Kennisgeving inspraaktermijn Natura 2000-ontwerpaanwijzingsbesluiten Krammer-Volkerak en Zoommeer, Ministerie van Economische Zaken

De Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) geeft kennis van het voornemen, ter voldoening aan de artikelen 3:11 en 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, de volgende gebieden aan te wijzen als Natura 2000-gebied: Krammer-Volkerak en Zoommeer.

De aanwijzingsbesluiten zullen worden genomen op grond van artikel 2.1, eerste lid en zevende lid van de Wet natuurbescherming.

Voordat er definitief besluiten worden genomen, worden de ontwerpbesluiten overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage gelegd om belanghebbenden in de gelegenheid te stellen een zienswijze in te dienen.

Krammer-Volkerak

De aanwijzing van Krammer-Volkerak zal geschieden ter uitvoering van artikel 3, eerste lid, en artikel 4, vierde lid van Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna (PbEG L 206)(Habitatrichtlijn) en artikel 4, eerste en tweede lid van Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand (PbEU 2010, L 20)(Vogelrichtlijn), waarbij instandhoudingsdoelstellingen zullen worden toegevoegd. In dit ontwerpbesluit zijn drie habitattypen opgenomen die kenmerkend zijn voor duingebieden. Dit is conform de nu geldende criteria en methode. Er is evenwel discussie ontstaan over de interpretatie van de Europese definitie van deze habitattypen en de toepasbaarheid in het Krammer-Volkerak. De uitkomsten daarvan zullen meegenomen worden in de voorbereiding van het definitieve besluit, ook los van eventuele zienswijzen hieromtrent. Daarnaast zijn er vogelsoorten toegevoegd en verwijderd ten opzichte van de aanwijzing als Vogelrichtlijngebied in 1995. Op enkele locaties is het Vogelrichtlijngebied en /of aangemelde Habitatrichtlijngebied verkleind met in totaal ca. 3 ha (Benedensas, Galatheese haven, Campweg en Hollaerdijk-West). Het gebied zal worden aangeduid met de naam ‘Krammer-Volkerak’. De aanwijzing is het gevolg van de vaststelling door de Europese Commissie van de lijst van gebieden van communautair belang voor de Atlantische biogeografische regio (besluit van 7 december 2004, laatstelijk gewijzigd door een uitvoeringsbesluit van 9 december 2016). Het besluit gaat vergezeld van een Nota van toelichting inclusief bijlagen en een kaart die integraal deel uitmaakt van het besluit. Op grond van artikel 2.1 zevende lid van de Wet natuurbescherming zullen het besluit tot aanwijzing als Vogelrichtlijngebied van 18 juli 1995 (No.N.955811, Stcrt. 1995, 147) en de bijbehorende kaart worden ingetrokken voor zover het besluit en de kaart betrekking hebben op het gebied Krammer-Volkerak.

Zoommeer

De aanwijzing van Zoommeer zal geschieden ter uitvoering van artikel 4, eerste en tweede lid, van Richtlijn 2009/147/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 30 november 2009 inzake het behoud van de vogelstand (PbEU 2010, L 20)(Vogelrichtlijn), waarbij instandhoudingsdoelstellingen voor de vogelsoorten zullen worden toegevoegd. Daarbij zijn enkele broedvogels en niet-broedvogels verwijderd ten opzichte van de aanwijzing als Vogelrichtlijngebied in 2000. Het gebied zal worden aangeduid met de naam ‘Zoommeer’. Op de Speelmansplaten zullen gebiedsdelen (7 ha) worden onttrokken aan het Vogelrichtlijngebied.

Het besluit gaat vergezeld van een Nota van toelichting inclusief bijlagen en een kaart die integraal deel uitmaakt van het besluit. Op grond van artikel 2.1 zevende lid van de Wet natuurbescherming zullen de besluiten tot aanwijzing als Vogelrichtlijngebied van 24 maart 2000 (N/2000/335, Stcrt. 2000, 65) en het wijzigingsbesluit van 16 september 2002 (TRCJZ/2002/5726, Stcrt. 2002, 178) en de bijbehorende kaarten worden ingetrokken.

Waar en hoe kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Tijdens de periode van terinzagelegging van 8 september tot en met 19 oktober 2017 kunt u de ontwerpbesluiten digitaal raadplegen via de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Daarnaast kunt u de papieren versies inzien op de vestiging van het Ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC in Den Haag. Houdt u daarbij rekening met de reguliere openingstijden.

Hoe kunt u een zienswijze indienen op de ontwerpbesluiten?

Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht een zienswijze naar voren brengen. U kunt een zienswijze indienen bij het Ministerie van Economische Zaken van 8 september tot en met 19 oktober 2017. U dient uw naam en adres te vermelden, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit.

Bij voorkeur dient u uw zienswijze per e-mail in. Uw digitale reactie kunt u versturen aan zienswijzenatura2000@minez.nl.

Indien u schriftelijk reageert kunt u uw reactie, onder vermelding van de naam van het gebied – Krammer-Volkerak en/of Zoommeer – sturen naar:

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

T.a.v. Natura 2000 o.v.v. Krammer-Volkerak en/of Zoommeer

Postbus 40225

8004 DE Zwolle

Indien u mondeling wilt inspreken, wordt u vriendelijk verzocht dit gedurende genoemde periode te doen via het klantcontactcentrum van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), telefoon 088 – 042 42 42. Overeenkomstig artikel 3:17 van de Algemene wet bestuursrecht wordt een verslag gemaakt van hetgeen mondeling naar voren is gebracht.

Iedereen die een reactie heeft ingediend, ontvangt een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Na afloop van de inspraakprocedure worden alle reacties gebundeld. Mede op basis van de reacties neemt onze minister het definitieve aanwijzingsbesluit. Beroep tegen een definitief besluit is in beginsel alleen mogelijk door een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend.

Nadere informatie

Meer informatie over Natura 2000 en gerelateerde onderwerpen vindt u op de website www.rijksoverheid.nl/natura2000. Via deze website kunt u ook de documenten die ter inzage liggen downloaden. Voor vragen over Natura 2000 of het opvragen van (achtergrond)documenten kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur contact opnemen met het klantcontactcentrum van RVO.nl, telefoon 088 – 042 42 42 (lokaal tarief).

Naar boven