Verkeersbesluit Venserpolder Parkeerschijfzone.

Logo Amsterdam

Besluit Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie van Amsterdam Zuidoost

 

Datum : 07 november 2017

Nr. : ZO17 - 04849

 

Het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie van Amsterdam Zuidoost;

 

Gelet op de bepalingen van de Wegenverkeerswet (WVW 1994), het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990), het Besluit administratieve bepalingen voor het wegverkeer (BABW), de Algemene wet bestuursrecht (AWB 1992), de Verordening op de Bestuurscommissie 2013, het Mandaatbesluit van het Algemeen Bestuur en ondermandaat-besluiten;

 

Verder gelet op

Inleiding:

 

De Dalsteindreef (Noord), Dubbelinkdreef (Oost), Daalwijkdreef (Zuid) en de Dollingadreef (West) ontsluiten een vierkant waarbinnen de wijken Venserpolder Noord/ Oost, Dubbelink en Drostenburg gelegen zijn.

 

In het naast gelegen winkelcentrum (Venserpolder Noord/West) is op 15 september 2015 middels verkeersbesluit ZK15002677 een Parkeerschijfzone ingesteld met venstertijden ma t/m za 12.00 – 21.00 uur en zondag van 12.00 – 18.00 uur.

In het naast gelegen Venserpolder Zuid is op 1 oktober 2012 betaald parkeren ingevoerd. Per 3 mei 2017 heeft de Gemeente Diemen op de Dalsteindreef tussen de Dubbelinkdreef en de Bergwijkdreef ook een parkeerschijf-zone ingesteld.

 

Door genoemde parkeerregulering is in de wijken Venserpolder Noord/Oost, Dubbelink en Drostenburg een hoge parkeerdruk en toenemende overlast van foutparkeerders ontstaan.

 

Parkeerproblematiek:

 

Door het ingestelde betaald parkeren in Venserpolder Zuid, de parkeerschijf-zone winkelcentrum Venserpolder en de parkeerschijf-zone op de Dalsteindreef in de Gemeente Diemen, parkeren steeds meer niet buurtgebonden langparkeerders hun voertuig in de wijken Venserpolder Noord/Oost, Dubbelink en Drostenburg.

 

Bewoners, bedrijven en hun bezoekers van dit gebied hebben hiervan overlast en kunnen hun auto niet meer normaal parkeren in de eigen wijk.

 

Parkeertellingen:

 

In de periode januari 2015 tot en met maart 2016 is de parkeerdruk in en rond de wijken Venserpolder Noord/Oost en Dubbelink door middel van parkeertellingen, nauwlettend in de gaten gehouden. (Zie rapportage Trajan Meting parkeerdruk wedstrijddagen)

Uit de telresultaten blijkt dat de gemiddelde parkeerdruk door niet-buurtgebonden langparkeerders is toegenomen tot meer dan 85% gemiddeld. In de pieksituaties (tijdens evenementen) bedraagt de parkeerdruk hier in meerdere straten zelfs 100%.

 

De parkeerdruk overstijgt daarmee de grenswaarde van maximaal 85% zoals vastgesteld in Parkeerverordening Amsterdam 2013.

Bewoners, bedrijven en hun bezoekers hebben daarom steeds meer moeite met het parkeren in dit gebied. Dit beeld is conform de beleving van bewoners die de Gemeente Amsterdam gesproken heeft.

 

Instellen Parkeerschijfzone:

 

Uit parkeertellingen en ervaringen met reeds bestaande parkeerschijf-zones blijkt dat met een parkeerschijf-zone de parkeerdruk in de wijken Venserpolder Noord/Oost, Dubbelink en Drostenburg kan verminderen. De Gemeente Amsterdam wil daarom middels dit verkeersbesluit een parkeerschijf-zone instellen in Venserpolder Noord, Dubbelink en Drostenburg om de overlast van niet buurt gebonden langparkeerders te minimaliseren.

 

Bewoners en bedrijven kunnen met een ontheffing worden ontheven van het in te stellen kort parkeerregime, hun parkeertijd wordt daarmee niet gelimiteerd. Bezoekers van bewoners en van in het gebied gelegen bedrijven kunnen tijdens de werkingsuren van de parkeerschijf-zone in het gebied parkeren met behulp van de parkeerschijf, hun parkeertijd wordt daarbij gelimiteerd tot één uur.

 

Intrekken Verkeersbesluit Parkeerschijfzone Venserpolder Noord/West:

 

Op 15-09-2015 is middels verkeersbesluit ZK15002677 een Parkeerschijfzone ingesteld in winkelcentrum Venserpolder met venstertijden ma t/m za 12.00 – 21.00 uur en zondag van 12.00 – 18.00 uur.

 

Dit verkeersbesluit (ZO17-04849) heeft andere venstertijden namelijk ma t/m vr

09.00 – 21.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 – 21.00 uur. Deze nieuwe venstertijden worden ingesteld omdat er veel parkeeroverlast in de buurt ervaren wordt door medewerkers/bezoekers van omliggende bedrijven die hun auto ’s morgens in de wijk parkeren. Tevens wordt de venstertijd op zondag aangepast om bezoekers van evenementen die op zondagavond plaatsvinden te weren uit de wijk.

 

Om verschuiving van parkeeroverlast door verschillende venstertijden tegen te gaan wordt voor de parkeerschijf-zone Venserpolder één venstertijd aangehouden. Dit betekent dat met het ingaan van dit verkeersbesluit ZO17-04849 het verkeersbesluit ZK15002677 wordt ingetrokken.

 

Te nemen verkeersmaatregelen Parkeerschijfzone:

 

Een parkeerschijf-zone heeft een verdrijvende werking op het parkeergedrag van langparkeerders. Met ontheffingen worden bewoners/bedrijven ontheven van dit kort parkeerregime. Van de bestaande parkeerschijf-zone rondom het winkelcentrum Venserpolder wordt samen met de in dit verkeersbesluit genomen parkeerschijf-zones voor de Venserpolder Noord, Dubbelink en Drostenburg één parkeerschijf-zone gemaakt.

 

 

 

De te nemen verkeersmaatregel houdt in:

 

• Het instellen van een parkeerschijf-zone door plaatsing van de borden E10zb

[begin parkeerschijf-zone] en E11ze [einde parkeerschijf-zone];

• Door op het bord de tekst [max 1,5 h] te zetten, wordt een maximale parkeerduur

ingesteld van 1 (één) uur en 30 (dertig) minuten;

• Onder de verkeersborden E10zb een onderbord OB203p [ma t/m vr 09.00 –

21.00 h en za & zo 12.00 h – 21.00 h] te plaatsen. Hierdoor wordt de werking van de parkeerschijf-zone van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur ingesteld;

• Het aanbrengen van blauwe strepen, en daarmee aan te geven waar geparkeerd

mag worden met gebruik van een parkeerschijf.

 

Ontheffingsregeling:

 

Het gewenste effect van deze zone is dat belanghebbenden (bewoners en bedrijven) normaal kunnen parkeren in hun omgeving. De parkeerschijf-zone beperkt de maximale parkeertijd echter voor iedereen. De gemeente Amsterdam zal daarom voor deze parkeerschijf-zone aan belanghebbenden de gelegenheid bieden om, volgens de

‘’ Beleidsregels voor de afgifte van ontheffingen voor het parkeren in parkeerschijf-zones (zg. blauwe zones) Amsterdam Zuidoost, 2017’’, een ontheffing aan te schaffen voor het parkeren in een zone. (zie bijlage II) Dit tegen de geldende legestarieven.

Met deze ontheffing worden belanghebbenden ontheven van de verplichting om een parkeerschijf te gebruiken. Belanghebbenden kunnen op deze wijze, te allen tijde, parkeren in een zone zonder beperkingen.

 

Motivering Wegenverkeerswet:

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:

 

1. In eerste instantie:

 

a. het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b. het beschermen van weggebruikers en passagiers;

c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; d. het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

2. In tweede instantie ook voor:

 

a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of

schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer;

b. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het

karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

De aanleg van een parkeerschijfzone, ligt ten grondslag aan het gestelde onder 1.a, 1.b, 1.c en 1.d

 

(2a) en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de functie van objecten of gebieden (2b).

 

De betrokken wegen zijn gelegen binnen de grenzen van de gemeenten Amsterdam Zuidoost.

 

Inspraak:

 

Gedurende de inspraakperiode van 04 september 2017 tot 04 oktober 2017 heeft dit concept verkeersbesluit ter inzage gelegen voor inspraak door belanghebbenden. In deze periode hebben 16 individuele bewoners een zienswijze ingediend en één bewoner een petitie met 175 handtekeningen tegen de invoering van de blauwe zone. Met deze bewoner is overleg gevoerd, waarna zij haar zienswijze heeft ingetrokken. Het algemeen bestuur heeft daarop nogmaals het draagvlak besproken. In de notitie van antwoorden op de zienswijze blauwe zone Venserpolder zijn de antwoorden op de zienswijze vastgesteld (DB besluit: DB241017 VV/174)

 

Publicatie:

 

Dit verkeersbesluit wordt in overeenstemming met artikel 26 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, gepubliceerd in de Staatscourant.

Bewoners en bedrijven in het gebied ontvangen een bewonersbrief huis-aan-huis.

 

 

Tot slot:

 

De verkeersmaatregelen zijn tevens in het algemeen verkeersbelang wenselijk c.q. noodzakelijk, met name omdat dit de veiligheid en doorstroming van alle weggebruikers optimaliseert.

 

Overleg:

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd met de Nationale Politie Regionale Eenheid Amsterdam, waarbij deze heeft aangegeven verkeersjuridisch geen bezwaar te hebben tegen het nemen van dit verkeersbesluit.

 

Overeenkomstig artikel 25 lid 1 van Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de Gemeente Diemen.

 

Besluit

1. Een parkeerschijfzone in te stellen in Venserpolder, volgens art. 25 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990:

 

I. Door het plaatsen van de verkeersborden conform de modellen E10zb

[begin parkeerschijf-zone] en E11ze [einde parkeerschijf-zone] van bijlage I van het

Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, alsmede het aanbrengen

van zoneaanduidingen op het wegdek;

 

II. Door op het verkeersbord E10zb de tekst max 1,5 h te plaatsen, hiermede een

maximale parkeertijd in te stellen van 1 (één) uur en 30 (dertig) minuten;

 

III. Door bij de verkeersborden E10zb een onderbord OB203p met de tekst [ma t/m vr

09.00 – 21.00 h en za & zo van 12.00 – 21.00 h] te plaatsen; hiermede de werking van de parkeerschijfzone maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 21.00 uur in te stellen;

 

IV. Door middel van een blauwe streep de plaatsen aan te geven, waar met gebruik van

een parkeerschijf of ontheffing geparkeerd mag worden.

 

V. Met het ingaan van dit verkeersbesluit (ZO17-04849) het verkeersbesluit

ZK15002677 wordt ingetrokken.

 

VI. De parkeerschijfzone Venserpolder in te laten gaan op 1 januari 2018;

 

Het bovenstaande is aangegeven op de bij dit verkeersbesluit behorende situatietekening (Zie Bijlage I) en betreft Venserpolder parkeerschijfzone.

 

2. Vast te stellen de “Lijst van uitsluitingen van ontheffingen Parkeerschijfzonde Venserpolder” (bijlage 3);

 

3. Vast te stellen de “Beleidsregels voor de afgifte van ontheffingen voor het parkeren in de parkeerschijfzones (zg. blauwe zones) Amsterdam Zuidoost, 2017” (bijlage 4).

 

Het Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost,

Namens deze,

 

 

 

 

Amsterdam, 07-11-2017

 

 

Bas van Spréw Muriël Dalgliesh

Stadsdeelsecretaris Stadsdeelvoorzitter

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? En bent u belanghebbende? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen. Stuur dit uiterlijk zes weken na de publicatie van het besluit in de Staatscourant naar:

Dagelijks Bestuur van de Bestuurscommissie Amsterdam Zuidoost,

t.a.v. de afdeling Juridisch Bureau

Postbus 12491

1100 AL Amsterdam

In uw bezwaarschrift moeten staan:

- uw naam en adres

- de datum en handtekening

- een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur

een kopie mee of noem het kenmerk van het besluit);

- de redenen van uw bezwaar.

Dient iemand anders namens u een bezwaarschrift in? Stuur dan een volmacht mee.

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van dit besluit niet. Het besluit blijft dus gelden. Is dit voor u nadelig en kunt u de afloop van de bezwaarprocedure niet afwachten? Dan kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij:

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Amsterdam,

Sector Bestuursrecht

Postbus 75850

1070 AW Amsterdam

Voor het indienen van dit verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd.

Naar boven