Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 998782/998783, tot plaatsing van diverse borden op de N241 ter hoogte van de kruispunten met de Langereis in de gemeenten Heerhugowaard en Opmeer.

Logo Noord-Holland

 

 

 

 

Aanleiding

Op de N241 ter hoogte van de kruispunten met de Langereis en de Dijkweg gebeuren met enige regelmaat ongevallen waardoor besloten is om deze kruispunten te reconstrueren en hier een ovale rotonde te maken. Hiervoor is een verkeersbesluit nodig.

 

Maatregelen en motivering

Ovale rotonde

Op de N241 is een voorrangsweg en er geldt een snelheid van 80 kilometer per uur. Ter hoogte van de kruispunten met de Langereis en de Dijkweg geldt een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Deze twee kruispunten bevinden zich in een bocht. Verkeer komende van de Dijkweg of Langereis dat de N241 wil oprijden heeft geen goed overzicht op het verkeer op de N241. Naast het niet optimale overzicht is het voor het verkeer op de Langereis en Dijkweg moeilijk in te schatten wat de snelheid is van het verkeer op de N241.

Er zijn plateaus aangebracht om de snelheid van 50 kilometer per uur af te dwingen, maar de snelheid ligt mogelijk vaak hoger dan de geldende maximum snelheid. Daardoor wordt het moeilijker om in te schatten wanneer er veilig vanuit deze wegen de N241 opgereden of overgestoken kan worden.

Door de vormgeving van een rotonde wordt verkeer nog beter gedwongen om een lagere snelheid aan te houden. Dat is veiliger voor de verkeersdeelnemers. Omdat de aansluitingen van de Dijkweg en de Langereis op enige afstand van elkaar liggen krijgt de rotonde een ovale vorm. Door de vormgeving van de rotonde en het aanbrengen van middengeleiders op de toeleidende wegen, is het kruispunt beter zichtbaar, wat positief is voor de verkeersveiligheid.

Met bord D1 wordt de verplichte rijrichting op de rotonde aangegeven. Voor een vlotte afwikkeling van het verkeer op de rotondes is het belangrijk dat het verkeer dat de rotonde nadert voorrang verleent aan het verkeer op de rijbaan van de rotonde. Dit wordt aangeduid met borden B6 op de toeleidende wegen en met haaientanden op het wegdek. Op de rotonde zijn op de verkeersheuvels van de toeleidende wegen borden D2 aangebracht om het verkeer dat de rotonde verlaat in goede banen te leiden.

 

(brom)Fietspaden

(brom)Fietsers dienen momenteel de N241 over te steken via de Langereis en de Dijkweg. In de nieuwe situatie worden er voor deze oversteekbewegingen (brom)fietspaden gerealiseerd. Deze zullen worden aangeduid met de borden G12a.

 

Aanwijzing (brom)fietspad ten noorden van de N241 bij de kruispunten met de Langereis

Ten noorden van de rotonde wordt een nieuw (brom)fietspad gerealiseerd waarmee fietsers vanuit de Dijkweg en de zuidelijke Langereis de N241 kunnen oversteken naar de (noordelijke) Langereis. Dit wordt aangegeven door de borden G12a.

 

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van de borden B6, D1, D2, G12a en het aanbrengen van haaientanden een verkeersbesluit worden genomen.

De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Advies politie

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van het betrokken politiekorps. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

 

Afweging belangen

De maatregelen leiden tot een verbetering van de verkeersveiligheid en verkeersdeelnemers kunnen gebruik blijven maken van de weg. Gelet hierop verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden. 

 

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

 

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

1. Door het plaatsen van bord B6 van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van haaientanden op het wegdek, als bedoeld in artikel 80 van het RVV 1990, de voorrang zodanig te regelen dat voorrang moet worden verleend aan bestuurders op de rotonde bij de kruispunten N241 met de Langereis en Dijkweg;

2. Door het plaatsen van bord D1 van bijlage 1 van het RVV 1990 de verplichte rijrichting aan te duiden op de rotonden bij de bij de kruispunten N241 met de Langereis en Dijkweg;

3. Door het plaatsen van bord D2 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de verkeersheuvels in de toeleidende wegen naar de rotonde bij de kruispunten N241 met de Langereis en Dijkweg, bestuurders te verplichten om de verkeersheuvels aan de rechterzijde te passeren;

4. Door het plaatsen van de borden G12a van bijlage 1 van het RVV 1990, het voor (brom)fietsers aangelegde pad ten noorden van de rotonde N241 met de kruispunten Langereis en Dijkweg aan te wijzen als verplicht (brom)fietspad in beide richtingen;5. van dit besluit mededeling te doen in De Staatscourant.Vul hier de regelingtekst in]

Haarlem, 3 oktober 2017

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

Namens dezen,

F.J. van der Linden

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

 

Bezwaar

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

Naar boven