Vastgesteld bestemmingsplan ‘Tuin de Lage Oorsprong 2016’

Logo Renkum

De gemeenteraad van Renkum heeft in haar vergadering van 25 januari 2017 het bestemmingsplan ‘Tuin de Lage Oorsprong 2016’, gewijzigd en geamendeerd vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen voor dit bestemmingsplan. Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt in het kader van de beroepstermijn met ingang van 1 februari 2017 gedurende zes weken analoog ter inzage in het gemeentehuis te Oosterbeek. Het bestemmingsplan is ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website: www.renkum.nl/bestemmingsplannen. Daarnaast is het plan in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0274.bp0180ob-va02. De bronbestanden zijn beschikbaar via http://intercontent.renkum.nl/ro/plannen/NL.IMRO.0274.bp0180ob-/NL.IMRO.0274.bp0180ob-va02.

 

Met het bestemmingsplan wordt het gebruik van de Tuin de Lage Oorsprong vastgelegd en zal het bouwen van een oranjerie, kas en schuur mogelijk worden gemaakt. Tevens maakt het bestemmingsplan minimaal tien parkeerplaatsen mogelijk. De Tuin de Lage Oorsprong is gelegen op het landgoed De Oorsprong en het plangebied ligt tussen de woningen aan de Van Borsselenweg 34 en 36 en achter (ten oosten van) de woning aan de Van Borsselenweg 36.

 

Voor het plangebied is al eerder, in december 2014, een bestemmingsplan opgesteld, te weten ‘Tuin de Lage Oorsprong 2013’. Dat bestemmingsplan is echter op 28 oktober 2015 vernietigd door de Raad van State. De Raad van State was, naar aanleiding van ingesteld beroep, van mening dat het bestemmingsplan (in hoofdlijnen) drie gebreken dan wel onderdelen bevatte die niet (goed/voldoende) onderzocht waren. Kort samengevat ging het om de volgende onderdelen:

  • 1.

    een verkeerde verwijzing in de afwijkingsregels;

  • 2.

    twee onderdelen die in het geluidsonderzoek niet onderzocht of (goed) beschreven waren;

  • 3.

    dat in het natuuronderzoek niet onderzocht of (goed) beschreven was wat de mogelijke effecten van het parkeren langs de Van Borsselenweg en de verkeersbewegingen van en naar de Tuin zijn op de instandhoudingsdoelstellingen van het omliggende Natura 2000-gebied.

Om onder andere de geconstateerde gebreken te herstellen en om alsnog het bestaande gebruik van de tuin planologisch vast te leggen en de gewenste gebouwen mogelijk te maken is het nieuwe bestemmingsplan opgesteld.

 

Het vastgestelde bestemmingsplan is, ambtshalve en mede naar aanleiding van de ingediende zienswijzen, op enkele (ondergeschikte) onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Aangezien er meerdere (detail)aanpassingen zijn doorgevoerd kunnen deze hier niet allemaal worden opgesomd. Daarom wordt verwezen naar de reactie op de zienswijzen en de ambtshalve wijzigingen die in hoofdstuk 6 van de toelichting van het bestemmingsplan zijn opgenomen. Daarnaast is een amendement aangenomen. De wijzigingen hierdoor zijn ook opgenomen in hoofdstuk 6 van de toelichting van het bestemmingsplan. Hier wordt dan ook naar verwezen. De amendementen zijn ook opgenomen in de bijlagen van het bestemmingsplan.

 

Tijdens de beroepstermijn kunnen belanghebbenden, die op tijd een zienswijze hebben ingediend, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan te hebben ingediend, schriftelijk beroep instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor zover het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan gewijzigd is vastgesteld kan iedere belanghebbende, dus ook diegene die geen zienswijze hebben ingediend, tegen die wijziging schriftelijk beroep instellen.

Omdat het instellen van beroep geen schorsende werking heeft, treedt het bestemmingsplan in werking op de eerste dag na het aflopen van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen de beroepstermijn kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het bestemmingsplan niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven