Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Heerhugowaard Zuid, ontwikkelgebied en beheersverordening Heerhugowaard Zuid

Logo Heerhugowaard

De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft op 20 februari 2018 het bestemmingsplan Heerhugowaard Zuid en de beheersverordening Heerhugowaard Zuid gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn:

Zowel in de beheersverordening als in het bestemmingsplan zijn de minimaal aan te houden afstanden ten opzichte van de bedrijven genoemd in de Staat van Bedrijven en Inrichtingen gewijzigd. De afstand moet 31 meter te zijn in plaats van 30 meter, zoals opgenomen in het ontwerp.

In het bestemmingsplan is de beschermingszone voor de gasleiding in het plangebied aangepast conform het voorstel van de leidingbeheerder.

 

 

Bestemmingsplan Heerhugowaard Ontwikkelgebied

Het bestemmingsplan 'Heerhugowaard-zuid, ontwikkelgebied' is een vervolg van het op 28 oktober 2008 vastgestelde bestemmingsplan Heerhugowaard Zuid. Dat bestemmingsplan is bijna 10 jaar oud en moet na 10 jaar in beginsel herzien worden. Het herzien van dat bestemmingsplan past in het streven van de gemeente om te komen tot recente bestemmingsplannen. Het bestemmingsplan bestaat uit de delen van het gebied in en rond de Stad van de Zon die nog ontwikkeld moeten worden. Het gaat om het oostelijk deel van plandeel 4 (deel B), plandeel 3 (deels) en een enkel perceel ten zuiden van de Hemelboog. Het bestemmingsplan is opgesteld om als kader te dienen voor de ontwikkeling van de nog te realiseren woonwijken. Daarbij zijn ten opzichte van de oorspronkelijke gedachten bij de vormgeving van de Stad van de Zon de inzichten gewijzigd. Deze gewijzigde inzichten zijn verwerkt in de bestemming voor plandeel 4 (deel B).

 

Beheersverordening Heerhugowaard Zuid

Voor die al gerealiseerde gebieden van de Stad van de Zon is een ontwerp beheersverordening opgesteld. De beheersverordening is een vormvrij alternatief voor een bestemmingsplan waarmee het bestaande recht binnen een gebied opnieuw wordt vastgesteld. Het uitgangspunt is dat er geen wijzigingen van de bestaande rechten en plichten uit het voorheen geldende plan plaatsvinden, maar dat er voor het bestaande gebruik nog wel voldoende flexibele bepalingen worden opgenomen. Het is niet mogelijk om met een beheersverordening nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. Gelet op het conserverend karakter van de beheersverordening heeft de wetgever het niet wenselijk geacht bezwaar of beroep tegen de verordening mogelijk te maken. Zorgvuldigheidshalve wordt op basis van afdeling 3:4 van de Algemene wet bestuursrecht het ontwerp toch ter inzage gelegd vooruitlopend op de vaststelling door de gemeenteraad.

 

Terinzageligging

Het gewijzigde bestemmingsplan en de gewijzigde beheersverordening liggen met ingang van 13 maart 2018 ter inzage bij het Informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis aan de Parelhof 1, De openingstijden van het gemeentehuis zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Het gewijzigde vastgestelde bestemmingsplan is digitaal te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Als u bij zoekterm de naam Heerhugowaard Zuid, ontwikkelgebied of de volgende code: IDN NL.IMRO.0398.BP55HHWZUIDONTW-VA01 invult, wordt u direct naar het bestemmingsplan geleid. De beheersverordening kunt u zoeken onder de naam Heerhugowaard Zuid of de code NL.IMRO.0398.BV52HHWZUID-VA01.

 

 

Beroepsmogelijkheden

Tegen de beheersverordening kan geen beroep worden aangetekend. Deze treedt de dag na publicatie in werking.

 

Voor het bestemmingsplan geldt dat vanaf 13 maart 2018 kan gedurende een termijn van 6 weken beroep worden ingesteld door,

belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan in te stellen;

belanghebbenden die beroep willen instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

belanghebbenden die reeds beroep hebben ingesteld tegen het eerdere besluit tot vaststelling hoeven niet opnieuw beroep aan te tekenen. Op grond van artikel 6:19 van de Algemene wet bestuursrecht, wordt een aanhangig bezwaar of beroep geacht mede te zijn gericht tegen een latere wijziging van het bestreden besluit.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA  's-Gravenhage.

 

Het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan niet. Indien gedurende de beroepstermijn met betrekking tot het vaststellingsbesluit, naast het beroep, bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, ook een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een beroepschrift moet worden gericht aan: De Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden gericht aan: De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Voor zowel het instellen van beroep als het doen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

 

Heerhugowaard,

13 maart 2018

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard.

11RO04s

 

Naar boven