Verkeersbesluit bromfietspad Europaweg Zuid

Logo Assen

11160 - 2017

Burgemeester en wethouders van Assen

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Bromfietspad Europaweg-zuid

Met dit project wordt een belangrijke ontbrekende schakel in het fietsnetwerk van de gemeente Assen gerealiseerd. Langs de Europaweg-Zuid ontbreekt een goede fietsroute tussen de Witterstraat en de Haarweg. Fietsers en bromfietsers op deze route rijden nu via het Asserbos of door de wijk Baggelhuizen. Doordat op de Europaweg-zuid een snelheidsregime geldt van 70 km/uur wordt het een bromfietspad in plaats van alleen een fietspad. Met de aanleg van het bromfietspad langs de Europaweg wordt een snellere en veiliger verbinding gemaakt. Veel bestemmingen worden daardoor beter bediend, zoals de wijken Centrum-Zuid, Baggelhuizen, Westerpark, de Provincie Drenthe, Bonte Wever, Scholengemeenschap Vincent van Gogh, WZA, GGZ, TT-circuit en de bedrijventerreinen Huize Nassau, Lauwers en Schepersmaat/Mandemaat.

Maatregelen

De maatregelen genoemd in dit besluit hebben betrekking op het bromfietspad Europaweg-Zuid, op de Haarweg, op de Hoofdlaan, op de Kortbossen en op de Europaweg Zuid.

- Bij het bromfietspad worden de borden G12a verplicht fiets-/bromfietspad geplaatst.

- Bij de kruisende wegen (Haarweg, Hoofdlaan, Kortbossen en Europaweg-Zuid) worden haaientanden en het bord B6 geplaatst bij het bromfietspad.

- Bij oversteek Hoofdlaan richting fietspad Veenkampen en bij kruising Twijfelveldspad met bromfietspad Europaweg-zuid worden de borden G11 verplicht fietspad geplaatst.

- Bord G11 nabij kruising Witterstraat verwijderen. 

Belangenafweging

Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het instandhouden van de weg en het waarborgen van bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer. In de Visie Mobiliteit is genoemd dat het fietsverkeer kansrijk is om doelen te realiseren op het gebied van economische ontwikkeling, gezondheid, duurzaamheid en mobiliteit voor iedereen. Tijdens de grote werkzaamheden vanwege de FlorijnAs wordt er bovendien veel met bedrijven en organisaties overlegd om alternatieve vervoersmogelijkheden dan de auto te verkennen, door bijvoorbeeld de spits te mijden, thuis te gaan werken of het openbaar vervoer of de fiets te gebruiken. In Assen-Zuid ontbreekt dan een goede fietsverbinding langs de Europaweg-Zuid, tussen de Witterstraat en de Haarweg. Fietsers moeten nu door het Asserbos fietsen, wat bij donker weer niet door iedereen als veilig ervaren wordt. Of men fietst door de straten van de wijk Baggelhuizen. En dat is geen vlotte, directe en logische route. Met de aanleg van het bromfietspad langs de Europaweg-Zuid wordt fietsen een kansrijk vervoersalternatief. Er zijn veel ontwikkelingen gaande aan de zuidzijde van Assen. Denk daarbij aan de Toeristisch Recreatieve Zone Assen-Zuid, Park Diepstroeten, tunnel De Maten en uitbreiding De Bonte Wever. Het bromfietspad langs de Europaweg-Zuid vormt voor deze ontwikkelingen een goede verbetering van de fietsbereikbaarheid. Het aan te leggen bromfietspad wordt aangesloten op de bestaande hoofdfietsroutes zoals langs de Europaweg-Zuid, de Stadsboulevard, de Hoofdlaan en de Haarweg naar het TT-circuit. 

Wet- en regelgevingVoor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegen-verkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst. Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeers-wet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. In het op 1 september 2016 vastgestelde en op 6 september 2016 in werking is getreden Mandaatbesluit gemeente Assen 2016 is deze bevoegdheid gedelegeerd aan de eenheidsmanager van de eenheid Leefomgeving. Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de eenheidschef van de politie Noord Nederland. Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeers-tekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;  

b e s l u i t e n :  

Overeenkomstig op de bij dit besluit behorende situatieschets:aan te brengen haaientanden (verkeerstekens uit het RVV1990);te plaatsen borden G11 van het RVV1990, “verplicht fietspad”;te plaatsen borden G12a van het RVV1990, “fiets-/bromfietspad”;te plaatsen borden B6 van het RVV1990, “verleen voorrang aan bestuurders op kruisende weg”.  

 21 september 2017 

Burgemeester en wethouders van Assen,namens hen, 

R. Stoffelsma 

Concernmanager, 

Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, Eenheid Leefomgeving, Postbus 30018, 9400 RA Assen

Naar boven