Vastgesteld bestemmingsplan Leeuwarden - Energiecampus

Logo Leeuwarden

Van donderdag 28 september 2017 tot en met donderdag 9 november 2017 ligt het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Leeuwarden – Energiecampus met bijbehorende stukken ter inzage.

Plangebied

Het bestemmingsplan biedt een juridisch-planologische regeling voor het gebied Ritsumasyl. Het plangebied wordt begrensd door de Haak om Leeuwarden en de vaarwegen Van Harinxmakanaal, het Sylsterrak en het Verbindingskanaal.

Ontwikkeling

Energiecampus Leeuwarden is een gebied waar kennis, experiment, innovatie en productie op het gebied van duurzame energie samenkomen. Gerelateerde duurzame bedrijven vinden hun plaats op de Energiecampus. Daarnaast gaan ook onderwijs- en kennisinstellingen het terrein gebruiken.

Op de Energiecampus wordt straks groene energie geproduceerd voor de bedrijven zelf en voor de stad Leeuwarden. Dat gebeurt met bijvoorbeeld een zonnepark en biovergisters.

In de gebiedsontwikkeling staan drie doelen centraal. De Energiecampus Leeuwarden richt zich op de productie van groene energie. Daarnaast ligt de focus op duurzame innovaties en het vermarkten daarvan. Tot slot is het versterken van de economische structuur een doel.

MER

Voor het bestemmingsplan is ook een MER opgesteld omdat het bestemmingsplan m.e.r.-plichtige activiteiten mogelijk maakt. Het MER geeft inzicht in de potentiële milieugevolgen van het plan en de maatregelen die de gemeente neemt in het plan om deze gevolgen te beperken. In het bestemmingsplan wordt gemotiveerd op welke wijze is omgegaan met de resultaten en conclusies uit het MER.

Gewijzigde vaststelling

Een toename van stikstofdepositie op gevoelige natura 2000 gebieden kan gevolgen hebben voor deze gebieden. Hiervoor is het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ontwikkeld. Een ontwikkeling met stikstofdepositie krijgt pas een (milieu)vergunning als de uitstoot onder de drempelwaarde blijft (0,05 mol/ha/jaar) of als ontheffing van de Wet natuurbescherming wordt verleend. In artikel 4.5 van de regels is hiervoor een regeling opgenomen.

Crisis- en herstelwet

In bijlage I van de Crisis- en herstelwet is als categorie van gevallen onder andere genoemd de 'ontwikkeling en verwezenlijking van ruimtelijke en infrastructurele projecten ten behoeve van het transport of het leveren van duurzame energie'. De voorziene ontwikkelingen in dit bestemmingsplan zijn passend binnen deze categorie, waardoor het hele bestemmingsplan onder de Crisis- en herstelwet valt.

Inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien:

  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure.

  • via de website https://www.leeuwarden.nl/nl/ruimtelijke-plannen.

Beroep

Bent u het niet eens met dit vastgestelde bestemmingsplan? Dan kunt u beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. U kunt alleen beroep instellen:

  • van vrijdag 29 september 2017 tot en met donderdag 9 november 2017;

  • als u belanghebbende bent en een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan hebt ingediend;

  • als u belanghebbende bent en aantoont dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest tijdig zienswijzen bij de gemeenteraad in te dienen;

  • als u belanghebbende bent en bezwaar heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Voorlopige voorziening

Hebt u beroep ingesteld, dan kunt u tijdens de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Dit kan alleen in spoedeisende zaken.

Het besluit tot vaststelling treedt de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

      

 

Naar boven