Bestemmingsplan Uithuizen

Logo Eemsmond

Op donderdag 16 november 2017 heeft de raad van de gemeente Eemsmond  het bestemmingsplan Uithuizen dorpscentrum vastgesteld. Het door de raad vastgestelde bestemmingsplan wijkt af van het eerder ter inzage gelegde ontwerp. 

Aanleiding

Het bestemmingsplan Uithuizen dorpscentrum heeft betrekking op het centrum van Uithuizen met daarin het winkelgebied en de nabije omgeving daarvan, inclusief de spoorzone met het bedrijvengebied.

Het bestemmingsplan wordt herzien omdat het voor de gemeente van belang is dat Uithuizen als regionaal centrum kan blijven functioneren. In dit kader is een centrumvisie opgesteld waarin verschillende voorstellen worden gedaan om het winkelgebied van Uithuizen te verbeteren. Naar aanleiding van de centrumvisie heeft de gemeenteraad op 12 februari 2016 beleidskaders vastgesteld. Een aantal van deze beleidskaders zullen ook moeten worden vertaald naar het bestemmingsplan, zoals het creëren van een compact winkelgebied en het faciliteren van ontwikkelingen met als doel het aantrekkelijker en beter bereikbaar maken van het centrumgebied. 

Wijziging

De wijzigingen betreffen:

1. De verbeelding is aangepast in die zin dat de Lidl de aanduiding ‘Supermarkt’ heeft gekregen en de tijdelijke uitbreiding van de Lidl de aanduiding ‘supermarkt voorlopig’, dit naar aanleiding van de ingediende zienswijze van Lidl).

2. De verbeelding, de toelichting en de regels zijn aangepast in die zin dat de percelen Leeuwstraat 8, 10 en 12 (voormalige kringloopwinkel en voormalig Citytheater/538) de bestemming Gemengde doeleinden krijgen en het plangebied wordt verruimd met de ontsluiting van de Menkemahof op de Leeuwstraat. Voor dit gebied (Leeuwstraat 8,10 en 12 en Menkemahof) zal een wijzigingsbevoegdheid worden opgenomen om de bouw van (zorg) appartementen voor dit gebied door middel van een wijzigingsplan mogelijk te maken. Dit naar aanleiding van de ingediende zienswijze van SRK.

3. De verbeelding is aangepast in die zin dat de lunchroom de Blink een aanduiding ‘horeca tot en met categorie 2’ heeft gekregen.

4. De verbeelding is aangepast in die zin dat de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel-technisch centrum’ aan de Hogelandsterstraat is verruimd tot aan de hoek met de Departementsstraat.

5. De begrippen (artikel 1) en de lijst van bedrijven (bijlage bij de regels zijn aangepast in die zin dat de onduidelijkheid in de bijlage wat een beroep-aan-huis is en wat een bedrijf- aan-huis is, verduidelijkt wordt.

6. Lid 4.5. van artikel 4 (Centrum) vervalt (parkeerplaatsen) vervalt, dit naar aanleiding van de ingediende zienswijze van Lidl.

7. De verwijzing in artikel 5 onder lid 5.8.2.a is gecorrigeerd in die zin dat verwezen wordt naar artikel 5.8.1. sub c.

8. De regeling in het vastgestelde facet-bestemmingsplan mini-windturbines is in dit bestemmingsplan in de regels meegenomen. 

Ter inzage

Van vrijdag 8 december 2017 tot en met donderdag 18 januari 2018 ligt het bestemmingsplan en het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad en de bijbehorende stukken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Hoofdstraat-West 1 in Uithuizen. U kunt het bestemmingsplan ook downloaden via www.eemsmond.nl  

In werking

Het bestemmingsplan Uithuizen dorpscentrum treedt in werking op vrijdag 19 januari 2018. 

Beroep

Bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag kunt u tot en met donderdag 18 januari 2018  beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan:

  • 1.

    als u in een eerdere fase tijdig uw zienswijze op het ontwerp van het bestemmingsplan heeft ingediend bij de gemeenteraad;

  • 2.

    als u belanghebbende bent en kunt aantonen dat u niet in staat bent geweest tijdig te reageren op het ontwerp;

  • 3.

    als u belanghebbende bent en beroep instelt tegen de wijziging door de gemeenteraad aangebracht bij vaststelling. 

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, kunt u tegelijkertijd om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Met een voorlopige voorziening vraagt u om de werking van het bestemmingsplan uit te stellen tot het moment dat op uw beroep is beslist. Tevens moet u het spoedeisend belang aangeven.

Naar boven