VERKEERSBESLUIT

Logo Haaren

Instellen fietsstrook Heusdensebaan te Biezenmortel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Haaren,

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht,

Overwegende:

Dat op grond van artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

* Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

* Het beschermen van de aanwonenden, weggebruikers en passagiers;

* Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade.

Is het gewenst om

De rode fietssuggestiestrook van status te veranderen in fietsstrook.

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde situatieschets ‘instellen fietsstrook Heusdensebaan.

Motivering

De Heusdensebaan te Biezenmortel betreft de toeleidende weg vanaf de N65 richting Biezenmortel en deels richting Udenhout. Dagelijks rijden hier +/- 3.500 motorvoertuigen waarvan +/- 500 (middel)zware voertuigen. Tevens rijden er +/- 200 fietsers. Het is een als erftoegangsweg 60 km/h ingerichte weg. Hierbij is gemotoriseerd verkeer gemengd met langzaam verkeer conform de inrichtingskenmerken voor een erftoegangsweg type I. Fietsers kunnen gebruik maken van de rode fietssuggestiestrook.

Sinds enkele maanden komen er meldingen binnen van een situatie die verkeersonveilig verhogend werkt. Er parkeren auto’s, autoambulances en aanhangers op de rijbaan (de rode fietssuggestiesstrook), voor het perceel Rijksweg 5, op de Heusdensebaan. Tevens is de situatie door het bevoegd gezag (BOA en politie) kenbaar gemaakt aan veroorzaker.

Gelet op de intensiteiten, de vermenging van gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer, de ligging pal na de kruising met de N65 is het gewenst om de rode fietssuggestiestroken juridisch te veranderen in fietsstroken. Hiermee is de rijbaan gevrijwaard van parkerende voertuigen zodat de verkeersveiligheid, overzichtelijkheid en doorstroming gewaarborgd is.

De gemandateerde van de korpschef van politie-eenheid Oost-Brabant is om advies gevraagd en heeft positief geadviseerd inzake de voorgestelde maatregel.

Besluit:

  • 1.

    Het verkeersbesluit vast te stellen en te publiceren.

  • 2.

    Plaatsen van fietssymbolen in de fietssuggestiestroken zodat de juridische status verandert van fietssuggestiestrook in fietsstrook.

  • 3.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 5 oktober 2017.

 

Haaren, 3 oktober 2017

Burgemeester en wethouders van Haaren,

 

De secretaris, De burgemeester,

         

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor iedereen in te zien via https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant. Tevens ligt het verkeersbesluit ter inzage op de afdeling Post- en archiefzaken van de gemeente Haaren op het gemeentehuis, adres: Mgr. Bekkersplein 2, 5076AV te Haaren. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij dhr. R. v.d. Boom via telefoonnummer 0411 62 72 82.

 

Bijlagen: 

  • 1.

    Situatieschets ‘instellen fietsstrook Heusdensebaan’

  • 2.

    Publicatietekst ‘instellen fietsstrook Heusdensebaan’.

  • 3.

    B&W2017-5405 advies aan het college

    

Mededelingen

 

Bezwaar

 

Op grond van de Algemene wet Bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit bekend is gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: Gemeente Haaren, t.a.v. het College van B&W, Postbus 44, 5076 ZG Haaren

 

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

 

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    vermelding van de datum en het nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • 4.

    een opgave van redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen. 

    Indien een bezwaarschrift is ingediend is het mogelijk om daarnaast een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening in te dienen. Een dergelijk verzoek dient te worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank, sector bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch

     

    Het verzoek dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

     

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en datum en nummer of kenmerk van dat besluit;

  • 4.

    de gronden van het verzoek (motivering).

 

Bij het verzoek dient voorts een afschrift van het bezwaarschrift te worden gevoegd.

 

Naar aanleiding van het verzoek kan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de Rechtbank wijst de verzoeker na de indiening van diens verzoek op de verschuldigdheid van het griffierecht en bericht de verzoeker binnen welke termijn het verschuldigde griffierecht moet worden voldaan.

 

Naar boven