

Nr. MLA/038/2018

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van de Commandant van de Defensie Para School van 19 februari 2018;

Gelet op artikel 9 van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van het uitvoeren van valschermsprongen wordt als springgebied het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Teuge aangewezen, begrensd door de volgende coördinaten en hoogte:

    TGB Teuge

    een cirkelvormig gebied met een straal van vier (4) nautische mijlen met als middelpunt coördinaat 52°14'41"N 006°02'48"E, van grondniveau tot FL 095 (zie figuur).

  • 2. Het TGB Teuge, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op de hieronder genoemde dagen en tijdstippen:

    Week 14

    dinsdag 3 april 2018 van 20:30 uur tot 22:00 uur lokale tijd;

    woensdag 4 april 2018 van 20:30 uur tot 22:00 uur lokale tijd;

    donderdag 5 april 2018 van 20:30 uur tot 22:00 uur lokale tijd.

    TGB Teuge

    TGB Teuge

Artikel 2

Voor het gebruik van het TGB Teuge gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere vluchten dan de bij het valschermspringen betrokken vlucht in het TGB is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van de supervisor van het MilATCC Schiphol;

  • b. de aan de oefening deelnemende gezagvoerder en gezagvoerders van vluchten als genoemd in onderdeel a, dienen radiocontact te hebben met het MilATCC Schiphol voor het binnenvliegen van het in artikel 1, eerste lid, genoemde TGB en dienen te voldoen aan de voorwaarden, gesteld door de genoemde LVL-instantie;

  • c. tijdens het vliegen binnen het TGB dient de aan de oefening deelnemende gezagvoerder gebruik te maken van een SSR-transponder met mode S of modes A en C;

  • d. de bij het valschermspringen betrokken vlucht wordt uitgevoerd conform instrumentvliegvoorschriften;

  • e. niet-deelnemend luchtverkeer dient vijf (5) nautische mijlen vrij te worden gehouden van de laterale grenzen van het TGB;

  • f. de daadwerkelijke activering en de-activering van het TGB wordt door de supervisor van het MilATCC Schiphol gecoördineerd met de supervisor van LVNL en de havenmeester van Airport Teuge.

Artikel 3

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 3 april 2018 en vervalt met ingang van 6 april 2018.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Kolonel

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

In week 14 van 2018 vindt een parachutespringoefening plaats, waarbij valschermsprongen bij duisternis zullen worden uitgevoerd. Ter bescherming van deze bijzondere activiteit in de lucht wordt in verband met de veiligheid in de lucht het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Teuge ingesteld gedurende bekendgemaakte dagen en tijdstippen.

Luchtvaartuigen in gebruik bij de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart en luchtvaartuigen ten behoeve van HEMS- en SAR-vluchten mogen het tijdelijke gebied met beperkingen binnenvliegen na toestemming van het MilATCC Schiphol. Dit geldt tevens voor luchthavenluchtverkeer van en naar Airport Teuge dat minimaal 24 uur van tevoren is aangemeld.

Naar boven