Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 1006109/1006122, tot het instellen van een geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 50 ton voor de Hefbrug Oterleek over de Huijgenvaart, gelegen langs de N508 in de gemeente Alkmaar.

Logo Noord-Holland

 

 

Aanleiding

De hefbrug Oterleek gelegen over de Huijgenvaart langs de N508 bij Oterleek, is in beheer en eigendom van de provincie Noord-Holland. De brug is recent constructief beschouwd. Daarbij is geconcludeerd dat deze brug niet geschikt is voor voertuigen met een totaalgewicht boven de 50 ton. De veiligheidsmarges (op de sterkte van het dek) zitten onder het wettelijke minimum bij voertuiggewichten boven de 50 ton.Niet alleen is dit een onveilige situatie, maar kan het ook zorgen voor een zodanig beschadigde brug dat deze (tegen hoge kosten) hersteld dient te worden. Uit het rapport van de herberekening blijkt dat door het instellen van een maximum totaalgewicht van 50 ton voor deze brug, de veiligheidsmarges op de sterkte van het dek weer boven het wettelijk minimum zit. Daarmee kan er op een veilige en verantwoorden wijze gebruik blijven worden gemaakt van deze brug.

De totaalgewichtbeperking wordt aangegeven door bord C21.

 

Doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van bord C21van bijlage I van het RVV 1990 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Maatregelen

Bij de Hefbrug Oterleek over de Huijgenvaart vaart zullen de borden C21 worden geplaatst. Tevens worden op de N508 en het kruispunt Korte Molenweg/Lange Molenweg/Oterlekerweg vooraankondigingen geplaatst zodat verkeer zwaarder dan 50 ton tijdig een andere route kan kiezen.

 

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

Het instellen van een maximum totaalgewichtbeperking van 50 ton heeft voor het grootste deel van het (zware) vrachtverkeer geen gevolgen aangezien het maximaal toegestane totaalgewicht voor voertuigen in Nederland 50 ton bedraagt. De meeste voertuigen mogen dus al niet zwaarder zijn. Zelfrijdende werktuigen kunnen echter een maximum totaalgewicht hebben van 60 ton. Dergelijke voertuigen zijn er niet veel maar het is mogelijk dat zij gebruik willen maken van de hefbrug Oterleek.

Afhankelijk van hun herkomst en bestemming kan het mogelijk zijn dat zulke zelfrijdende werktuigen over een grote afstand moeten omrijden. Wij realiseren ons dat dit nadelig kan zijn voor de bedrijven die gebruik maken van zulke zelfrijdende werktuigen. Het blijven toestaan van voertuigen zwaarder dan 50 ton over de hefbrug Oterleek brengt echter een veiligheidsrisico met zich mee. Niet alleen voor de gebruikers van de zelfrijdende werktuigen, maar ook voor andere voertuigen op deze bruggen en eventueel de scheepvaart op de Huijgenvaart.

Daarnaast veroorzaakt het onherstelbaar beschadigen van deze brug economische schade voor de provincie als eigenaar. Voor overige weggebruikers veroorzaakt het hinder als de brug niet gebruikt kan worden. Voor de provincie als wegbeheerder zijn verkeersveiligheidsbelangen zeer zwaarwegend.

Het is mogelijk om de brug zodanig te versterken dat er zwaarder verkeer dan 50 ton totaalmassa over deze brug kan rijden. Dit brengt echter zeer hoge kosten met zich mee. Er zijn de provincie geen bedrijven bekend die daar een bestemming hebben. Ook is er niet bij de provincie of gemeente bekend dat er ontheffing voor zwaar verkeer is aangevraagd voor deze brug.

Gezien bovenstaande en de afweging van de verschillende belangen (omrijden versus verkeersveiligheid) heeft de provincie besloten om de hefbrug Oterleek gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 50 ton. Deze maatregel zal leiden tot een veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker.

 

Bevoegdheid

De hefbrug Oterleek is in beheer en eigendom van de provincie. De gemeente Alkmaar onderhoudt het wegdek. Bij besluit van 16 maart 2017 (nummer 917101/926290) is de overeenkomst waarin dit is besloten, overgedragen van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier naar de gemeente Alkmaar. Omdat de provincie beheerder en eigenaar is van de gehele brug, zijn Gedeputeerde Staten van Noord-Holland op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

1. door het plaatsen van bord C21 van bijlage 1 van het RVV 1990, de hefbrug Oterleek over de Huijgenvaart, ter hoogte van de N508 bij Oterleek, gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen, waarvan de som van de aslasten of de totaalmassa hoger is dan 50 ton (50.000 kilogram); 2. van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

Haarlem, 24 oktober 2017

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.J.van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen

 

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan gedeputeerde staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken. Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan.Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u – bij een spoedeisend belang – een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland.

2.Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

Naar boven