Verkeersbesluit instellen ankerplaats voor het afwachten van het getij, Rijkswaterstaat

WS-2017/

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

VERKEERSBESLUIT TE WATER

De Hoofdingenieur-Directeur van de Rijkswaterstaat regio West-Nederland-Zuid, maakt namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat bekend, dat voornoemde Minister het besluit heeft genomen voor de Lek, in afwachting van de bouw en inrichting van een overnachtingshaven Bergambacht, tijdelijk een ankerplaats in de Lek aan te wijzen ten behoeve van het afwachten van het getij, aan de rechteroever tussen kilometerraai 987.950 en 988.350, bij Krimpen aan de Lek en hierbij het plaatsen van meerdere verkeerstekens.

Besluit

Op grond van onderstaande overwegingen besluit ik:

  • door het aanbrengen van verkeerstekens E.6 van bijlage 7 van het Rijnvaartpolitiereglement toestemming te geven om ankeren voor schepen en samenstellen, aan de zijde van de vaarweg waar het bord is geplaatst en een bord F.2a naar links met daarop het cijfer 400, een en ander aan de rechteroever van de Lek bij kmr 987.950 in de gemeente Krimpen aan de Lek;

  • door het aanbrengen van verkeersteken E.6: van bijlage 7 van het Rijnvaartpolitiereglement toestemming te geven om te ankeren voor schepen en samenstellen, aan de zijde van de vaarweg waar het bord is geplaatst en een bord F.2a naar rechts met daarop het cijfer 400, een en ander aan de rechteroever van de Lek bij kmr 988.350 in de gemeente Krimpen aan de Lek;

  • door het aanbrengen van verkeersteken E.5.2: toestemming te geven ligplaats te nemen tussen de aangegeven afstanden, in meters 25 – 60 gerekend vanaf het bord;

  • door het aanbrengen van verkeersteken F.3: als aanvullende aanduiding, te bepalen dat er maximaal 24 uur ligplaats ingenomen mag worden.

  • op het aangegeven riviervak waardoor een schip of samenstel ligplaats ingenomen mag worden is het niet toegestaan herstelwerkzaamheden uit te voeren, te laden, te lossen, samen te stellen of te ontkoppelen.

Begripsbepalingen

In dit verkeersbesluit wordt verstaan onder:

1. De “Hoofdingenieur-directeur”, de Hoofdingenieur-directeur van de Rijkswaterstaat regio West-Nederland-Zuid, bezoekadres:

Boompjes 200 (3011 XD) Rotterdam, postadres: postbus 556, 3000 AN Rotterdam;

2. Het “hoofd Vergunningverlening”:

het hoofd Vergunningverlening van Rijkswaterstaat regio West-Nederland-Zuid, bezoekadres: Boompjes 200 (3011 XD) Rotterdam, postadres 556, 3000 AN Rotterdam;

3. “Svw”:

de Scheepvaartverkeerswet;

4. “RPR”:

‘het Rijnvaartpolitiereglement’, het besluit Rijnvaartpolitiereglement 1995 (Stb. 1994 nr. 770).

5. “Babs”

Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer

6. “Awb”:

Algemene wet bestuursrecht.

7. “kmr”:

Kilometerraai

Vereiste van besluit

  • Op grond van artikel 2, eerste lid onder 1a, gelet op artikel 3 en 4 van de Svw ben ik bevoegd gezag op de Lek. Het beheer van de Lek is bij het Rijk.

  • Krachtens artikel 4, eerste lid onder a van de Svw wordt bepaald dat regels worden gesteld met betrekking tot het deelnemen aan het scheepvaartverkeer.

  • Artikel 4, eerste lid onder b Svw geeft aan de maatregel bij verkeerstekens.

  • Krachtens artikel 5, eerste lid van de Svw worden beslissingen met betrekking tot het aanbrengen of verwijderen van een verkeersteken genomen door het bevoegd gezag.

  • Krachtens artikel 6 van de Svw moet het bevoegd gezag een besluit nemen en bekendmaken dat een gebod of een verbod dan wel de opheffing van een gebod of verbod aangeeft, zoals opgenomen in de bijlage 7 van het RPR.

  • Op grond van artikel 5 van het Babs wordt aangegeven welke van de in artikel 3 van het Svw genoemde belangen aan het verkeersbesluit ten grondslag liggen en welke doelstelling met het verkeersbesluit wordt beoogd.

Belangenafweging en motivering

Op grond van het RPR artikel 9.13 mag een schip, een drijvend voorwerp of een drijvende inrichting tussen kmr. 867.460 en 989.200 op de Lek geen ligplaats nemen. Op grond van het 2e lid van artikel 9.13 RPR is het ligplaats nemen op de daartoe aangeduide ligplaatsen toestaan.

Om met de maximale toegestane diepgang op de Lek vanaf Krimpen aan de Lek tot aan Vreeswijk te varen is behoefte aan een extra ankerplaats om het getij af te wachten.

Het tijdelijk instellen van de ankerplaats in afwachting van de bouw en inrichting van een nieuwe overnachtingshaven te Bergambacht, langs de Lek (nabij kilometerraai 976.900 rechteroever), waarvan maximaal 1 x 24 uur gebruik gemaakt kan worden.

Uit het oogpunt van het in stand houden van afmeergelegenheden en het waarborgen van de bruikbaarheid hiervan is het gewenst om de navolgende, in bijlage 7 van het Rijnvaartpolitiereglement, genoemde verkeerstekens aan te brengen:

  • E.6: toestemming te ankeren aan de zijde van de vaarweg waar het bord is aangebracht en een bord F.2a naar links met daarop het cijfer 400, een en ander aan de rechteroever van de Lek bij kmr 987.950 in de gemeente Krimpen aan de Lek;

  • E.6: toestemming te ankeren aan de zijde van de vaarweg waar het bord is aangebracht en een bord F.2a naar rechts met daarop het cijfer 400, een en ander aan de rechteroever van de Lek bij kmr 988.350 in de gemeente Krimpen aan de Lek;

  • E.5.2: toestemming ligplaats te nemen tussen de aangegeven afstanden, in meters 25 – 60 gerekend vanaf het bord;

  • F.3: aanvullende aanduiding; maximaal 24 uur.

Gevolgde procedure

Er kan redelijkerwijs van worden uitgegaan dat andere belanghebbenden door het nemen van dit besluit niet in hun rechten worden aangetast. Derhalve is de procedure, als bedoeld in afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, achterwege gelaten.

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT, namens deze, hoofd afdeling Vergunningverlening Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid N.C. Knaap

MEDEDELINGEN

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit schriftelijk bezwaar maken binnen zes weken na de dag waarop het is bekendgemaakt. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, maar gezonden aan de Hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, t.a.v. de afdeling Werkenpakket, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. uw naam en adres;

  • b. de dagtekening;

  • c. de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • d. een opgave van de redenen waarom u zich niet met dit besluit kunt verenigen.

Let op: een per e-mail toegezonden stuk geldt niet als bezwaarschrift.

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met of na de indiening van het bezwaarschrift kunt u een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector Bestuursrecht, van het rechtsgebied waarbinnen u woonachtig bent en/of uw bedrijf is gevestigd (zie daarvoor bijvoorbeeld www.rechtspraak.nl).

Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. uw naam en adres;

  • b. de dagtekening;

  • c. de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • d. de gronden van het verzoek (motivering).

Met het verzoek dient u bovendien een kopie van het bezwaarschrift mee te zenden.

Indiening kan ook via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de site voor de precieze voorwaarden.

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Griffierecht

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de rechtbank wijst u na indiening op de verschuldigdheid daarvan en bericht u binnen welke termijn en op welke wijze het bedrag moet worden voldaan.

Naar boven