Gecoördineerd ter inzage: Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Windpark Hulteweg Coevorden en twee omgevingsvergunningen voor de bouw van in totaal 3 windturbines in het betreffende gebied.

Logo Coevorden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 11 juli 2017 het bestemmingsplan windpark Hulteweg Coevorden gewijzigd heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van in totaal drie windturbines in het gebied mogelijk.

Tevens is op 20 juli 2017 omgevingsvergunning (zaaknr. 1512-2017) voor de bouw van één windturbine Hulteweg-Zuid, alsmede omgevingsvergunning (zaaknummer 4513-2017)voor de bouw van twee windturbines Hulteweg Noord ten behoeve van realisatie van het windpark Hulteweg verleend.

Beschrijving coördinatiebesluit

De gemeentelijke coördinatieregeling maakt het mogelijk om de procedure voor de omgevingsvergunning gelijktijdig op te laten lopen met de procedure van het bestemmingsplan. Met de coördinatieregeling worden de betrokken besluiten gezamenlijk voorbereid en gelijktijdig bekendgemaakt. Tegen de vaststelling van de besluiten (het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning) dient in één keer beroep te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beschrijving bestemmingsplan

Het bestemmingsplan voorziet in realisatie van in totaal 3 windturbines in de omgeving Hulteweg in Coevorden.

Beschrijving omgevingsvergunning en

De omgevingsvergunningen maken het mogelijk om in totaliteit drie windturbines met bijbehorende technische installaties te bouwen in het betreffende gebied.

Besluitvorming

Bij vaststelling van het bestemmingsplan is door de gemeenteraad besloten enkele wijzigingen aan te brengen ten opzichte van het ontwerpplan. Deze wijzigingen omvatten:

  • 1.

    Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen:

    • In de planregels is in artikel 3.2.1 sub 4 opgenomen dat het vermogen per turbine maximaal 3,6 MW mag bedragen, dit is tevens opgenomen in de toelichting;

    • De verbeelding is aangepast in zoverre dat de ‘overige zone – windturbinezone’ bij KWind 1 is verkleind zodat deze buiten de belemmeringenzone van de hoogspanningsverbinding valt;

    • Paragraaf externe veiligheid is aangevuld t.a.v. de hoogspanningsverbinding;

    • In artikel 5.2.4 en 5.3.4 (wijzigingsbevoegdheid voor ‘veiligheidszone –windturbine 1’ en ‘veiligheidszone – windturbine 2’ ) is ‘aangepast’ vervangen in ‘verkleind’

  • 2.

    Ambtshalve wijzigingen

    • Tekst in toelichting ten aanzien van de vormvrije m.e.r.-beoordeling verduidelijkt;

    • Begrip uit artikel 1.17 ‘maaiveld’ verwijderd;

    • Begrip uit artikel 1.18 ‘Normaal onderhoud, gebruik en beheer‘ verwijderd;

    • Herziene akoestisch onderzoek, dat ziet op toevoegen van een extra doorgerekende type windturbine, is toegevoegd als bijlage 2 bij de plantoelichting van het bestemmingsplan.

    • Bijlage 2 bij het ontwerpbestemmingsplan is daarmee komen te vervallen.

Ook zijn de omgevingsvergunningen gewijzigd ten opzichte van hetgeen als ontwerp ter inzage heeft gelegen. Deze wijzigingen omvatten:

Wijzigingen naar aanleiding van zienswijzen :

  • De omgevingsvergunningen voor bouwen zijn zodanig aangepast dat deze, gelet op de gewijzigde aanvragen, voor een periode van 30 jaar aanwezig blijven;

  • De omgevingsvergunning voor bouwen is aangevuld met voorschrift met betrekking tot een veiligheidsprotocol waarvan een ijsdetectiesysteem deel zal uitmaken;

  • De reactie van welstand op het plan is bij de omgevingsvergunning gevoegd;

  • De omgevingsvergunningen voor bouwen zijn aangevuld met een voorschrift dat het elektrisch vermogen per turbine ten minste 3 MW en ten hoogste 3,6 MW bedraagt.

Ambtshalve aanpassinge n :

  • Het herziene akoestisch onderzoek is bij de aanvraag gevoegd. Tevens is de omgevingsvergunning op onderdelen (ambtshalve) aangepast.

Raadplegen stukken

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunningen Hulteweg Zuid en Hulteweg Noord met bijbehorende stukken kunnen op afspraak op werkdagen van vrijdag 4 augustus 2017 tot en met donderdag 14 september 2017 worden ingezien in het Klantcontactcentrum Hof van Coevorden, Kasteel 1 te Coevorden.

Het bestemmingsplan met bijlagen is ook ditaal te raadplegen: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?dossierid=NL.IMRO.0109.200BP00008

Beroep

Tegen het besluit tot (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot verlening van de omgevingsvergunningen kan gedurende de beroepstermijn (tot en met donderdag 14 september 2017) door de volgende personen en/of instanties beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS), Postbus 20019, 2500 EA Den Haag:

 

  • Belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan en/of het ontwerp van de omgevingsvergunning(en);

  • Iedere belanghebbende die bezwaar heeft tegen de door de gemeenteraad bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan en/of de in de omgevingsvergunning(en) aangebrachte wijzigingen ten opzichte van de ontwerp-omgevingsvergunning(en);

  • Iedere belanghebbende die weliswaar geen (ontvankelijke) zienswijze heeft ingediend, maar kan aantonen dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat was tijdig een zienswijze in te dienen.

Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zowel voor het indienen van beroep als voor een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat belanghebbenden in het beroepschrift moeten aangeven welke beroepsgronden zij aanvoeren tegen de besluiten. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. In het beroepschrift dient ook te worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Inwerkingtreding

De besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Coevorden, 3 augustus 2017.

 

Naar boven