Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het aanwijzen van een bushalte aan de Pathmossingel

Logo Enschede

Datum: 18 oktober 2017

Kenmerk: V-2017-5580

 

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede

 

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenver¬keerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

 

Overwegende:

 

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

- het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

is het gewenst om door middel van het plaatsen van bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van blokmarkering, waarmee het verbod stil te staan zoals bedoeld in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, aan de Pathmossingel ten noorden van de kruising Pathmossingel/Tweede Emmastraat een nieuwe bushalte te realiseren.

 

Overwegingen

De routes van de bussen door de wijken Horstlanden-Veldkamp, Pathmos, Stadsveld, Bruggert en ’t Zwering gaan per december wijzigen. Daarnaast zijn of worden nieuwe haltes gerealiseerd aan de Zweringweg, Tweede Emmastraat en de Pathmossingel.

 

Momenteel rijden door de wijken Horstlanden-Veldkamp, Pathmos, Stadsveld, Bruggert en ’t Zwering buslijn 4 en 5. Vanwege efficiëntere lijnen (goed, doelmatig en betaalbaar) en gelijktijdig de aanleg van de fietsstraat Horstlanden-Veldkamp zouden de buslijnen daar worden opgeheven. In overleg met de vervoerder (Syntus) is daarom besloten de busroutes te wijzigen.

 

De lijnen 4 en 5 worden per 10 december 2017 samengevoegd tot één lijn. Dit eenduidige lijnnummer geeft meer duidelijkheid en de nieuwe route zorgt voor een snellere verbinding van/naar het centrum en een betere aansluiting op andere lijnen. Door de nieuwe (samengevoegde) buslijn is het wenselijk geworden een bushalte te realiseren aan de Pathmossingel ten noorden van de kruising Tweede Emmastraat.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 29 augustus 2017 een positief advies uit.

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om door middel van het plaatsen van bord L3 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van blokmarkering, waarmee het verbod stil te staan zoals bedoeld in artikel 23 lid 1 onder e van het RVV 1990 is aangeduid, aan de Pathmossingel ten noorden van de kruising Pathmossingel/Tweede Emmastraat een nieuwe bushalte te realiseren.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

 

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en Wethouders, Commissie Bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA te Enschede en moet de volgende elementen bevatten:

- uw naam en adres;

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen is gericht;

- de reden waarom u het er niet mee eens bent;

- uw handtekening;

- kopie van dit besluit

 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

 

Aldus vastgesteld op 18 oktober 2017

 

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

 

 

 

W.B. Vochteloo,

hoofd afdeling Bestemmen & Vergunningen

 

Bijlage:

- Situatietekening

 

In afschrift aan:

- mayk.thijssen@politie.nl

- m.kamphuis@brandweertwente.nl

- Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling & Beheer, J. Luten

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven