Aanpassing venstertijden t.b.v. bevoorrading Korte Kerkstraat

Logo Geldrop-Mierlo

 

Aan leiding

De Korte Kerkstraat wordt momenteel heringericht. Voornaamste verkeerskundige wijziging is dat de pollerinstallatie (verzinkbare paal) na de herinrichting niet meer terug komt. Hierdoor was het ook opportuun om na te gaan in hoeverre de huidige venstertijden t.b.v. de bevoorrading van de winkelpanden en woningen in de Korte Kerkstraat nog nodig zijn.

Huidige verkeersituatie

In de Korte Kerkstraat is sprake van een voetgangerszone, waarbij fietsers als ‘gast’ zijn toegestaan. In principe is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Alleen voor de bevoorrading van de winkelpanden en woningen is een uitzondering gemaakt.

Zoals aangegeven was er in de huidige situatie in de Korte Kerkstraat één pollerinstallatie aanwezig. Deze pollerinstallatie verzinkt gedurende de vastgestelde venstertijden van 08.00uur – 11.00uur in de straat, zodat dan de winkelpanden en/of woningen bevoorraad kunnen worden. In de praktijk wordt hier niet alleen door het bevoorradingsverkeer gebruik van gemaakt, maar ook door autoverkeer, die de kortste verbinding tussen de Nieuwendijk / Mierloseweg en het Bogardeind / Langstraat als sluiproute gebruiken. Dit is verkeerskundig ongewenst.

Gewenste verkeersituatie

Er is voor gekozen om de pollerinstallatie na de herinrichting niet terug te laten komen, omdat dit een vriendelijker uitstraling geeft aan het winkelgebied. Er is, in overleg met de bewoners en met de gebruikers van de winkelpanden, voor gekozen om in eerste instantie wel de venstertijden te handhaven, zodat de winkelpanden in de ochtenduren bevoorraad kunnen worden. Niet alle winkelpanden kunnen via de achterzijde worden bevoorraad. Wel worden de venstertijden teruggebracht van 09.00uur tot 11.00uu. Hiermee is de kans op gebruik door sluipverkeer een stuk kleiner, omdat de ochtendspits na 09.00uur grotendeels voorbij is.

Er wordt vanuit gegaan dat, mede gelet op de nieuwe herinrichting, dat het autoverkeer de Korte Kerkstraat als voetgangerszone annex winkelgebied zal respecteren en niet gebruik zal maken van deze verbinding. Mocht echter blijken dat het autoverkeer de Korte Kerkstraat juist meer als sluiproute gaat gebruiken, dat er dan aanvullende maatregelen getroffen kunnen worden, zoals het gebruik van camera’s e.d.

Voetgangerszone blijft gehandhaafd

Voor het overige blijft de bestaande bebording gehandhaafd, zodat er ook na de herinrichting sprake is van voetgangerszone, waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan. Fietsverkeer wordt wel specifiek toegestaan, met uitzondering van snorfietsen. Dit komt overeen met de bestaande situatie.

Juridisch kader

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 6 november 2017 hierover een positief advies heeft afgegeven.

Dit verkeersbesluit is op 8 november 2017 genomen met het oog op het in stand houden van de bruikbaarheid van de weg en de bescherming van de weggebruikers. Op 15 november 2017 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB2017-09.Aanpassing venstertijden tbv bevoorrading Korte Kerkstraat’”.

Motivering / Belangenafweging

Motivering wegenverkeerswet

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Doelstelling

De maatregel is bedoeld om met name de bruikbaarheid van de weg in stand te houden, zodat de winkelpanden op een goede manier bevoorraad kunnen worden. De verdere beperking van de venstertijden zorgt verder voor dat het duidelijk is dat de Korte Kerkstraat vooral een voetgangerszone is en dat deze weggebruikers zoveel mogelijk beschermd moeten worden.

Belangenafweging

De Korte Kerkstraat is een belangrijk onderdeel van het Geldropse winkelcentrum en dit gebied dient zo aantrekkelijk mogelijk te zijn. Hierdoor verdwijnt de pollerinstallatie. Wel moeten de winkelpanden op een goede manier kunnen worden bevoorraad, waarbij is gebleken dat een aantal panden alleen via de voorzijde bevoorraad kunnen worden. Derhalve is ervoor gekozen om de venstertijden ten behoeve van de bevoorrading te handhaven. Wel worden de venstertijden met een uur verkort, zodat de bevoorrading pas vanaf 09.00uur kan plaatsvinden en tot 11.00uur. Hierdoor wordt het risico op sluipverkeer vanwege de ochtendspits verkleind. Hiermee wordt én voldoende tegemoet gekomen aan de belangen van de eigenaren van de winkelpanden én wordt het sluipverkeer teruggebracht.

Verder is bij de herinrichting van het noordelijk deel van het Bogardeind een laad- en loszone aangelegd en als zodanig aangewezen. Ook blijft bevoorrading via de doorsteek tussen de Bezorgershof en Korte Kerkstraat mogelijk, zodat ook buiten de venstertijden lade en lossen op redelijke afstand mogelijk blijft. Hierdoor zijn er buiten de ingekorte venstertijden voldoende alternatieven beschikbaar om de panden in de Korte Kerkstraat te bevoorraden.

Bebordingsplan

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘VKB2017-09.Aanpassing venstertijden tbv bevoorrading Korte Kerkstraat’:

1)Het plaatsen van het onderbord ‘Laden en lossen toegestaan van 9:00h – 11:00h’ bij het bestaande bord model G07zb bij beide ingangen van de Korte Kerkstraat, om aan te geven dat de venstertijden voor het bevoorraden dan de tussen gelegen winkelpaden alleen is toegestaan tussen 09.00h – 11.00h ’s-ochtends.

Geldrop-Mierlo, 8 november 2017

namens burgemeester en wethouders,

Gabriel van Houtert

Senior cluster Ontwerp

R echtsbescherming

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven