Wijziging geluidproductieplafonds A2 Maasbrug, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat maakt bekend dat zij bij besluit van 17 november 2017, kenmerk IenM/BSK-2017/280066, met toepassing van artikel 11.28, eerste lid, van de Wet milieubeheer, het verzoek van Rijkswaterstaat heeft toegewezen om de geluidproductieplafonds te wijzigen op 49 referentiepunten, gelegen langs de A2 ter hoogte van de Maasbrug bij ’s-Hertogenbosch. Over het ontwerpbesluit zijn zienswijzen ingediend. Deze worden beantwoord in de zienswijzenota die als bijlage bij het besluit is gevoegd. Het besluit bevat geen wijzigingen ten aanzien van het ontwerpbesluit.

Samenvatting besluit

In het nalevingsverslag over 2013 is geconstateerd dat de geluidproductieplafonds langs de A2 bij de aansluiting Kerkdriel structureel worden overschreden. Op het noordelijk gedeelte van het traject, van de aansluiting Zaltbommel tot de Maasbrug, kan tweelaags Zeer Open Asfaltbeton (ZOAB) worden aangelegd, waarmee tot minimaal 2030 de geluidproductieplafonds weer nageleefd kunnen worden. Op het zuidelijke gedeelte, van de Maasbrug tot het knooppunt Empel, kan geen tweelaags ZOAB wordenaangelegd. Op de Maasbrug zelf is dit technisch niet mogelijk, terwijl op het wegvak tussen de Maasbrug en het knooppunt Empel al tweelaags ZOAB aanwezig is. Daarom heeft Rijkswaterstaat voor het zuidelijke gedeelte nader akoestisch onderzoek laten uitvoeren. Dit akoestisch onderzoek ligt ten grondslag aan het verzoek tot wijziging van de geluidproductieplafonds.

Uit dit akoestisch onderzoek is gebleken dat er verder maatregelen in aanmerking komen om de gevolgen van de aangevraagde wijziging van de geluidproductieplafonds voor de geluidsbelastingen op woningen te beperken. Als gevolg van de wijziging van de geluidproductieplafonds zal de geluidsbelasting bij volledig benut geluidproductieplafond op 12 woningen met maximaal 1 dB toenemen. Voor deze woningen zal Rijkswaterstaat onderzoeken of gevelmaatregelen getroffen dienen te worden om aan de binnenwaarde te voldoen.

Terinzagelegging

Het besluit ligt met bijbehorende stukken vanaf de dag na publicatie in de Staatscourant zes weken ter inzage bij het Bureau Sanering Verkeerslawaai, Steinhagenseweg 2d te Woerden, gedurende werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur. Mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u vooraf telefonisch contact op te nemen: 0348 – 487 450.

Tot het besluit behoort een lijst met de betrokken referentiepunten, de gewijzigde plafondwaarden en de te treffen maatregel. Het besluit, inclusief bijlagen, aanvraag en akoestisch onderzoek, wordt gepubliceerd op de website van het Bureau Sanering Verkeerslawaai: www.bureausaneringverkeerslawaai.nl/rijksinfrastructuur.

Beroep

Binnen zes weken na de dag van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroepschrift zich richt, een opgave van redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen en, zo mogelijk, een afschrift van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Voor de behandeling van een beroepschrift wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Het niet-voldoen aan deze eisen kan leiden tot niet-ontvankelijkheid van het beroepschrift.

Inlichtingen

Voor nadere inlichtingen over het ontwerpbesluit kunt u zich tijdens kantooruren wenden tot het Bureau Sanering Verkeerslawaai via het eerder genoemde telefoonnummer.

Aanvullende informatie over het project is ook beschikbaar via: tinyurl.com/a2maasbrug.

Meer algemene informatie over de (hoogte van) geluidproductieplafonds is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/wegen/wetten-regels-en-vergunningen/geluid-langs-rijkswegen/.

Naar boven