Verkeersbesluit instellen parkeerschijfzone Stationsweg en Zwarteweg T17.11964

Logo Lansingerland

Burgemeester en wethouders van Lansingerland

Overwegende het volgende:

Inleiding

In de kern Berkel en Rodenrijs ligt aan de zuidelijke zijde van de Rodenrijseweg het Randstad Rail-station Rodenrijs. Bij het station ligt een parkeerterrein. Het parkeerterrein wordt gebruikt door o.a. reizigers die de auto als voor- en natransport gebruiken. Zeer regelmatig is er meer vraag naar parkeerplaatsen dan dat er parkeerplaatsen zijn. Het gevolg hiervan is dat forensen in toenemende mate gaan parkeren op de Stationsweg en de Zwarteweg. Aan deze wegen zijn woningen en bedrijven gelegen. De parkeerruimte is gebaseerd op de aanwezige woningen en bedrijven. Doordat forensen van ’s morgens vroeg tot eind van de middag parkeren kunnen bezoekers en bewoners niet parkeren. Dit kan verkeersonveilige situaties opleveren doordat auto’s bijvoorbeeld op de rijbaan of

het trottoir parkeren. Om de verkeerssituatie veiliger te maken en de parkeerplaatsen functioneel te benutten en bruikbaar te houden voor bezoekers en bewoners zijn maatregelen gewenst.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer;

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden;

  • het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Verkeersmaatregel en argumentatie

Hieronder wordt de in te stellen verkeersmaatregel toegelicht. Daarbij is tevens de onderbouwing van de maatregel uitgewerkt.

Parkeerschijfzone

De parkeerplaatsen liggen aan de Stationsweg en de Zwarteweg. Hieraan zijn ook woningen en bedrijven gelegen. De parkeerplaatsen moeten voorzien in de parkeerbehoefte voor bewoners (en bezoekers van de woningen). Om de bruikbaarheid van de parkeerplaatsen voor bewoners te verbeteren zijn maatregelen gewenst, omdat de parkeerplaatsen vaak in beslag worden genomen door forensen van de Randstadrail. Een parkeerschijfzone biedt hierin uitkomst. Deze zone kan worden gerelateerd aan werkdagen. Hiervoor is een parkeerschijfzone geschikt van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 12.00 uur, met een maximale parkeerduur van 2 uur. Op de bij dit besluit horende situatietekening wordt dit aangeduid.

Langparkeren blijft mogelijk op het parkeerterrein nabij het restaurant Pannenkoe.

De werkingstijden, in combinatie met de parkeergelegenheid nabij restaurant Pannenkoe, biedt de mogelijkheid voor bewoners, bezoekers en forensen om te kunnen parkeren.

De parkeerschijfzone geldt niet ter hoogte van de garages van Stationsweg 5 t/m 15. Dit blijft

ongewijzigd. Tevens blijft de al bestaande parkeerschijfzone ter hoogte van restaurant Pannenkoe in

gebruik. Dit heeft te maken met de mogelijkheid voor restaurantbezoekers om te kunnen parkeren.

De zone hoeft alleen op werkdagen van kracht te zijn, dat wil zeggen van maandag t/m vrijdag.

De werkingstijden kunnen tussen 8.00 uur en 12.00 uur worden ingesteld waarbij een maximale

parkeerduur van 2 uur voldoende is. Door het instellen van deze tijden en maximale parkeerduur

wordt tegengegaan dat (de meeste) forensen de hele dag kunnen parkeren. Met deze tijden

worden ook dezelfde tijden aangehouden van de reeds ingevoerde parkeerschijfzones bij

RandstadRail-station Westpolder en aan de andere zijde van station Rodenrijs in en rond de Vosmaerstraat. Visite van bewoners, er vanuit gaande dat die doorgaans na 9.30

uur komt, kunnen ook parkeren met een parkeerschijf, zonder dat zij daarbij later op de dag

weer moeten deelnemen aan het verkeer en de parkeerschijf moeten verzetten.

Ontheffingen

De parkeerschijfzone wordt ingesteld in de Stationsweg en de Zwarteweg. Deze straten staan in de hieronder afgebeelde tekening weergegeven. Om bewoners de mogelijkheid te laten houden om in de ‘eigen’ buurt te parkeren worden voor iedere woning maximaal twee ontheffingen beschikbaar gesteld. Dit geldt voor de bewoners van de woningen Stationsweg 1 t/m 15, Rodenrijseweg 367 en

Zwarteweg 1 t/m 3. Er wordt geen koppeling gemaakt tussen het aantal ontheffingen en het aantal parkeerplaatsen op eigen terrein. Dit doen we omdat de buurt al heel lang bestaat en parkeerplaatsen op eigen terrein niet altijd goed bruikbaar zijn. Dit komt onder meer door de wijze waarop de woningen en toegangen tot de erven zijn vormgegeven en doordat (met vergunning) wijzigingen zijn opgetreden. Ontheffingen worden op kenteken gezet. Voor het krijgen van een ontheffing moet wel worden aangetoond dat een bewoner een auto in gebruik heeft.

Situering en beheer van de wegen

De in dit verkeersbesluit genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom van de gemeente Lansingerland (kern Berkel en Rodenrijs) en zijn bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

Consultatie bewoners

Er heeft, voordat het ontwerpverkeersbesluit (T17.06513) is genomen, een schriftelijke consultatie bij de bewoners plaatsgevonden over de wenselijkheid en de wijze van invoeren van een parkeerschijfzone. De uitkomsten ervan zijn meegewogen in dit besluit. Het ging hierbij vooral om de grootte en de werkingstijden van de zone.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de politie Rotterdam.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

De teamleider van het Team Beheer van de afdeling Beheer en Onderhoud is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoeringsregeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.

Ingediende zienswijzen

Tegen het ontwerpverkeersbesluit (T17.06513) zijn geen zienswijzen ingediend.

Besluiten:

  • I.

    Een parkeerschijfzone in te stellen aan op de Stationsweg en Zwarteweg (kern Berkel en Rodenrijs), door de plaatsing van de borden E10 en E11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het aanbrengen van blauwe belijning als bedoeld in artikel 25 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, een en ander zoals op de bij dit besluit behorende tekening is aangegeven;

  • II.

    Door plaatsing van onderborden OB206 onder de borden E10 de parkeerschijfzone te laten gelden van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur waarbij de maximale parkeerduur twee uur is;

  • III.

    De bewoners van de woningen Stationsweg 1 t/m 15, Rodenrijseweg 367 en Zwarteweg 1 t/m 3, in aanmerking te laten komen voor maximaal twee ontheffingen per adres op kenteken (voor het verkrijgen van een ontheffing moet een bewoner aantonen dat hij/zij een auto in bezit/gebruik heeft);

  • IV.

    Dit besluit te publiceren in de Staatscourant en op de website van de gemeente Lansingerland;

  • V.

    Een kopie van dit besluit te zenden aan:

Politie Rotterdam, bureau Berkel en Rodenrijs, t.a.v. de heer R. Heuvelman, Postbus 70023, 3000 LD Rotterdam

Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,

Natasja Boom

teamleider Team Beheer

Afdeling Beheer & Onderhoud

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de Gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn.

Het adres voor het indienen van een schriftelijk bezwaar is:

-College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland

Postbus 1

2650 AA Berkel en Rodenrijs

Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken ingaande de dag na publicatie. Schrijf in uw bezwaarschrift tenminste uw naam en adres, de datum van uw bezwaarschrift, het nummer van het verkeersbesluit, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, waarom u het niet eens bent met ons besluit en uw handtekening.

Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:

-Rechtbank Rotterdam

Sector bestuursrecht

Postbus 50951

3007 BM Rotterdam

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven