Herziening agrarische gebieden Appingedam regeling windturbines

Logo Appingedam

Op grond van de coördinatieregeling artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening (Wro), evenals artikel 3.8 Wro en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht (Awb), maken burgemeester en wethouders van Appingedam bekend dat met ingang van donderdag 23 november tot en met maandag 8 januari 2018 voor een ieder ter inzage ligt:

  • Bestemmingsplan herziening regeling windturbines' ter visie wordt gelegd met kenmerk NL.IMRO.0003.BPHERREGELINGWIND-ONT1;

  • Ontwerp-omgevingsvergunning voor het plaatsen van een kleine windturbines bij Garreweersterweg 16 Appingedam;

  • Ontwerp-omgevingsvergunning voor het plaatsen van twee kleine windturbines bij Garreweersterweg 17 te Appingedam;

  • Ontwerp-omgevingsvergunning voor het plaatsen van twee kleine windturbines bij Eemskanaal ZZ 2, Appingedam.

De gemeenteraad heeft op 20 april 2017 besloten om de coördinatieregeling van toepassing te verklaren voor het plaatsen van kleinschalige windmolens en herziening van het bestemmingsplan Stad Appingedam deelplan Agrarische gebieden. Met de coördinatieregelen wordt de voorbereiding van het bestemmingsplan en omgevingsvergunningen gecoördineerd. Dit betekent dat de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp omgevingsvergunningen gelijktijdig plaatsvindt. Over deze ontwerpbesluiten kunnen zienswijzen worden ingediend.

Ontwerp bestemmingsplan

Op 17 februari 2011 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Stad Appingedam, deelplan agrarische gebieden, vastgesteld. In dat bestemmingsplan is de bouw van nieuwe windturbines niet toegelaten. Op 1 juni 2016 is de Omgevingsverordening provincie Groningen vastgesteld. In die verordening is de mogelijkheid opgenomen om in de provincie Groningen nieuwe windturbines toe te laten op agrarische bouwpercelen tot een ashoogte van maximaal 15 meter.

Naar aanleiding hiervan zijn er inmiddels enkele initiatieven voor de plaatsing van kleine windturbines in afwijking van het bestemmingsplan. Omdat daar telkens een uitgebreide procedure voor gevolgd moet worden, is er voor gekozen om het bestemmingsplan Stad Appingedam, deelplan agrarische gebieden, op dit aspect te herzien, zodat in de komende jaren met een eenvoudiger procedure meegewerkt kan worden aan initiatieven voor plaatsing van kleine windturbines.

Deze herziening biedt tevens de mogelijkheid om het vigerende bestemmingsplan op een aantal aspecten te actualiseren, daar waar in het bestemmingsplan zich een omissie voordoet of waar in de afgelopen periode is meegewerkt aan wijzigingen van het bestemmingsplan. Dit zijn:

  • Wijzigingsplan DS. Christophoripad;

  • De Bult 19 en 21, Appingedam;

  • Garreweersterweg 16, Appingedam;

  • Waterkering langs de Groeve, ter plaatse van de Groeve 28 WZ, Appingedam.

 

Inzage ontwerpbestemmingsplan en ontwerp-omgevingsvergunningen

U kunt het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunningen met bijlagen inzien bij de Publieksbalie in het gemeentehuis te Appingedam, Wilhelminaweg 14. Een volledig digitale versie van het ontwerpbestemmingsplan, met planidentificatienummer NL.IMRO.0003.BPHERREGELINGWIND-ONT1 is te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

 

Zienswijze indienen

Een ieder kan gedurende bovengenoemde termijn van zes weken een zienswijze indienen. Een schriftelijke zienswijze moet geadresseerd worden aan: de gemeenteraad van Appingedam, Postbus 15, 9900 AA, Appingedam. Of stuur uw zienswijze naar: info@appingedam.nl.

Maakt u daarbij wel zo duidelijk mogelijk kenbaar tegen welk ontwerpbesluit uw zienswijze zich richt (ontwerpbestemmingsplan of ontwerp-omgevingsvergunningen).

Een zienswijze dient minimaal voorzien te zijn van uw naam, adres en een motivering waarom u het niet eens bent met het ontwerpbestemmingsplan en/of ontwerp-omgevingsvergunning.

Voor zover de zienswijze zich richt op het ontwerpbestemmingsplan, zal deze ter behandeling worden voorgelegd aan de gemeenteraad bij het voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan. Het besluit op de aanvraag om ontwerp-omgevingsvergunning zal genomen worden door het college van burgemeester en wethouders.

 

Naar boven