Verkeersbesluit instellen verplicht fietspad met voorrangsregeling tussen de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg ter hoogte van nummers 29 en 31 in Nigtevecht, Stichtse Vecht

Logo Stichtse Vecht

BEVOEGDHEID

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en bij besluit, Algemeen Mandaat maart 2013, van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht is het dagelijks bestuur bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Stichtse Vecht.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het verkeerbesluit betreft het instellen van een verplicht fietspad tussen de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg ter hoogte van nummers 29 en 31, in Nigtevecht.

Tevens is in het verkeersbesluit geregeld dat de gebruikers van het fietspad voorrang dienen te verlenen aan het verkeer op de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg.

Het verkeersbesluit vloeit voort uit de plannen rond de aanleg van de ‘Fietsbrug en natuurverbinding Nigtevecht’ van de provincie Utrecht.

De situatietekeningen (nummers 61-00-D1-2101 en 31-00-D1-2101) van de ‘Fietsbrug en natuurverbinding Nigtevecht’ (projectnummer: 10140114) zijn op te vragen bij de gemeente Stichtse Vecht.

Met het verkeersbesluit:

  • Wordt de veiligheid op en rond de Kanaaldijk Oost, de Vreelandseweg en het fietspad te Nigtevecht gewaarborgd;

  • Worden de weggebruikers en passagiers op deze wegen beschermd;

  • Wordt het voorkomen of beperken van de door verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade beoogd.

Het is dan ook gewenst om de verbinding tussen de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg ter hoogte van nummers 29 en 31 in Nigtevecht, aan te wijzen als verplicht fietspad met voorrangsregeling.

Hiervoor worden op de Kanaaldijk Oost, ter hoogte van de fietsbrug, en op de Vreelandseweg, ter hoogte van nummers 29 en 31, verkeerborden G11, B06 en haaientandmarkering geplaatst.

De weg is in beheer en eigendom van de gemeente Stichtse Vecht en zij is daarmee bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de door de korpschef van politie gemandateerde vertegenwoordiger van eenheid Midden Nederland, team verkeer, cluster West-Utrecht. Deze adviseert: ‘positief op onderhavig besluit’.

BELANGEN AFWEGING

Het belang van de veiligheid van de fietsers en voetgangers die gebruik gaan maken van deze verbinding is leidend bij deze afweging.

Het doel van de verbinding is een veilig route te creëren voor de fietsers en voetgangers die gebruik willen maken van de fietsbrug.

Ook het belang van de overige weggebruikers en van de omwonenden is afgewogen. Door de instelling van de voorrangsregeling bij de aansluitingen met de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg wordt de snelheid van de gebruikers van de verbinding verlaagd. De aansluiting met de Kanaaldijk Oost vindt plaats op het vrij liggende fietspad.

Op de Vreelandseweg is snelheid voor gemotoriseerd verkeer verlaagd naar 30km/u, dit conform de beleidsnota deel C van het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan (GVVP) uit 2016. Tevens wordt er een verkeersremmende maatregel, in de vorm van een verkeersdrempel, aangelegd. Op deze manier is de snelheid op de kruising van de verbinding met de Vreelandseweg laag en wordt de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers en bewoners geborgd.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen besluit het dagelijks bestuur van de gemeente Stichtse Vecht om de verbinding tussen de Kanaaldijk Oost en de Vreelandseweg tegenover nummers 29 en 31 in Nigtevecht, formeel aan te wijzen als verplicht fietspad met voorrangsregeling.

Hiervoor worden, op bovengenoemde wegen, aan weerzijden van het pad verkeersborden G11, B06 uit bijlage 1 van het RVV 1990 en haaientandmarkering geplaatst.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht

namens hen,

P.V. Koster

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling

Maarssen, 7 februari 2017

BEZWAAR MAKEN

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de dag van bekendmaking van dit verkeersbesluit in de Staatscourant bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift kunt u richten aan Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, Postbus 1212, 3600 BE Maarssen.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift schort het besluit waartegen u bezwaar hebt ingesteld, en de eventuele gevolgen ervan, niet op. Als u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u vooruitlopend op de beslissing hierover om een voorlopige voorziening vragen. Dit doet u door middel van een verzoekschrift aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht. U stuurt een kopie van het bezwaarschrift en het besluit waartegen u bezwaar hebt ingesteld met uw verzoekschrift mee. In uw verzoekschrift geeft u aan waarom u een spoedeisend belang bij de voorlopige voorziening hebt.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven