Besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, van 28 november 2017, nr. IENM/BSK-2017/284219, houdende aanwijzing van de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie) als bevoegde autoriteit voor de uitvoering van het proefproject digitale vrachtbrief Benelux

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op artikel 7, eerste lid, van de op 7 september 2017 te Brussel tot stand gekomen Beschikking van het Benelux Comité van Ministers betreffende een intra-Benelux proefproject met de digitale vrachtbrief;

Gezien de schriftelijke instemming van de Directeur van NIWO van 15 november 2017;

BESLUIT:

Artikel 1

Als bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel g, van de op 7 september 2017 te Brussel tot stand gekomen Beschikking van het Benelux Comité van Ministers betreffende een intra-Benelux proefproject met de digitale vrachtbrief, wordt van 1 december 2017 tot 30 november 2020 aangewezen: NIWO, de in artikel 4.1, eerste lid, van de Wet wegvervoer goederen bedoelde organisatie.

Artikel 2

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 december 2017. Indien de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 30 november 2017, treedt het in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt het terug tot en met 1 december 2017.

  • 2. Dit besluit vervalt op 30 november 2020.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, ter attentie van Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt (datum en nummer of kenmerk);

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich met het besluit niet kan verenigen.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt de NIWO aangewezen als bevoegde autoriteit belast met de uitvoering van het proefproject digitale vrachtbrief in de Benelux. Met het proefproject wordt onderzocht of de digitale vrachtbrief niet alleen geschikt is voor binnenlands vervoer, maar ook voor grensoverschrijdend vervoer binnen de Benelux een betrouwbaar controle-instrument is.

Het project is in het leven geroepen door de op 7 september 2017 te Brussel tot stand gekomen Beschikking van het Benelux Comité van Ministers betreffende een intra-Benelux proefproject met de digitale vrachtbrief (hierna: de beschikking).1 Deze beschikking kan naar haar inhoud een ieder verbinden en heeft daarom op grond van artikel 93 van de Grondwet verbindende kracht.

De NIWO wordt aangewezen als bevoegde autoriteit omdat ze sinds jaar en dag de vergunningverlener voor het wegtransport is en daardoor beschikt over de kennis en expertise om dit proefproject goed uit te voeren.

De belangrijkste bevoegdheid die met het onderhavige besluit wordt geattribueerd staat in artikel 4 van de beschikking. Hierin wordt bepaald dat de bevoegde autoriteit bepaalt of een leverancier die de technologie levert voor het opmaken van een digitale vrachtbrief wel of niet deel kan nemen aan het proefproject. Bij deze beoordeling hanteert de NIWO de voorwaarden genoemd in de beschikking.

Op de uitoefening van de bevoegdheden uit de beschikking is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit impliceert onder meer dat de NIWO, als zelfstandig bestuursorgaan, de mogelijkheid heeft om in een beleidsregel nadere regels te stellen over de invulling van de geattribueerde bevoegdheid en dat ze verantwoordelijk is voor de afhandeling van bezwaar en beroep.

Bij de uitvoering van deze beschikking verwerken verschillende partijen gegevens. De beschikking biedt daarvoor een grondslag. Op deze gegevensverwerking is de Wet bescherming persoonsgegevens en vanaf 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing.

De aanwijzing van de NIWO is gekoppeld aan de looptijd van het proefproject digitale vrachtbrief Benelux. Daarna wordt bezien of een regeling voor de langere termijn vereist is.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


X Noot
1

Deze beschikking is gepubliceerd in het Benelux publicatieblad, jaargang 2017, nummer 2, datum uitgifte 25 september 2017. Het publicatieblad is online beschikbaar via www.benelux.int.

Naar boven