Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 15 december 2017, nr. IENM/BSK-2017/292887, houdende goedkeuring van het gemeenschappelijk besluit van de provinciale staten van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân van respectievelijk 13 december 2017, 13 december 2017 en 20 december 2017 tot wijziging van het Reglement voor het waterschap Noorderzijlvest 2008 vanwege wijziging van de taak en het gebied van het waterschap

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 5 van de Waterschapswet en het in het opschrift genoemde besluit;

BESLUIT:

Goed te keuren het gemeenschappelijk besluit van de provinciale staten van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân van respectievelijk 13 december 2017, 13 december 2017 en 20 december 2017 tot wijziging van het Reglement voor het waterschap Noorderzijlvest 2008 vanwege wijziging van de taakomschrijving van het waterschap ter verduidelijking en om aan te sluiten bij de huidige wetgeving en de huidige situatie en vanwege uitbreiding van het gebied van het waterschap door de overdracht van een deel van het gebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Beroep

Tegen een beslissing inzake de goedkeuring van een besluit van provinciale staten tot wijziging van de taak of het gebied van een waterschap kunnen belanghebbenden binnen een termijn van zes weken beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroepschrift dient ondertekend te worden en ten minste te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht; en

  • d. de gronden van het beroep.

TOELICHTING

Bij gemeenschappelijk besluit van de provinciale staten van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân van respectievelijk 13 december 2017, 13 december 2017 en 20 december 2017 is het Reglement voor het waterschap Noorderzijlvest 2008 gewijzigd ten aanzien van de taak en het gebied van het Waterschap Noorderzijlvest.

In artikel 4, eerste lid, van het reglement is voor wat betreft de zorg voor het watersysteem als taak van het waterschap aangesloten bij de wet en de huidige situatie. Deze taak omvat de zorg voor de waterkering en de zorg voor de waterhuishouding, als ook de zorg voor de waterkwaliteit, voor zover deze taak niet bij andere publiekrechtelijke lichamen berust. Met de wijziging van het reglement wordt het beheer van het watersysteem aan het waterschap opgedragen, waardoor het qua terminologie en inhoud beter aansluit op de Waterwet. In het reglement wordt daarom expliciet opgenomen dat het waterschap beheerder van het watersysteem is. Daaronder valt tevens het vaarwegbeheer. Het waterschap is op grond van de Waterwet en het reglement beheerder van de vaarwegen, met uitzondering van de vaarwegen die in beheer bij het Rijk zijn en de in de provinciale vaarwegenverordening genoemde vaarwegen (zie artikel 3.2 van de Waterwet). In de Omgevingsverordening Provincie Groningen 2016 zijn die vaarwegen vastgelegd waarvan het beheer bij de provincie of de gemeente of een gemeenschappelijke regeling blijft. Bij de toewijzing in de omgevingsverordening is aangesloten bij de bestaande situatie.

Daarnaast is het gebied van het waterschap vergroot. Met de fusie tussen de voormalige waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland tot het Waterschap Drents Overijsselse Delta per 1 januari 2016 is een aantal kadastrale percelen van het verzorgingsgebied van dat waterschap toegevoegd aan het verzorgingsgebied van het Waterschap Noorderzijlvest. Het overgedragen gebied staat bekend onder de naam ‘Norger Petgaten’. Het gebied omvat een oppervlakte van circa 144 hectare en is gelegen ten zuiden van de Kolonievaart in de nabijheid van een deel van het Natura 2000-gebied Fochteloërveen (te weten het Dutch Crane Resort).

Op grond van artikel 5 van de Waterschapswet behoeft het besluit vanwege de bovengenoemde wijzigingen van de taak en het gebied van het waterschap goedkeuring van de Minister.

De voorbereidingsprocedure van het door de verschillende provinciale staten genomen gemeenschappelijk besluit heeft blijkens de toelichting bij het besluit geen bijzonderheden opgeleverd.

Goedkeuring kan op grond van artikel 5, tweede zin, van de Waterschapswet slechts worden onthouden wegens strijd met het recht of het algemeen belang. Hiervan is niet gebleken; daarom wordt de onderhavige goedkeuring verleend.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Naar boven