Verkeersbesluit Instellen 30 km/uur zone Sibadawei en Skrok Easterein

Logo Littenseradiel

Onderwerp:

Uitbreiden van de 30 km/uur zone in Easterein door op Sibadawei tot aan de bebouwde komgrens en Skrok tot aan de bebouwde komgrens een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen.

Gelet op:

  • -

    artikel 18 eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

  • -

    de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990);

  • -

    de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW);

  • -

    Het Gemeentelijke Verkeer en Vervoerplan Littenseradiel (hierna: GVVP), vastgesteld door de gemeenteraad op 23 januari 2012.

Overweg ende :

Sibadawei is gelegen binnen de bebouwde kom van Easterein en maakt onderdeel uit van één van de drie toegangswegen naar het dorp Easterein. Sibadawei is in het GVVP gecategoriseerd als een erftoegangsweg maar kent vanwege de aanwezigheid van het bedrijventerrein twee snelheidsregimes. Tussen de bebouwde kom en Sibadawei nr. 20 geldt er een maximumsnelheid van 50 km/uur. De rest van Sibadawei heeft een maximumsnelheid van 30 km/uur. Sibadawei gaat buiten de bebouwde kom verder als een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 km/uur.

De zijweg Skrok kent ook een maximumsnelheid van 50 km/uur. Deze weg gaat buiten de bebouwde kom ook verder als een erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 km/uur.

Binnen het GVVP worden de bedrijventerreinen als een bijzondere categorie binnen de erftoegangswegen beschouwd. Vanwege de ruime dimensionering van de wegen wordt een maximumsnelheidsregime van 50 km/uur toegepast. Voor Sibadawei en Skrok is er aanleiding om van dit uitgangspunt af te wijken en alsnog een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen.

Binnen de richtlijnen van duurzaam veilig verkeer gelden op wegen met een snelheid van 50 km/uur basiskenmerken die zijn gericht op doorstroming van het verkeer zoals een rijbaanscheiding, aanwezigheid van fietsvoorzieningen en een trottoir (CROW publicatie 315). De huidige wegprofielen van Sibadawei en Skok zijn te smal om dergelijke voorzieningen te kunnen realiseren. Er is ook geen mogelijkheid om het wegprofiel te verbreden.

Sibadawei en Skrok zijn gecategoriseerd als erftoegangswegen binnen de bebouwde kom en moeten uit het oogpunt van herkenbaarheid en veiligheid dan ook als zodanig worden aangewezen en ingericht.

Door de gemeenteraad is opdracht gegeven om Sibadawei, vanaf Stittenserleane tot aan de bebouwde komgrens van Easterein veiliger te maken voor alle weggebruikers. Samen met een vertegenwoordiging van doarpsbelang Easterein en de ondernemersvereniging Easterein/Wommels is er gewerkt aan een plan voor een nieuwe inrichting van dit deel van de Sibadawei.

Op erftoegangswegen moet het langzaam verkeer en het gemotoriseerd verkeer op een veilige manier van dezelfde rijbaan gebruik kunnen maken. Om grote verschillen in snelheid tussen deze beide verkeerssoorten te voorkomen moet de snelheid van het gemotoriseerde verkeer omlaag. Daarom wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 km/uur en wordt het deel van Sibadawei tussen Stittenserleane en de bebouwde komgrens opnieuw ingericht. De weginrichting van Skrok behoeft geen aanpassing om te voldoen aan een 30 km/uur regime.

Het snelheidsregime van 30 km/uur wordt net als in de rest van het dorp als een zone aangeduid. Dat houdt in dat op alle wegen binnen de bebouwde kom van Easterein een 30 km/uur regime geldt.

De maatregel voor het instellen van een maximumsnelheid van 30 km/uur past in deze situatie bij het streven naar het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2 Wegenverkeerswet 1994).

Op basis van Artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is er overleg gevoerd met de politie over de wenselijkheid, het instellen en de handhaving van deze maatregel. De politie gaat akkoord met dit besluit. Handhaving zal alleen plaatsvinden in geval van klachten met betrekking tot excessen.

Besluit:

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel besluit door plaatsing van de borden A0130zb en A0230zb van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 op de volgende wegen/ weggedeelten een maximumsnelheid van 30 km/uur in te stellen:

  • 1.

    het gedeelte van Sibadawei, tussen de bebouwde komgrens van Easterein en de huidige 30 km/uur zone ter hoogte van Sibadawei 20

  • 2.

    het gedeelte van Skrok, tussen de bebouwde komgrens van Easterein en de aansluiting met Sibadawei  

 

Wommels 12 september 2017

burgemeester en wethouders van Littenseradiel,

, burgemeester. 

, secretaris.

                   

Een kopie van dit besluit wordt gezonden aan: Politie Noord Nederland Fryslân, district A5 Sneek, Bureau Bolsward, postbus 107 9400 AC te Assen.

  

Bijlage beroepsmogelijkheid

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt binnen zes weken na de dag na die van publicatie beroep instellen, door het indienen van een beroepschrift bij de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Tegen het verkeersbesluit kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend.

Het beroepschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht zijn ondertekend en dient in ieder geval te bevatten:

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • 4.

    de gronden waarop het beroepschrift rust.

Een kopie van het bestreden besluit dient bijgevoegd te worden.

Van de indiener van een beroepschrift wordt een griffierecht geheven door de griffier van de rechtbank. Informatie over de hoogte van het griffierecht en de wijze van betalen krijgt u van de griffie van de rechtbank, telefoonnummer 088 3611338

Als er sprake is van een spoedeisend belang, kunt u tegelijk met het indienen van het beroepschrift om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Nederland, afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen. Hiervoor is een griffierecht verschuldigd. Informatie over de hoogte hiervan en de wijze van betalen krijgt u van de griffie van de rechtbank, telefoonnummer 088 3611338.

U kunt het beroep- en verzoekschrift ook digitaal indienen bij de rechtbank Noord-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

  

Naar boven