Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 7 december 2017 nr. 1020887/1020902, tot plaatsing van bord E06 met onderbord op de parallelweg van de provinciale weg N236 in Driemond (Amsterdam Zuid Oost).

Logo Noord-Holland

 

 

 

Aanleiding

Van mevrouw Roeplall, wonende aan de Provinciale weg nr. 4 (N236) te Driemond hebben wij het verzoek ontvangen om een van de aanwezige parkeerplaatsen op de parallelweg voor haar woning aan te wijzen als een gereserveerde invalidenparkeerplaats.

Onlangs heeft op de N236 bij Driemond groot onderhoud plaatsgevonden. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om ter ontsluiting van een aantal langs de N236 gelegen woningen een deel van het fietspad om te bouwen tot een parallelweg. Binnen de beschikbare ruimte was het mogelijk om drie parkeerplaatsen aan te leggen.

In de praktijk blijken deze parkeerplaatsen regelmatig bezet te zijn. Daardoor ondervindt mevrouw Roeplall vaak problemen bij het vinden van een parkeerplaats in de buurt van haar woning. Haar probleem zou zijn opgelost wanneer een van de parkeerplaatsen voor haar woning als invalidenparkeerplaats zou zijn aangeduid.

 

Afweging belangen

Mevrouw Roeplall is minder valide en in het bezit van een invalidenparkeerkaart. Haar woning is alleen te bereiken via een trap in het talud van de Provinciale weg of via het voetpad onder aan het talud. Per auto is haar erf niet bereikbaar.

De drie parkeerplaatsen langs de provinciale weg zijn regelmatig vol geparkeerd en voorzien nauwelijks in de parkeerbehoefte. Wegens gebrek aan fysieke ruimte is het niet mogelijk de parkeerruimte uit te breiden. Wanneer de parkeerplaatsen vol staan heeft mevrouw Roeplall geen gelegenheid om in de buurt van haar woning te parkeren. Dit betekent een aanzienlijke beperking van haar bewegingsvrijheid als minder valide.

Aan dit probleem van mevrouw Roeplall kan worden tegemoet gekomen door een van de drie parkeerplaatsen voor haar woning met bord E6 en onderbord aan te wijzen als een voor haar voertuig gereserveerde invalidenparkeerplaats. Deze maatregel zal geen negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid of doorstroming op de provinciale weg. Bij de meeste van de overige woningen op deze locatie is er parkeergelegenheid dicht bij de woning. Verder zullen van de drie parkeerplaatsen op de parallelweg nog twee vrije parkeerplaatsen over blijven. Gelet hierop menen wij dat de belangen van de overige weggebruikers niet onevenredig zwaar worden getroffen.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van bord E6 en een onderbord met kenteken een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is dat mevrouw Roeplall ondanks haar beperkingen haar woning via de parallelweg op redelijke wijze kan bereiken. In feite wordt hiermee de bruikbaarheid van de weg (naar haar woning) gewaarborgd. Dit belang is genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie kan met deze maatregel instemmen. 

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor getroffen wordt, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

1. door plaatsing van bord E6 en een onderbord met het kenteken van het door mevrouw Roeplall gebruikte voertuig, een van de parkeerplaatsen langs de parallelweg van de N236 aan te wijzen als een gereserveerde invalidenparkeerplaats.

2. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

 

Haarlem, 7 december 2017

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan gedeputeerde staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken. Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan.Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u – bij een spoedeisend belang – een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met de heer J.C. van Everdingen, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 5289.

Naar boven