Definitieve vaststelling drie Natura 2000-beheerplannen rondom het Koningsdiep, Ministerie van Economische Zaken

De natuur beleven, benutten en beschermen. Daar draait het om in de Natura 2000-gebieden. Nederland telt 161 Natura 2000-gebieden. Ze maken deel uit van een samenhangend netwerk van natuurgebieden binnen de Europese Unie. De Natura 2000-gebieden Wijnjeterper Schar, Bakkeveense Duinen en Van Oordt’s Mersken liggen langs de loop van de Friese beek Koningsdiep (Alddjip) in de provincie Fryslân.

Natura 2000-beheerplannen

Voor de Natura 2000-gebieden Wijnjeterper Schar, Bakkeveense Duinen en Van Oordt’s Mersken heeft het Ministerie van Economische Zaken in samenwerking met de provincie Fryslân een beheerplan opgesteld. In de nota van antwoord, die in nauwe samenwerking met de provincie is opgesteld, zijn de antwoorden op de bij het ontwerpbeheerplan ingediende zienswijzen gebundeld. Deze documenten zijn nu definitief vastgesteld door de bevoegde instanties. Een beheerplan heeft een planperiode van zes jaar.

Terinzagelegging

De definitief vastgestelde Natura 2000-beheerplannen en de nota van antwoord zijn te vinden via www.rijksoverheid.nl/natura2000. Gedurende de terinzagelegging van 15 februari 2017 tot en met 29 maart 2017 zijn de documenten tijdens reguliere openingstijden ook in te zien op:

  • Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag

  • Provinciehuis Fryslân: Tweebaksmarkt 52, 8911 KZ Leeuwarden.

Mogelijkheid tot beroep instellen

Een beroep kan alleen worden ingesteld tegen specifieke onderdelen van het beheerplan. Beroep staat volgens de Wet natuurbescherming (art. 8.1) alleen open tegen de beschrijvingen van activiteiten die het bereiken van instandhoudingsdoelstellingen niet in gevaar brengen en de daarbij aangegeven voorwaarden en beperkingen. Hierbij gaat het om activiteiten die via het beheerplan vrijgesteld zijn van vergunningplicht. Geen beroep is mogelijk tegen de elementen gericht op uitvoering, zoals de maatregelen of de fasering van de uitvoering.

Wie mag beroep instellen

Tegen het beheerplan hebben belanghebbenden de mogelijkheid om in beroep te gaan. Ingevolge artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen alleen belanghebbenden die op het ontwerpbeheerplan zienswijzen hebben ingediend, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijze naar voren hebben gebracht, beroep instellen bij de rechtbank. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken, vanaf de dag na die waarop het beheerplan ter inzage is gelegd.

Hoe kunt u beroep instellen

De beroepstermijn start op 16 februari 2017 en duurt tot en met 29 maart 2017. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente waar u woonachtig bent onder valt. Zie voor de onderverdeling van gemeenten over de verschillende rechtbanken (arrondissementen): www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/organisatie/rechtbanken.

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met het besluit en uw handtekening. Het instellen van beroep schorst niet de werking van het beheerplan. De behandeling van het beroep verloopt verder via de rechtbank.

Meer weten en contact

Voor meer informatie kunt u de Procedurewijzer lezen. Deze is te vinden via www.rijksoverheid.nl/natura2000. Voor algemene vragen over de vaststellingsprocedure kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl): 088 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven