Besluit tot het aanbrengen van een stopverbod d.m.v. gele doorgetrokken markering op de Eenrumermaar

Logo Groningen

Kenmerk: 6624745

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voorzover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW hebben wij advies gevraagd aan de Politie Eenheid Noord-Nederland, Dienst Regionale Operationele Samenwerking, afdeling Infrastructuur, team Verkeer over maatregel en plaatsing. Het advies is als bijlage toegevoegd.

Motivering

De Eenrumermaar is een geasfalteerde straat die aansluit op de Parkallee en de Stedumermaar. Aan het zuidelijke deel van de Eenrumermaar liggen drie bedrijfspanden (nr. 1, 2 en 4). Dit besluit is gericht op de Eenrumermaar vanaf de Parkallee t/m de bocht. Op dit moment wordt vooral aan de zuidzijde van de rijbaan geparkeerd. Bij drukte komt het ook voor dat voertuigen in de berm worden geparkeerd aan de noordzijde van de rijbaan.

De voertuigen die aan de zuidzijde van de rijbaan geparkeerd staan, verslechteren het zicht op de rijbaan voor bestuurders die vanaf de zuidelijk gelegen bedrijven de Eenrumermaar op willen draaien. Eenrumermaar 1 heeft de ontsluiting van hun terrein aan de noordzijde van de rijbaan. Deze ontsluiting is aangesloten onder een hoek van ongeveer 45 graden. Omdat voertuigen aan de zuidzijde van de rijbaan worden geparkeerd, wordt het uitdraaien voor voertuigen vanaf nummer 1 bemoeilijkt. Ook wordt in de buiten bocht op de Eenrumermaar geparkeerd. Hierdoor kan een trekker met oplegger de bocht niet meer nemen.

Door een stopverbod aan de zuidzijde van de Eenrumermaar in te stellen, wordt het parkeren beter gereguleerd en de bereikbaarheid van de aanliggende percelen meer gegarandeerd. Door deze maatregel mogen de voertuigen alleen nog aan de noordzijde parkeren. Hierdoor is het niet meer nodig dat voertuigen in de berm parkeren maar dit op de rijbaan doen. In de bocht op de Eenrumermaar wordt het stopverbod aan beide zijden van de rijbaan ingesteld. Hierdoor wordt de doorgang voor grote vrachtwagens gegarandeerd. Bovengenoemde maatregelen zijn nodig omdat er geen ruimte is voor infrastructurele maatregelen. Het ontwerp van de maatregelen is te vinden in de bijlage.

Het besluit dient het volgende doel uit artikel 2, eerste lid, sub c van de Wegenverkeerswet 1994: ‘het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan’.

Besluit

Wij besluiten op grond van bovenvermelde overwegingen tot het aanbrengen van gele, doorgetrokken markering zoals beschreven in artikel 23, eerste lid sub g van het RVV 1990. Deze markering wordt, vanaf de Parkallee gezien, aan de linkerzijde aangebracht bij het inrijden van de Eenrumermaar. Direct na de tweede aansluiting aan de noordzijde wordt aan de noordzijde een gele doorgetrokken markering aangebracht. Vanaf de Stedumermaar gezien wordt de gele doorgetrokken markering aan de westzijde aangebracht ter hoogte van de derde aansluiting aan de oostzijde. Aan de oostzijde wordt de gele doorgetrokken markering direct na de derde aansluiting aan de oostzijde aangebracht.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit, dan kunt u daar schriftelijk bezwaar tegen maken. Hoe dit moet, kunt u lezen op groningen.nl/bezwaar-maken. Als u dit wilt, kunt u de informatie van de website ook schriftelijk ontvangen. Belt u dan met de afdeling Rechtsbescherming, telefoon 14 050.

 

Vermeld in uw bezwaarschrift in elk geval:

- uw naam, adres en telefoonnummer;

- de datum waarop u het bezwaar indient;

- het besluit waartegen u bezwaar maakt (stuur zo mogelijk een kopie van het besluit mee);

- waarom u het niet eens bent met het besluit;

- uw handtekening. 

 

Let op: het bezwaarschrift moet u indienen binnen zes weken na de dagtekening van dit besluit. Dat is de datum die u bovenaan dit besluit vindt. 

 

Stuur uw bezwaarschrift naar:

college van burgemeester en wethouders

Postbus 30026

9700 RM Groningen 

 

 

Met vriendelijke groet,

burgemeester en wethouders van Groningen,

namens hen, concerndirecteur Groningen,

namens deze,       

 

 

E.A. Tollenaar

teamleider, Stadsontwikkeling

Naar boven