Aanwijzen parkeerplaats voor opladen van elektrisch voertuig op locatie.

Logo Barneveld

 

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld;

Verkeersmaatregelen:

Aanwijzen van parkeerplaatsen gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. De maatregel wordt uitgevoerd door het plaatsen van borden volgens model E4 van bijlage 1 van het RVV 1990 met symbool ‘elektrisch opladen’ Daaronder worden twee onderborden gevoegd: model OB504 om aan te duiden dat het twee parkeerplaatsen betreft en een onderbord met tekst ‘alleen voor opladen elektrische voertuigen’.  

Deze aanwijzing heeft betrekking op de volgende locatie in Barneveld: 

Columbusstraat naast huisnummer 51  

Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wet- en regelgeving: 

Artikel 15, eerste lid WVW 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 BABW staat voor welke verkeerstekens dit geldt.

Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit.

Artikel 24 BABW. Hierin staat vermeld dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de desbetreffende politieregio.

De Mandaatregeling Gemeente Barneveld, vastgesteld op 21 juli 2014. Het nemen van verkeersbesluiten is hierin gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Vastgoed en Infrastructuur.   

De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit: 

het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik (lid 3, sub a);

het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (lid 1, sub c);

het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer (lid 1, sub d).  

Barneveld, namens dezen,S.J.P. van Ee-Looijmanshoofd afdeling Vastgoed en Infrastructuur

Overwegingen ten aanzien van het verkeersbesluit:  Gemeente Barneveld wil het rijden op alternatieve brandstoffen faciliteren. Elektrische voertuigen zijn schoner, stiller en zuiniger dan traditionele voertuigen en dragen bij aan een schoner milieu.  

Elektrische voertuigen moeten worden opgeladen aan particuliere netstroom of aan een oplaadpunt in de openbare ruimte. Gemeente Barneveld wil het netwerk van openbare laadpunten realiseren en werkt daarom mee aan het inrichten van nieuwe laadpunten. 

Er zijn al verschillende laadpunten in de gemeente aanwezig. Er zijn echter diverse particuliere gebruikers die een aanvraag hebben gedaan om een oplaadpunt nabij hun woon- of werkadres te krijgen. Er is dus meer vraag naar oplaadpunten. 

Er is in de plaatsbepaling rekening gehouden met een zekere spreiding van de oplaadpunten en een gewenste dichtheid van het netwerk. 

Bij de locaties die worden aangewezen ten behoeve van het opladen van elektrische voertuigen wordt een oplaadpaal geplaatst, die is voorzien van twee aansluitingen. Om de oplaadpunt optimaal te kunnen gebruiken worden per locatie 2 parkeerplaatsen ingericht en aangeduid met bebording.  

Voor de duidelijkheid van de weggebruikers wordt het onderbord met de tekst ‘alleen voor opladen elektrische voertuigen’ toegevoegd. Dit heeft als gevolg dat een elektrisch voertuig hier alleen mag parkeren tijdens laden en het voertuig is aangesloten op de oplaadpaal. Na het laden –als de accu is opgeladen- moet het voertuig worden verwijderd van dit parkeervak.  

Er is overleg gevoerd met de verkeersadviseur van politie en hij adviseert positief ten aanzien van dit besluit.  

Alle parkeerplaatsen zijn in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld. 

Het besluit moet worden gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden op de mogelijkheid wordt gewezen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.    

 

Mededeling bezwaar-beroepsclausule:

Het verkeersbesluit ligt gedurende 6 weken, vanaf 21 september t/m 2 november 2017 ter inzage bij de Balie Bouwen, Wonen en Leefomgeving. Belanghebbenden die het niet eens zijn met een verkeersbesluit kunnen binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld, Postbus 63, 3770 AB, Barneveld. U dient te vermelden tegen welk besluit u bezwaar maakt. Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek dient gericht te worden aan de rechtbank Arnhem, Sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Naar boven