Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 1000485/1 000492, tot plaatsing en verwijdering van diverse borden op de N242 in de gemeente Alkmaar.

Logo Noord-Holland

 

 

 

 

 

 

Aanleiding

De provincie werkt vanaf zomer 2017 aan de Leeghwaterbrug ( N242) in de zuidelijke rondweg van de gemeente Alkmaar. Renovatie van deze brug is noodzakelijk om veilig gebruik door (vaar)weggebruikers mogelijk te maken.Gedurende deze renovatie dienen er een aantal maatregelen te worden genomen om het verkeer in goede banen te leiden en om de verkeersveiligheid te waarborgen. Deze maatregelen gaan in per 1 november 2017 en duren tot 1 januari 2019. Voor het plaatsen en aanpassen van de diverse borden dient een verkeersbesluit te worden genomen.

 

Maatregelen en motivering

Versmalling rijbaan op de Leeghwaterbrug

Om de doorstroom te waarborgen wordt gedurende het werk niet de gehele brug tegelijk aangepakt maar zal het verkeer gebruik maken van één deel van de brug. Er zullen twee rijbanen per rijrichting beschikbaar blijven. Er is echter niet voldoende ruimte voor twee volwaardige rijbanen. De linker rijbaan is smaller, namelijk 2.00 meter. Dit dient door bord C18 te worden aangegeven.

 

Niet toestaan landbouwverkeer breder dan 2,55 meter op deel N242

Op dit deel van de N242 zijn landbouwvoertuigen toegestaan. Dit is aangegeven door bord C9 met een onderbord “uitgezonderd landbouwvoertuigen”. Nu er werkzaamheden zijn aan de Leeghwaterbrug en er minder ruimte is voor voertuigen, passen zeer (landbouw)voertuigen niet op dit deel van de N242. Landbouwvoertuigen zijn vaak breed, en als zij breder zijn dan de maximaal toegestane breedte voor een motorvoertuig (2,55 m) dan is het voor de verkeersveiligheid en de doorstroming het noodzakelijk dat zij gedurende de renovatie een alternatieve route gebruiken.

In overleg met belanghebbenden waaronder Rijkswaterstaat en LTO, is er voor deze doelgroep een alternatief gevonden op de N9 (westelijke rondweg Alkmaar). Rijkswaterstaat heeft zijn medewerking toegezegd en maatregelen genomen om landbouwverkeer gedurende de renovatie toe te staan.

Om breed landbouwverkeer erop te attenderen dat dit deel van de N242 niet meer mogen gebruiken, dienen de onderborden met de tekst “uitgezonderd landbouwvoertuigen” bij de opritten van de N242 bij de Diamantweg en Nieuwe Schermerweg, te worden gewijzigd in: “uitgezonderd landbouwvoertuigen niet breder dan 2,55 meter”.

 

Verlaging snelheid naar 50 km/uur

Gedurende de werkzaamheden is het voor zowel verkeer als de aannemer veiliger als de snelheid wordt verlaagd. De normaal geldende snelheid van 80 km/u is niet verkeersveilig met de smallere rijbanen, de drukke verkeersstromen en het werk aan de weg. Een veilige snelheid die tevens de doorstroom waarborgt is 50 km/u. Dit zal door borden A1 worden aangegeven.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van de borden A1 en C18 en voor het verwijderen van het onderbord “uitgezonderd landbouwverkeer” een verkeersbesluit worden genomen.

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Advies politie

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregelen leiden tot een verbetering van de verkeersveiligheid en zijn tijdelijk. Voor landbouwvoertuigen is er een alternatief. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

1. door het plaatsen van bord A1 (50) van bijlage I van het RVV 1990 op de N242 ter hoogte van de Leeghwaterbrug in de gemeente Alkmaar, een maximum snelheid in te stellen van 50 km/uur. Deze maatregel gaat in per 1 november 2017 en duurt tot 1 januari 2019;

2. door het plaatsen van de borden C18 van bijlage I van het RVV 1990, op de N242 ter hoogte van de Leeghwaterbrug, de linker rijbaan van de Leeghwaterbrug gesloten te verklaren voor voertuigen die, met inbegrip van de lading, breder zijn dan 2,00 meter. Deze maatregel gaat in per 1 november 2017 en duurt tot 1 januari 2019;

3. door het wijzigen van de tekst van de onderborden van bord C9 bij de opritten naar de N242 bij de Diamantweg en de Nieuwe Schermerweg met de tekst “uitgezonderd landbouwvoertuigen niet breder dan 2,55 meter”, dit deel van de N242 gesloten te verklaren voor landbouwvoertuigen die breder zijn dan 2,55 meter. Deze maatregel gaat in per 1 november 2017 en duurt tot 1 januari 2019;

4. van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.

 

Haarlem, 10 oktober 2017

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Namens dezen,

F.J.van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Bezwaar

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.l hier de tekst van het bezwaarschrift in]

Naar boven