Wet milieubeheer Geluidbelastingkaarten 2017 gemeente Haarlemmermeer (Hoofdstuk 11 Wet milieubeheer)

Logo Haarlemmermeer

Op grond van de Wet milieubeheer moet de gemeente Haarlemmermeer vijfjaarlijks inventariseren en vaststellen wat de geluidbelasting bedraagt op geluidgevoelige bestemmingen in de gemeente Haarlemmermeer.

De gemeente heeft hiertoe op 14 november 2017 de geluidbelastingkaarten 2017 vastgesteld.

Geluidbelastingkaarten

Gemeente Haarlemmermeer behoort tot één van de door Onze Ministerie aangewezen als agglomeratie verstedelijkte gebieden met ten minste 100.000 inwoners en is gelegen in de agglomeratie Amsterdam-Haarlem.

In § 11.2.2 van de Wet milieubeheer is geregeld dat elke agglomeratie met een bevolking van ten minste 100.000 inwoners, om de vijf jaar een geluidsbelastingkaart van haar grondgebied moet opstellen.

Deze verplichting komt voort uit de Europese Richtlijn omgevingslawaai. Deze richtlijn is in 2004 in de Wet geluidhinder verwerkt en in 2012 omgezet naar de Wet milieubeheer.

Middels de geluidsbelastingkaarten wordt een duidelijk beeld gegeven van het akoestische leefklimaat in onze gemeente. Deze kaarten geven de geluidsbelasting weer ten gevolge van weg-, rail-, industrie- en luchtvaartgeluid.

De gemeenten moet de geluidshindersituatie binnen de gemeente rapporteren aan het ministerie van I&W.

Actieplan

Het vaststellen van de geluidbelastingkaarten is in feite de eerste stap. Op basis van deze kaarten  moeten burgemeester en wethouders voor 18 juli 2018 een actieplan vaststellen.

Dit actieplan wordt opgesteld aan de hand van de resultaten van de geluidbelastingkaarten. Het actieplan bevat een beschrijving van het te voeren beleid om de geluidbelasting verder te beperken en om voorgenomen maatregelen uit te voeren.

Inzien

De geluidkaarten met de daarbij behorende rapportage kunt u raadplegen op deze site. De kaarten kunnen vanaf 6 december 2017 ook in het raadhuis in Hoofddorp worden ingezien.

De vaststelling van de kaarten heeft geen rechtsgevolgen. Tegen degeluidbelastingkaarten is geen bezwaar of beroep mogelijk.

Naar boven