BesluitVerkeersregeling Abel Tasmanstraat

Logo Hilversum

Gemeenteblad III, 201 6 , nr. 67 (zaak 369186 )

Burgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen ;

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van hun besluit van 20 juli 2015 (gemeenteblad 2015, afdeling III, nr. 11) zijn er verkeerstekens aangebracht in de Abel Tasmanstraat;

Er bestaat behoefte aan een aanpassing van de aangebrachte verkeerstekens in verband met de verkeerscirculatie.

De Abel Tasmanstraat is erftoegangsweg in een verblijfsgebied met een 30km/uur regime, binnen het Riebeeckkwartier.

Voor het wegvak tussen de Olivier van Noortstraat en de Jan Carstenszstraat is de Abel Tasmanstraat gesloten in de richting van de Olivier van Noortstraat. (uitgezonderd fietsers en bromfietsers)

De behoefte betreft een aanpassing van de verkeersregeling voor het wegvak Abel Tasmanstraat tussen de Olivier van Noortstraat en de Jan Carstenszstraat. Er zijn namelijk gegronde klachten over verkeersonveiligheid. Die onveiligheid ontstaat door het veelvuldig tegen de vastgestelde rijrichting inrijden door motorvoertuigen, terwijl alleen fietsers en bromfietsers zijn uitgezonderd.

In het belang van verkeersveiligheid, is het daarom gewenst voor het wegvak Abel Tasmanstraat tussen de Olivier van Noortstraat en de Jan Carstenszstraat het eenrichtingverkeer aan te passen, in dit geval door het eenrichtingverkeer op te heffen. Door deze maatregel kan het verkeer via een kortere weg zijn bestemming in het noordelijk en oostelijk deel van de wijk bereiken. Zonder de verkeerscirculatie in het verblijfsgebied te verstoren is, naast het wegnemen van het geconstateerde verkeersgevaarlijke gedrag en verbeterde bereikbaarheid, daar het milieu/leefbaarheid bij gebaat.

Daarover heeft de gemeente met bewoners van het wegvak medio 2016 gesproken en met een op 22 september 2016 uitgezette enquête heeft de meerderheid van de respondenten aangegeven het eenrichtingverkeer op te willen heffen.

Bovengenoemde maatregel zal noch op de Abel Tasmanstraat, noch op één van de aangrenzende straten, leiden tot een overschrijding van de luchtkwaliteitsnormen, als genoemd in titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen van de Wet milieubeheer.

Bovengenoemde maatregel zal, noch op de Abel Tasmanstraat, noch op één van de aangrenzende straten, leiden tot een formele reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en adviseert positief op de voorgestelde maatregel(en).

De Abel Tasmanstraat is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud.

Het ontwerp van dit besluit is op 1 december 2016 op de gebruikelijke wijze gepubliceerd in de Gooi en Eembode en een ieder is gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken, maar van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer, laatstelijk in het bevoegdhedenregister 2014 (besluit van 22 april 2014).

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten ;

  • 1.

    De op grond van hun besluit van 20 juli 2015 (gemeenteblad 2015, afdeling III, nr.11 verkeerstekens te verwijderen, voor zover hieronder niet anders is aangegeven.

  • 2.

    Door het plaatsen dan wel handhaven van borden A1 (30 km/uur met zonale werking) van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, hierna te noemen “de bijlage”, de Abel Tasmanstraat aan te wijzen als een weg, waarop niet harder gereden mag worden dan 30 km/uur.

  • 3.

    Door het plaatsen dan wel handhaven van borden C2 en C3 en C4 van de bijlage de Abel Tasmanstraat, tussen de Jan Carstenszstraat en de Willem Barentszweg te sluiten voor bestuurders in de richting van de Willem Barentszweg.

  • 4.

    Door het plaatsen dan wel handhaven van onderborden, fietsers en bromfietsers uit te zonderen van de onder 3 genoemde borden C2, C3 en C4.

  • 5.

    Door het plaatsen dan wel handhaven van borden C7b van de bijlage de Abel Tasmanstraat, tussen de Waldecklaan en de Olivier van Noortstraat te sluiten voor vrachtwagens en bussen.

  • 6.

    Door het plaatsen dan wel handhaven van onderborden de werking van de onder 5 genoemde borden C7b te beperken tot vrachtwagens en bussen die langer zijn dan 10 meter.

Hilversum, 8 februari 2017

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

F.G.J. Voorink

Dit besluit wordt op 16 februari 2017 bekend gemaakt en is gedurende 6 weken in zijn geheel in te zien op de website van de Staatscourant www.officielebekendmakingen.nl. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Een gelijkluidend exemplaar met eventuele bijlagen is gedurende 6 weken in te zien op de website van de gemeente Hilversum (www.hilversum.nl/verkeersbesluiten). Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan, uitsluitend door degene die een zienswijze heeft ingediend tegen het ontwerpbesluit, binnen 6 weken na bovengenoemde datum van bekendmaking, tegen het definitieve besluit een gemotiveerd beroepschrift worden ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. bodemzaak, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. In het beroepschrift moeten in ieder geval worden vermeld: uw naam, adres, datum en handtekening, een omschrijving van het besluit en de redenen waarom u het niet eens bent met het besluit. Ook moet u een kopie van dit besluit meesturen.

Dit besluit treedt 6 weken na bovenvermelde publicatiedatum in werking, ook al tekent u beroep aan. Wilt u voorkomen dat, zolang nog niet op uw beroepschrift is beslist, het besluit in werking treedt, dan kunt u aan de rechter een voorlopige voorziening (schorsing) vragen. U richt uw verzoek dan aan de voorzieningenrechter op bovengenoemd adres (o.v.v. voorlopige voorziening).

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). De actuele bedragen kunt u opvragen bij de rechtbank of op www.rechtspraak.nl

Vr16/67 (zaak 369186)

Naar boven