Bekendmaking aanwijzingsbesluit Natura 2000-gebied Noordhollands Duinreservaat, Ministerie van Economische Zaken

De Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) heeft ter uitvoering van de Habitatrichtlijn (92/43/EEG) het Noordhollands Duinreservaat aangewezen als Natura 2000-gebied.

Het aanwijzingsbesluit is genomen op grond van artikel 2.1, zevende lid en artikel 9.1, tweede en derde lid van de Wet natuurbescherming, en is het gevolg van de vaststelling door de Europese Commissie van de lijst van gebieden van communautair belang voor de Atlantische biogeografische regio (besluit van 7 december 2004, laatstelijk gewijzigd door een uitvoeringsbesluit van 9 december 2016).

Tegen het besluit van 22 juni 2015 is beroep aangetekend, hetgeen heeft geleid tot de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 14 december 2016 (zaaknummer 201506712/1/R2), waarbij het besluit is vernietigd. De Afdeling heeft daarbij de voorlopige voorziening getroffen "dat het gebied Noordhollands Duinreservaat geldt als aangewezen als Natura 2000-gebied ter uitvoering van de Habitatrichtlijn zoals is gebeurd bij besluit van 22 juni 2015, kenmerk PDN/2015-087, met dien verstande dat dit gebied mede geldt als aangewezen voor de habitatsoort "gevlekte witsnuitlibel" (H1042)."

Ingevolge de vernietiging van het aanwijzingsbesluit van 22 juni 2015 is het gebied opnieuw aangewezen waarbij het vastgestelde gebrek is hersteld. De enige wijziging ten opzichte van het besluit van 22 juni 2015 is het toevoegen van de gevlekte witsnuitlibel.

Terinzagelegging ontwerp-aanwijzingsbesluit

Op de voorbereiding van het aanwijzingsbesluit is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerpbesluit heeft ter inzage gelegen van 3 mei tot en met 13 juni 2017. Er zijn geen zienswijzen naar voren gebracht.

Wie mag beroep instellen?

Ingevolge artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen in dit geval alleen belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze op het ontwerpbesluit naar voren hebben gebracht, beroep instellen. De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken, vanaf de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd.

Hoe kunt u beroep instellen?

De beroepstermijn start op 9 september en duurt tot en met 20 oktober 2017. Indien u in beroep wenst te gaan, stuurt u een beroepschrift naar de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente waar u woont, onder valt. Indien u niet in Nederland woont kunt u een beroepschrift indienen bij de rechtbank in Den Haag. Zie voor de onderverdeling van gemeenten over de verschillende rechtbanken (arrondissementen): www.rechtspraak.nl/organisatie-en-contact/organisatie/rechtbanken.

U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met het besluit, en uw handtekening. Het instellen van beroep schorst de werking van het wijzigingsbesluit niet. De behandeling van het beroep verloopt verder via de rechtbank.

Omdat de beroepsprocedure ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van 22 juni 2015 al is afgerond, is het alleen zinvol om een beroepschrift in te dienen ten aanzien van de enige wijziging die in dit besluit is opgenomen, namelijk de aanwijzing van de gevlekte witsnuitlibel.

Waar en hoe kunt u het aanwijzingsbesluit inzien?

Tijdens de periode van terinzagelegging van 8 september tot en met 19 oktober 2017 kunt u het aanwijzingsbesluit digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Daarnaast kunt u de papieren versie inzien op de vestiging van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC in Den Haag. Houdt u daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Via deze website kunt u ook de documenten die ter inzage liggen downloaden. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 – 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven