Wijzigingsbesluit Windpark Fryslân, Ministerie van Economische Zaken

Het aangepaste rijksinpassingsplan van Windpark Fryslân en de aangepaste besluiten worden opnieuw ter inzage gelegd van vrijdag 18 augustus tot en met vrijdag 29 september 2017. Het gaat hier om de aanpassingen van de volgende besluiten:

  • het rijksinpassingsplan is vastgesteld op 18 september 2016 door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu

  • vergunning Natuurbeschermingswet afgegeven door gedeputeerde staten van Fryslân op 20 september 2016

  • de Flora- en faunawetontheffing door de Staatssecretaris van Economische Zaken op 13 september 2016.

Van vrijdag 18 augustus tot en met vrijdag 29 september 2017 liggen de drie wijzigingsbesluiten ter inzage voor Windpark Fryslân. Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op de ontwerpen van de oorspronkelijke besluiten kunnen beroep instellen. Ook belanghebbenden die geen zienswijze hebben ingebracht op de ontwerpen van de oorspronkelijke besluiten, maar die door deze wijzigingsbesluiten in een nadeliger positie zijn gekomen, kunnen beroep instellen. Belanghebbenden die al beroep hebben ingesteld tegen de oorspronkelijke besluiten, hoeven niet opnieuw een beroep in te stellen. Hun eerdere beroep wordt nu van toepassing op de bovengenoemde wijzigingen.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân BV heeft het initiatief genomen om een windpark met netaansluiting te realiseren in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij de Afsluitdijk. Het windpark ligt in zijn geheel in het IJsselmeer, op 800 meter van de Afsluitdijk en op 6,4 km van Makkum. Het park bestaat uit 89 windturbines met een maximale tiphoogte van 183 meter. Het toe te passen type turbine wordt in een latere fase bepaald en valt in de 3 en 4 Megawatt klasse. Als het windpark gereed is, voorziet het circa 340.000 huishoudens van groene stroom.

In internationaal verband streeft Nederland naar een energievoorziening die in 2050 CO2-arm is. Dat betekent dat we moeten overstappen naar hernieuwbare energie om de CO2-uitstoot terug te dringen en om klimaatverandering tegen te gaan. Voor de korte termijn zijn de doelstellingen van het kabinet 16% duurzame energie in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de energiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. Het Rijk heeft in overleg met de provincies 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het Windpark Fryslân maakt daar deel van uit.

De stand tot nu toe

De ontwerpen van het oorspronkelijke rijksinpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawetontheffing zijn in september 2016 vastgesteld. Inmiddels is gebleken dat deze besluiten op enkele punten gewijzigd moeten worden. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is daarbij niet van toepassing omdat sprake is van wijzigingen van ondergeschikte aard, waarbij op de eerder gevolgde voorbereidingsprocedure teruggegrepen kan worden. De ontwerpen van de wijzigingsbesluiten zijn informeel voor een periode van twee weken ter inzage gelegd om met het oog op een zorgvuldige besluitvorming toch een mogelijkheid van inspraak te bieden. De ontwerpen hebben van vrijdag 16 juni tot en met donderdag 29 juni 2017 ter inzage gelegen. Er zijn gedurende deze termijn vijf unieke zienswijzen naar voren gebracht. Onlangs is, rekening houdend met deze zienswijzen, de wijziging van het inpassingsplan vastgesteld en zijn de wijzigingsbesluiten genomen.

De besluiten tot wijziging van de vergunning Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawetontheffing worden op donderdag 17 augustus 2017 door de Minister van Economische Zaken bekendgemaakt door toezending aan de aanvrager. De wijziging van het inpassingsplan wordt bekendgemaakt door plaatsing op www.ruimtelijkeplannen.nl. De wijziging van het inpassingsplan en de wijzigingsbesluiten worden ook bekend gemaakt door middel van (deze) publicatie in de Staatscourant.

Wat is gewijzigd in het rijksinpassingsplan?

In het op 18 september 2016 vastgestelde inpassingsplan Windpark Fryslân is een werk/natuureiland opgenomen met de bestemming ‘Natuur – Werkeiland Voorlopig’. De wijziging betreft kleine correcties in de begrenzing van het plangebied voor het natuur-/werkeiland en de vismigratierivier alsmede het mogelijk maken van een observatieruimte in de vismigratierivier.

Het gebied met deze bestemming overlapt gedeeltelijk met het onherroepelijk geworden provinciale inpassingsplan ‘Vismigratierivier’ van de provincie Fryslân. Door de vaststelling van het rijksinpassingsplan na het provinciaal inpassingsplan, is de bestemming voor de vismigratierivier binnen het plangebied voor het eiland van rechtswege vervallen. De regels van het rijksinpassingsplan Windpark Fryslân geven voor de ontwikkeling van de vismigratierivier minder mogelijkheden dan de regels van het provinciale inpassingsplan voor de vismigratierivier deden. Hierdoor zou de uitvoering van de vismigratierivier worden belemmerd. Om deze reden wordt een wijzigingsbesluit opgesteld, waarin de mogelijkheden conform het provinciaal inpassingsplan voor de vismigratierivier zijn hersteld.

Wat is gewijzigd bij de vergunning Natuurbeschermingswet?

Bij besluit van 20 september 2016 is vergunning ten gevolge van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend voor het oprichten en in werking hebben van een windpark in het IJsselmeer. Daarbij is er o.a. sprake van een tiplaagte (de hoogte van het laagste punt van de rotor) van 50 meter boven NAP. Het besluit biedt echter de mogelijkheid tot verlaging naar 40 meter na aanvullend ecologisch onderzoek. Dit onderzoek is na afstemming met de provincie Fryslân in 2016 uitgevoerd. Daarin werd onderzocht wat de maximale vlieghoogte boven het wateroppervlak is van enkele kwetsbare soorten. Als de rotor zich boven deze maximale vlieghoogte bevindt is de kans op slachtoffers nihil. De resultaten van het onderzoek bevestigen dat de wijziging van de tiplaagte van 50 naar 40 meter ten behoeve van de realisatie en de exploitatie van het Windpark Fryslân géén belangrijke negatieve effecten veroorzaken op de beschermde natuurwaarden in het gebied. Het gewijzigde besluit ten gevolge van de Natuurbeschermingswet 1998 betreft genoemde wijziging van de tiplaagte.

Wat is gewijzigd bij de Flora- en faunawetontheffing?

Bij besluit van 13 september 2016 is voor het windpark een Flora- en faunawetontheffing verleend. Hierbij was voor een deel van de soorten de vrijstelling op grond van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten toegepast. In het gewijzigde besluit wordt conform de aanvraag van de initiatiefnemers voor alle soorten ontheffing verleend. Aan de ontheffing zijn voorschriften verbonden waardoor de gunstige staat van instandhouding voor de betreffende soorten niet in gevaar komt. Bij de ontheffing gaat het om dezelfde vogelsoorten als bij de toepassing van de vrijstelling. In beide gevallen is er m.b.t. deze vogelsoorten toestemming om het windpark te exploiteren.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 18 augustus t/m vrijdag 29 september 2017 de wijziging van het inpassingsplan, de wijzigingsbesluiten en de andere onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl. Op papier kunt u gedurende deze termijn deze stukken tijdens reguliere openingstijden inzien bij het Gemeenteloket Sûdwest Fryslân, Marktstraat 15 te Sneek.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend op het oorspronkelijke ontwerpbesluit of besluiten kunnen tegen een of meer van deze besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken en start op zaterdag 19 augustus en duurt tot en met vrijdag 29 september 2017. Een belanghebbende die redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht op het oorspronkelijke ontwerp van het desbetreffende besluit kan ook beroep instellen.

Op de besluiten is hoofdstuk 1, afdeling 2, van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen een of meer van deze besluiten. Zonder beroepsgronden wordt uw beroep niet-ontvankelijk verklaard. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het wordt aanbevolen in het beroepschrift te vermelden dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

U wordt vriendelijk verzocht om, indien u beroep instelt, een kopie van uw beroepschrift te zenden aan het Ministerie van Economische Zaken ter attentie van de directie WJZ (D passage 2), postbus 20401, 2500 EK ’s-Gravenhage. Let op: het origineel van uw beroepschrift moet u sturen aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener

  • de dagtekening

  • een omschrijving van het besluit

  • de redenen waarom men het niet eens is met het besluit.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. U krijgt over de hoogte daarvan, de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Indien u reeds beroep heeft ingesteld tegen het rijksinpassingsplan van 18 september 2016, de vergunning Natuurbeschermingswet en/of de Flora- en faunawetontheffing dan heeft op grond van artikel 6:19 van de Awb het reeds ingediende beroep van rechtswege mede betrekking op de wijzigingsbesluiten. Dit betekent dat u in dat geval ook niet opnieuw beroep hoeft in te stellen.

Meer informatie

Het inpassingsplan is in digitale vorm raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.windparkfryslan.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten op telefoonnummer (070) 379 89 79.

Naar boven