Voorontwerpbestemmingsplan Balk-Zuid 2017

Logo De Fryske Marren

Met ingang van vrijdag 6 oktober 2017 ligt gedurende 6 weken het voorontwerpbestemmingsplan Balk-Zuid 2017 met de bijbehorende stukken ter inzage.

 

Plangebied

Het plangebied heeft globaal betrekking op het deel van Balk ten zuiden van de Luts met uitzondering van de Raadhuisstraat en de Lytse Side. Het plangebied wordt aan de westzijde grotendeels begrensd door de Suderseewei: het sportcomplex en het perceel Lutswâl 14 zijn echter ook in dit plan meegenomen. Aan de oostelijke zijde vormt de Wikelerdyk-Jachtlustweg de grens: het perceel Jachtlustweg 55 maakt nog deel uit van het plangebied, verder is het bestemmingsplan Balk-Havendiken/Groene Wal één op één overgenomen. Aan de zuidzijde vormen de bestemmingsplannen Balk-Boslust Zuidwest en Balk-Boslust Noordoost de begrenzing, waarbij wordt vermeld, dat in verband met het gewijzigde woningbouw-programma van de gemeente is besloten om de woningbouwmogelijkheden die in het bestemmingsplan Balk-Boslust Zuidwest zijn geregeld te schrappen. Dit is in deze actualisatie geregeld.

 

Doel

Het bestemmingsplan heeft een overwegend conserverend karakter. Dit betekent dat er in het nieuwe bestemmingsplan geen (grootschalige) nieuwe ontwikkelingen zijn opgenomen. Een uitzondering hierop vormt het gebied bij de jachthaven dat ontwikkeld kan worden tot een “havenkwartier”. Voor dit gebied is een wijzigingsbevoegdheid in het plan opgenomen. Dit biedt de mogelijkheid tot het realiseren van onder meer horeca in de vorm van een hotel en/of een kantine/restaurant/café-restaurant, of voor watersport gerelateerde detailhandel. Verder is het uitgangspunt dat de bestaande (planologische en/of vergunde) situatie wordt vastgelegd en dat waar mogelijk wordt aangesloten bij de geldende planologische regelingen. Het dorp is daarvoor geïnventariseerd, zodat de meest actuele situatie in beeld is voor het leggen van de meest passende bestemmingen. Ook is rekening gehouden met recent beleid en regelgeving.

 

Waar ter inzage

Het voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken kunt u inzien bij:

. de centrale balie van het gemeentehuis Herema State 1 te Joure

. het servicepunt te Balk (Dubbelstraat 1)

. het servicepunt te Lemmer (Vissersburen 88).

Informatie over het voorontwerpbestemmingsplan is ook te vinden op de gemeentelijke website www.defryskemarren.nl. Op die site staat een link naar de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl via welke het bestemmingsplan zelf is te bekijken. De planid is NL.IMRO.1940.BPBLK17BALKZUID-VO01.

 

Zienswijze

In de periode waarin het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt, kunt u uw zienswijze (inspraakreactie) over het plan indienen. Dat kan schriftelijk of mondeling. Het is niet mogelijk een zienswijze per e-mail in te dienen.

• Schriftelijk. Schrijf een brief aan het college van B en W van de gemeente De Fryske Marren, postbus 101, 8500 AC Joure. Vermeld in uw brief:

– voorontwerpbestemmingsplan Balk-Zuid 2017

– waarom u een zienswijze indient

– de datum

– uw naam en adres

– uw handtekening

• Mondeling. U kunt daarvoor een afspraak maken met een medewerker van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14. Wij adviseren u om praktische redenen uiterlijk veertien dagen voor het einde van de termijn van terinzagelegging te bellen voor een afspraak, zodat u het risico op termijnoverschrijding voorkomt. Van mondelinge zienswijzen wordt een verslag gemaakt.

 

Vragen?

Voor meer informatie kunt u op werkdagen contact opnemen met één van de medewerkers van de afdeling Ruimtelijke ontwikkeling via telefoonnummer 14 05 14.

 

Joure, 5 oktober 2017

Burgemeester en wethouders van De Fryske Marren

Naar boven