Ontwerp-omgevingsplan Binckhorst

Logo 's-Gravenhage

Het omgevingsplan Binckhorst is een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte. Met het omgevingsplan Binckhorst wordt vooruitgelopen op de grondige herziening van de wetgeving op het gebied van de fysieke leefomgeving.

De Binckhorst is een bijzondere plek in Den Haag. Het is een zeer divers gebied met industrie, bedrijven en kantoren. Door de ligging dichtbij het centrum, goede ontsluitingen voor verkeer en openbaar vervoer en de aanwezigheid van drie havens is het tegelijk een gebied met enorm veel potentie.

De Binckhorst heeft het in zich om uit te groeien tot een innovatief, duurzaam woon-werkgebied waar pioniers trots zijn het ontstaan van een buitengewoon stuk stad mee te maken. Met een sterke, integrale inzet op de kwaliteit van de bereikbaarheid, de openbare ruimte, de gevestigde functies, de diversiteit en dichtheid van het gebied wordt een aantrekkelijk vestigingsklimaat geschapen voor groei, innovatie, werken, ontspanning en wonen.

In het omgevingsplan is de visie opgenomen die laat zien hoe de transitie in de Binckhorst vorm krijgt. Het plan maakt de verdere transformatie van de Binckhorst naar een gemengd stedelijk woon-, werk- en leefgebied mogelijk. Door in het omgevingsplan te werken met flexibiliteit komt er meer ruimte voor bedrijven, ontwikkelaars en toekomstige bewoners om zelf initiatieven te ontplooien en kansen te pakken. Tegelijkertijd wordt een bepaalde mate van rechtszekerheid geborgd.

Terinzagelegging

Het ontwerp-omgevingsplan Binckhorst wordt voor een ieder met ingang van 21 september tot en met 1 november 2017 op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

  • -

    op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl;

  • -

    op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen;

  • -

    digitaal en op papier bij het Den Haag Informatiecentrum, Spui 70 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur en donderdagavond ook alleen op afspraak van 16.00 tot 20.00 uur).

Vindplaats op Ruimtelijkeplannen.nl

  • 1.

    open de website via deze link: Ruimtelijkeplannen.nl of ga naar www.ruimtelijkeplannen.nl, kies ‘plan bekijken’ en dan ‘bestemmingsplannen’

  • 2.

    zet bij ‘planfilter’ (tabje 'Locatie', linkerkant) een vinkje bij concept- en (voor)ontwerpplannen

  • 3.

    vul in het zoekveld links onder het tabje 'Naam' de plannaam in: Chw Omgevingsplan Binckhorst.

Welke stukken liggen ter inzage ?

Het omgevingsplan bestaat uit regels en een verbeelding. Deze zijn juridisch bindend en worden door de gemeenteraad vastgesteld.

In het OmgevingsEffectRapport (OER) zijn alle afwegingen beschreven die hebben geleid tot de regels en verbeelding van het omgevingsplan. Hierbij is onder andere een inventarisatie gemaakt van het gemeentelijk beleid (factsheets), zijn diverse onderzoeken uitgevoerd (ten behoeve van de ladder van de duurzame verstedelijking, maar ook milieuonderzoeken) en zijn de planregels beoordeeld door middel van botsproeven. Het OER is daarmee een toelichting op het omgevingsplan en MER in één.

De beleidsregels geven een nadere duiding van een aantal planregels (de ‘open normen’). Een voorbeeld van een dergelijke planregel is dat ‘rekening gehouden moet worden met archeologische waarden’. In de beleidsregel archeologie is vervolgens toegelicht hoe een initiatiefnemer weet dat hij rekening houdt met archeologische waarden en in welke gevallen hij archeologisch onderzoek moet doen. Het digitale GIS-systeem geeft meer informatie over de verschillende onderwerpen (bijvoorbeeld: waar bevinden zich archeologische vindplaatsen) en hoeveel (gebruiks)ruimte er nog is voor nieuwe ontwikkelingen. Het aanpassen van de beleidsregels en het GIS-systeem zijn bevoegdheden van het college en worden gebruikt om het door de raad vastgestelde kader uit te voeren. De beleidsregels en het GIS-systeem zijn uitsluitend raadpleegbaar op de gemeentelijke website: www.denhaag.nl/bestemmingsplannen.

Het OER volgt de uitgebreide m.e.r.-procedure

In het OmgevingsEffectRapport (OER) zijn alle afwegingen beschreven die hebben geleid tot de regels en verbeelding van het omgevingsplan. Deze regels borgen onder meer dat geen onaanvaardbare milieu-effecten kunnen optreden. Het OER volgt de globaliteit van het omgevingsplan. Door het globale en flexibele karakter is het ontwerp-omgevingsplan Binckhorst kaderstellend voor de ontwikkelingen in de Binckhorst. Het omgevingsplan kent echter ook onderdelen waarvoor in het kader van de omgevingsvergunning een nader afwegingsmoment geldt over de aanvaarbaarheid van milieueffecten is het omgevingsplan. Het OER en de borging in het omgevingsplan bevatten dus zowel aspecten van een plan-MER als aspecten van een besluit-MER.

Uit het OER komt naar voren dat geen van de milieuthema’s op zich een belemmering vormt voor het omgevingsplan. Dit betekent dat de meeste initiatieven zonder of met een beperkte onderzoekslast kunnen worden gerealiseerd. Echter voor een aantal milieuthema’s, zoals onder andere lucht, geluid, geur en externe veiligheid kan bij de aanvraag om omgevingsvergunning of het verzoek om reservering, nog wel extra aanvullend onderzoek nodig zijn. Daarnaast wordt het met het salderingssysteem mogelijk om initiatieven die niet geheel aan bepaalde regels van het Omgevingsplan voldoen, toch mogelijk te maken. Voorwaarde is dan wel dat de omgevingskwaliteit daardoor aantoonbaar verbetert. Ook in dat geval kan aanvullend onderzoek nodig zijn.

Over het OER wordt advies gevraagd aan de onafhankelijke Commissie voor de m.e.r.

Zienswijze

Een ieder kan gedurende de inzagetermijn schriftelijk zijn/haar zienswijze kenbaar maken. U dient uw zienswijze voorzien van uw naam, adres, dagtekening, handtekening en motivering, te richten aan de GEMEENTERAAD, Postbus 19 157, 2500 CD Den Haag. Ook kan eventueel mondeling een zienswijze kenbaar worden gemaakt. U kunt hiertoe een afspraak maken via telefoonnummer: 070-752 8588 of 070-353 4397. Om termijnoverschrijding te voorkomen wordt u verzocht om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn een afspraak te maken.

Alle reacties op het ontwerp-omgevingsplan en Omgevingseffectrapport Binckhorst worden openbaar gemaakt en aan de Commissie voor de m.e.r. beschikbaar gesteld. Als u niet wilt dat uw persoonlijke gegevens bekend worden, dan kunt u dat in een aparte brief aangeven bij uw zienswijze. De zienswijze zelf kunt u dan anoniem, dus zonder persoonlijke gegevens, bijvoegen.

Inloopbijeenkomst

Op dinsdag 26 september 2017 wordt van 17.00 tot 20.00 uur voor dit omgevingsplan een inloopbijeenkomst gehouden bij het Trefpunt Rotterdamsebaan, Binckhorstlaan 174 te Den Haag. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u uw vragen stellen aan medewerkers van de gemeente.

Naar boven