Aanwijzen van een parkeerplaats voor het opladen van elektrische voertuigen op de Zeelt ter hoogte van huisnummer 4 in Nieuwkoop

Logo Nieuwkoop

17.25179

Gemeente Nieuwkoop

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RW 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2007 is gemandateerd aan de afdelingsmanager van het team Beheer Openbare Ruimte;

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Zoals verwoord in het beleidskader Elektrisch Vervoer uit 2013 is het wenselijk het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. De algemene ambitie van de gemeentelijke duurzaamheidsagenda is een vermindering van het energiegebruik en een toename van het gebruik van duurzame energiebronnen en bouwmaterialen. In de duurzaamheidsagenda streeft de gemeente naar een vermindering van CO2 uitstoot. De gemeente wil deze vermindering van CO2 bereiken door het stimuleren van elektrisch vervoer.

Motivering:

Door een inwoner is er een verzoek ingediend bij de gemeente Nieuwkoop voor het realiseren van een oplaadplaats voor elektrische auto’s nabij de Zeelt 4 in Nieuwkoop. De aanvrager is in het bezit van een elektrische auto maar heeft niet de mogelijkheid om de auto op te laden op eigen terrein. Voor de aanvrager is het noodzakelijk om een laadpunt te realiseren in de openbare ruimte binnen een loopafstand van 200 meter van zijn woning. Er is binnen een straal van 200 meter geen oplaadpunt aanwezig.

In 2015 is er een parkeeronderzoek gehouden in Nieuwkoop waarbij gebleken is dat de parkeerdruk in de wijk boven de 100 % lag. Het realiseren van een elektrische oplaadpunt aan de Zeelt heeft dus een negatieve invloed op de hoge parkeerdruk in de wijk. De afweging dient gemaakt te worden of realisatie van een elektrische oplaadpunt op de Zeelt zwaarder weegt dan een verdere toename van de parkeerdruk in de wijk. Gezien de ambitie van de gemeentelijke duurzaamheidsagenda wordt de voorkeur gegeven aan het stimuleren van elektrisch rijden en accepteren wij een hogere parkeerdruk in de wijk. In de directe omgeving is er geen ruimte beschikbaar om de parkeerplaats te compenseren. Om gebruik te kunnen maken van deze laadplaats wordt een parkeerplaats gereserveerd in de openbare ruimte voor het opladen van elektrische voertuigen.

Met dit verkeersbesluit wordt beoogd het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet. Met dit verkeersbesluit levert de gemeente een bijdrage aan een veilige en schone openbare ruimte door het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren.

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • -

    dat een parkeerplaats aan de Zeelt in Nieuwkoop ter hoogte van huisnummer 4 gereserveerd wordt voor het opladen van elektrische voertuigen, door het plaatsen van bord E4 uit bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord “opladen elektrische voertuigen”  

  • -

    Bovengenoemde maatregel uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets. 

  • -

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden één dag na dagtekening van het besluit.

     

Nieuwkoop 27 december 2017

Burgemeester en Wethouders

Namens deze,

S. Dijkstra

Teammanager Beheer Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • -

    de naam en het adres van de indiener,

  • -

    de dagtekening,

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • -

    de gronden van het bezwaar.

  

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Naar boven