Verkeersbesluit voorrangssituatie fietspad plan Waterlanden te Doornspijk

Logo Elburg

Inleiding

Dit najaar zal de Beekenkampweg in plan Waterlanden worden doorgetrokken naar de Veldweg. Dwars door dit plan loopt een fietspad waarvan het niet voor iedereen duidelijk is wie er voorrang heeft.

Dit draagt niet bij aan de verkeersveiligheid als bedoeld in artikel 2 lid 1a (verzekeren van de veiligheid op de weg) en 1b (het beschermen van weggebruikers en passagiers) van de Wegenverkeerswet 1994. Daarom willen wij aan deze doelen bijdragen door de voorrang expliciet te regelen en tegelijkertijd bijdragen aan ons fietsstimuleringsbeleid en aan enige snelheidsvermindering op de Beekenkampweg.

Daarnaast wordt de voorrang fietspad/Dr. Bruinsweg zodanig geregeld dat het verkeerop de Dr. Bruinsweg voorrang heeft (omdat het fietspad ophoudt).

Met deze te nemen maatregelen wordt artikel 2, lid 1a (het verzekeren van de veiligheid op de weg) en lid 1b (het beschermen van weggebruikers en passagiers) van de Wegenverkeerswet 1994 gewaarborgd.

De genoemde weg ligt binnen de bebouwde kom, is eigendom van en in beheer bij de gemeente Elburg en op grond van artikel 18, lid 1d is zij bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Advies en inspraak

Het ontwerpbesluit is in het kader van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer voorgelegd aan de politie. De gemandateerde verkeersadviseur T.J.M. Scheffer, van de politie Oost Nederland, Noord en Oost Gelderland Noord West Veluwe en Apeldoorn heeft op 15 september 2017 positief geadviseerd over het voorgenomen verkeersbesluit.

Ook is hetzelfde ontwerpbesluit voorgelegd aan de brandweer en deze heeft op 13 juli 2017 aangegeven tegen dit voorgenomen besluit geen bezwaar te hebben.

Het ontwerpbesluit heeft van 27 september t/m 7 november 2017 voor een ieder ter inzage gelegen. In dezelfde periode zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover zienswijzen in te dienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Besluit

Op grond van het voorgaande besluit het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Elburg:

1a de fietsers op het fietspad gelegen tussen de Hoeckelsweg en de Dokter Bruinsweg ter hoogte van de Beekenkampweg voorrang te verlenen op het verkeer rijdende op de Beekenkampweg (zie bijgaande situatietekening);

1b bij de aansluiting van het fietspad op de Dokter Bruinsweg en Hoeckelsweg de fietsers geen voorrang te verlenen op genoemde wegen;

1c dit kenbaar te maken door het plaatsen van de borden B3 (voorrangskruispunt), B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg), B4 (voorrangskruispunt zijweg van links) en B5 (voorrangskruispunt zijweg van rechts) van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV).

 

Dit besluit is genomen in overeenstemming met artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, met artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het besluit van het college van burgemeester en wethouders van 1 april 2008 en het mandaatbesluit van het college van burgemeester en wethouders van 29 augustus 2017.

 

Elburg, 16 november 2017

Namens het college van burgemeester en wethouders

J.J. Ruster

Beleidsmedewerker verkeer en vervoer

 

Dit besluit treedt in werking één dag na bekendmaking in de Staatscourant.

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling Bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem.

In dit beroepschrift moet vermeld staan:

uw naam en adres, de datum waarop het beroepschrift is geschreven, een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat, de reden waarom u in beroep gaat en uw handtekening.

Door het indienen van het beroepschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen bij de Rechtbank Gelderland, afdeling bestuursrecht, postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven