Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het verwijderen van de verplichte rijrichting aan de Kuipersdijk

Logo Enschede

Datum: 9 augustus 2017

Kenmerk: V-2017-4322

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

is het gewenst om het gebod tot het volgen van de rijrichting of één van de rijrichtingen die op het bord zijn aangegeven, op te heffen. Hierdoor is het voor het gemotoriseerd verkeer toegestaan om vanaf de Kuipersdijk rechtsaf de Mooienhof in te rijden. Dit door het verwijderen van het bord D6 (links) inclusief onderbord OB54 ‘uitgezonderd fiets en bromfiets’.

Overwegingen

In 2012 heeft de gemeenteraad besloten over toegestane verkeersroutes rond de binnenstad. In dat kader geldt er op de Kuipersdijk vanuit zuidelijke richting een verplichte rijrichting, rechtdoor en linksaf, van kracht is nabij de kruising Kuipersdijk/Burgemeester Edo Bergsmalaan/Mooienhof. Ten zuiden van de kruising wordt de verplichte rijrichting aangewezen met bord D6 (links). Hierbij is ook het onderbord uitgezonderd fiets en bromfiets geplaatst. Vanuit de overige richtingen is het mogelijk en toegestaan om alle richting op te rijden.

In de praktijk blijkt dat de gekozen maatregel niet structureel handhaafbaar is en daardoor massaal wordt genegeerd. Vanuit de gemeenteraad is hier meerdere malen aandacht voor gevraagd. In de praktijk blijkt het niet mogelijk om voor één richting een uitzondering te maken en dit te handhaven met bijvoorbeeld camera’s. Om de situatie voor iedereen begrijpelijk te maken is er daarom gekozen alle richtingen op deze kruising toe te gaan staan. Hiervoor zal de bochtstraal aangepast worden en de huidige bebording worden verwijderd.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 20 juli 2017 een positief advies uit.

Besluit

Naar boven