Gemeente Leusden - Verkeersbesluit 2017-02 - Jan Wagenaarlaan

Logo Leusden

Verkeersbesluit geslotenverklaring korte gedeelte Jan Wagenaarlaan (tussen Pieter van Vollenhovenstraat en Maximaplein)

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leusden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

In december 2014 heeft het college diverse verkeersmaatrelen genomen met betrekking tot de wijk Tabaksteeg. Dit besluit is op 15 december 2014 in de Staatscourant gepubliceerd (jaargang 2014, nr. 36645).

Een van de maatregelen betreft het instellen van een geslotenverklaring voor voertuigen op het korte gedeelte van de Jan Wagenaarlaan, gelegen tussen de Pieter van Vollenhovenstraat en het Maximaplein, middels plaatsing van borden model C1 van het RVV . Met onderborden is aangegeven dat deze geslotenverklaring alleen geldt tussen 07.00 uur en 09.00 uur (gedurende alle dagen van de week) en dat deze niet van toepassing is op lijnbussen en vrachtverkeer.

Deze geslotenverklaring, die middels een inzinkbare paal fysiek wordt afgedwongen, is ingesteld met de bedoeling een zo ongestoord mogelijk doorstroming van het openbaar vervoer te waarborgen. Als concessieverlener voor het openbaar busvervoer hield de provincie Utrecht rekening met de mogelijkheid dat de lijnbussen vertraging zouden ondervinden wanneer het verkeersaanbod op de vervolgroute Maximaplein-Hekkerdreef te hoog zou worden. Deze verkeersmaatregel moest er toe leiden dat autoverkeer via de Anna Aleidalaan gaat rijden in plaats van over de Hekkerdreef. De Anna Aleidalaan is hier ook op ingericht.

Mede onder druk van de winkeliers/winkeleigenaren op het Maximaplein is indertijd besloten deze geslotenverklaring uitsluitend tussen 07.00 uur en 09.00 uur van toepassing te verklaren. Diverse bewoners van de Jan Wagenaarlaan en de Hekkerdreef hadden graag gezien dat de inzinkbare paal gedurende de hele dag actief zou zijn.

Een van de bewoners heeft onlangs opnieuw aangedrongen op aanpassing/verruiming van de werkingstijden van de paal. Zijn voorstel is om deze paal tussen 21.00 en 09.00 uur bovengronds te houden. Dit hoeft geen nadelige gevolgen te hebben voor de bereikbaarheid van de winkels omdat deze gedurende deze tijden immers niet voor publiek geopend zijn.

Tijdens de periode van 21.00 uur tot 07.00 uur rijden er op een gemiddelde werkdag ongeveer 120 motorvoertuigen via het korte gedeelte van de Jan Wagenaarlaan (resultaat telling november 2015).

De voorgestelde uitbreiding van de werkingstijden van deze geslotenverklaring is in lijn met het in het bestemmingsplan Tabaksteeg geformuleerde uitgangspunt dat het zuidelijk deel van de wijk Tabaksteeg via de Ben Pon Baan ontsloten hoort te worden. Nu maken veel bewoners van het zuidelijk deel gebruik van de kortere route over de Hekkerdreef die daardoor drukker is dan gewenst. Honorering van het hiervoor bedoelde verzoek kan bijdragen aan een gelijkmatiger verdeling van het autoverkeer over de daarvoor bedoelde wegen binnen plangebied Tabaksteeg.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  

Procedure

 

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  

B E S L U I T E N :

 

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    1. door aanpassing van de onderborden te bepalen dat de in december 2014 ingestelde geslotenverklaring voor motorvoertuigen op het korte gedeelte van de Jan Wagenaarlaan, gelegen tussen de Pieter van Vollenhovenstraat en het Maximaplein (gedurende alle dagen van de week), qua werkingsduur wordt uitgebreid en wel in die zin dat deze maatregel voortaan van toepassing is tussen 21.00 uur en 07.00 uur.

 

Bezwaar:

 

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken vanaf de datum van deze publicatie schriftelijk bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, alsmede de gronden van het bezwaar. Uw bezwaarschrift kunt u indienen bij het college van Leusden, p/a secretariaat van de adviescommissie bezwaarschriften, Postbus 150, 3830 AD Leusden.

   

Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2017.

  

___

 

Leusden 27 januari 2017

 

Het college van de gemeente Leusden,

  

directeur-secretaris, E. D. Luchtenburg

  

burgemeester, mevrouw M. Horselenberg 

 

Naar boven