Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit reconstructie van Heemstraweg Winssen: aanpassen fietspadregimes, middengeleiders en instellen inhaalverboden

Logo Beuningen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Het vigerende Delegatie- en Mandaatregister, waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is gemandateerd aan de manager van afdeling Beleid en Ontwikkeling.

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

 

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 de plaatsing en verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

 

Op grond van artikel 14 van het BABW de plaatsing van onderborden, zoals bedoeld in artikel 8, lid 2 en lid 3 van het BABW in het betrokken verkeersbesluit tot uitdrukking gebracht wordt.

 

Is het gewenst om:

tussen de gemeentegrens van Druten en de bebouwde kom van Winssen (ten westen van het kruispunt Van Heemstraweg - Leegstraat) de bromfietspaden en in- & uitgeleiders op te heffen en verplichte fietspaden in te stellen. Het gaat om verkeersborden D103, D104, G11, G12a

Tevens is het gewenst om een inhaalverbod in te stellen, uitgezonderd tractoren en langzaam verkeer op de Van Heemstraweg, tussen het kruispunt met de Deijnschestraat en het kruispunt met de Leegstraat. Verkeersborden F1 en OB101

Tot slot worden door aanpassingen van de kruisingen op verschillende locaties middengeleiders aangebracht of verwijderd. Verkeersborden D2(_roB22).

Dit zoals aangegeven op de drie tekeningbijlagen van 20-03-2017 behorend bij dit besluit, hierna genoemd ’bij dit besluit behorende bijlagen’.

 

Motivering

In juni 2015 is het besluit met nummer 16372 gepubliceerd waarin is bepaald dat het snelheidsregime op de Van Heemstraweg wordt aangepast van 80 km/h naar 60 km/h. Het is wenselijk de weginrichting af te stemmen op deze geldende maximumsnelheid en de functie van de weg. Het is tevens wenselijk om de snelheidsverschillen tussen weggebruikers onderling laag te houden. De bromfietspaden op de hierboven genoemde wegdelen worden daarom opgeheven en verplichte fietspaden ingesteld. Door deze wijziging moeten bromfietsers gebruik maken van de hoofdrijbaan en delen zij de ruimte met het overige verkeer. Door de geldende maximale snelheid van 60 kilometer per uur is hier het snelheidsverschil met het overige verkeer laag. Tevens is het gezien de breedte van de fietspaden nabij Winssen wenselijk om hier geen verkeersdeelnemers met hoge snelheidsverschillen elkaar te laten passeren. Op de hierboven genoemde wegdelen wordt het voor motorvoertuigen niet meer toegestaan om andere motorvoertuigen of brommobielen in te halen, omdat het snelheidsverschil nu minimaal is en op deze manier inhaalmanoeuvres worden voorkomen die een conflictsituatie kunnen veroorzaken. Tevens past het instellen van deze inhaalverboden bij de regels die al gelden op andere wegdelen met hetzelfde snelheidsregime, nabij Ewijk en Weurt. Het instellen van dit inhaalverbod komt ten goede aan de uniformiteit op deze wegdelen met dezelfde wegcategorisering. Tussen Winssen en Ewijk blijft het bromfietspad wel van kracht, omdat hier de verkeersintensiteit een stuk hoger ligt op de hoofdrijbaan en hier een vrijliggend bromfietspad aanwezig is met een toereikende breedte om fietsers en bromfietsers onderling elkaar veilig te laten passeren.

 

Belangenafweging

Alle inwoners van Winssen zijn aangeschreven over de plannen voor de reconstructie van de Van Heemstraweg. In mei 2017 heeft een inloopavond plaatsgevonden waar de mogelijkheid is geboden om reacties te geven op de ontwerpplannen van de weginrichting. Op basis van deze reacties zijn enkele wijzigingen in het wegontwerp opgenomen. Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld, of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Dit conform het Aanwijzingsbesluit 24 BABW eenheid Oost-Nederland.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    het tussen de gemeentegrens van Druten en de bebouwde kom van Winssen (ten westen van het kruispunt van de Van Heemstraweg en Leegstraat) opheffen van de bromfietspaden en instellen van verplichte fietspaden door het verwijderen van de borden G12a, D103 en D104 en het plaatsen van de borden G11 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende kruispunten:

    • Van Heemstraweg - Leegstraat

    • Van Heemstraweg - Geerstraat

    • Van Heemstraweg - DeijnschestraatDit zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende bijlagen;

  • 2.

    het instellen van een inhaalverbod uitgezonderd tractoren en langzaam verkeer op twee wegvakken van de Van Heemstraweg, tussen de Deijnschestraat en de Geerstraat en tussen de Geerstraat en de Leegstraat, door het plaatsen van de borden F1 met onderbord OB101 van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende kruispunten:

    • Van Heemstraweg - Leegstraat

    • Van Heemstraweg - Geerstraat

    • Van Heemstraweg - DeijnschestraatDit zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende bijlagen;

  • 3.

    het opheffen en instellen van diverse middengeleiders door het plaatsen en verwijderen van de borden D2(_roBB22) van bijlage 1 van het RVV 1990 op de volgende kruispunten:

    • Van Heemstraweg - Leegstraat

    • Van Heemstraweg - Geerstraat

    • Van Heemstraweg - DeijnschestraatDit zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende bijlagen;

  • 4.

    te bepalen, dat met het van kracht worden van dit besluit andere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, als die met dit besluit in strijd zijn, of hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 5.

    te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit gebeurt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

 

Bezwaar

Voor degene die een bijzonder belang heeft bij dit besluit, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. Het indienen van bezwaar schorst de werking van dit verkeersbesluit niet.

 

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de dag waarop dit verkeersbesluit is gepubliceerd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer behandelen omdat het te laat binnen is. In het bezwaarschrift zet u:

  • uw naam, adres, datum en handtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld een kopie meesturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt.

 

Voorlopige voorziening

Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Als u wilt dat de beslissing niet direct in werking treedt, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend.

 

Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Voor het aanvragen van een voorlopige voorziening moet u wel een bijdrage betalen (griffierechten).

 

Verspreiding

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage. Afschriften van dit verkeersbesluit zijn verzonden aan:

  • Politie, eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid

 

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders

 

 

Hans Vincken

Manager Beleid en Ontwikkeling

Naar boven