Verkeersbesluit onverplicht fietspad noordzijde Kalenberg Meteren

Logo Geldermalsen

 

1. Aanleiding

Al geruime tijd zijn er klachten over fietsers op het pad langs het trapveld aan de noordzijde van Kalenberg. Er wordt regelmatig door fietsers gebruik van gemaakt terwijl voetgangers menen op een voetpad te lopen. Om duidelijkheid in deze situatie te creëren wordt besloten een onverplicht fietspad in te stellen.

 

2. Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg besluiten wij om een onverplicht fietspad in te stellen op het pad langs de noordzijde van Kalenberg Meteren.

Al lange tijd is er onduidelijkheid over de functie van het pad. Aan de zijde van de J.A.L.J. van Meertenstraat eindigt het aansluitende onverplichte fietspad met het bord G14 maar daarna is de functie van het pad onduidelijk. Aan de zijde van de H.J. Ganzemanstraat sluit het pad op een trottoir en onverplicht fietspad aan. Hier is geen bebording. Verder sluit het pad op 2 punten aan op de A.H.H. Tolhuisenstraat. Ook hier is geen bebording. Omdat het pad niet de uitstraling van een voetpad heeft, o.a. door de uitvoering in asfalt, wordt in de praktijk het pad zowel door wandelaars als door fietsers gebruikt. Daarnaast rijden er ook scooters en brommers. Dit leidt tot onduidelijkheid en irritatie. Om het fietsen op het pad tegen te gaan is in het verleden een fietssluis op 1 van de toevoerpaden geplaatst maar dit heeft niet het verwachte effect gehad.

Om voor alle verkeersdeelnemers een duidelijke situatie te scheppen is besloten om op het pad een onverplicht fietspad in te stellen. Hierdoor kunnen fietsers en wandelaars van het pad gebruik maken. Bovendien kan er gehandhaafd worden op ongewenst gebruik door scooters en bromfietsers. Het pad is wel geschikt om tegelijk door fietsers en voetgangers veilig gebruikt te worden maar dit geldt niet voor de snellere en bredere brommers en scooters. Op drie van de toegangswegen worden borden G13 (onverplicht fietspad) en G14 (einde onverplicht fietspad) geplaatst. Op de toegangsweg vanaf de zijde J.A.L.J. van Meertenstraat wordt het aanwezige bord G14 (einde onverplicht fietspad) verwijderd.

 

3. Juridische grondslag

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2013 van Burgemeester en Wethouders (23 april 2013) is het afdelingshoofd Ruimtelijk Beheer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

Belangenafweging

Bij de totstandkoming van dit besluit is gekeken naar de belangen van zowel de voetgangers als de fietsers ter plekke. Door het instellen van het onverplichte fietspad worden de belangen van beide groepen verkeersdeelnemers gediend omdat er een duidelijke situatie ontstaat.

 

5. Bekendmaking

Dit besluit wordt op 2 februari 2017 bekendgemaakt in de Staatscourant. Daarnaast wordt een mededeling geplaatst in het Nieuwsblad Geldermalsen.

 

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

Het instellen van een onverplicht fietspad aan de noordzijde van Kalenberg Meteren middels het plaatsen van borden G13 en G14 uit bijlage 1 van het RVV 1990

 

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening

 

Geldermalsen, 24 januari 2017

 

 

 

 

MEDEDELINGEN

 

In werking treding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking hiervan in de Staatscourant.

 

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening vragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

 

Afschriften

R. van Westerop, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid

R. Dul, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid / Team De Waarden / Locatie Geldermalsen

J. van der Wal

Buitengewoon opsporingsambtenaar

 

 

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

B.R. Kramer

Hoofd afdeling Ruimtelijk beheer

Naar boven