Verkeersbesluit inzake fysiek afsluiten van de Geiserlaan ter hoogte van de Steynlaan en het opheffen van een verplicht fietspad in de Geiserlaan

Logo Zeist

Datum: 25 juli

Kenmerk: 0234971

Burgemeester en wethouders,

INLEIDING

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op 17 november 2011 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Teammanager beheer openbare ruimte.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest

met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

Motivering

Op 26 januari 2016 is het bestemmingsplan Steynlaan-Antonlaan vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van onder andere een supermarkt mogelijk. In het bestemmingsplan is onderzocht op welke manier de verkeersafwikkeling op een goede manier opgelost kan worden. Het gaat hierbij om de afwikkeling van autoverkeer van bewoners, maar ook van bezoekers van de supermarkt. Daarnaast genereert een supermarkt ook het nodige bevoorradingsverkeer.

De supermarkt zal in de toekomst bevoorraad gaan worden via de Geiserlaan. De kruising Steynlaan/Geiserlaan is echter te krap bemeten voor vrachtwagens. Dit kan tot gevaarlijke situaties en doorstromingsproblemen leiden. Via de Martin Luther Kinglaan kan de supermarkt op een alternatieve manier bevoorraad worden. De huidige route via de Martin Luther Kinglaan is met enkele krappe bochten op het parkeerterrein ongeschikt voor het bevoorradingsverkeer. Om een goede route voor het bevoorradingsverkeer te verkrijgen, wordt daarom een doorsteek gemaakt tussen de Geiserlaan en de Martin Luther Kinglaan, zodat de grotere voertuigen op een veilige en vlotte wijze de supermarkt kunnen bereiken. Deze doorsteek is op dit moment al aanwezig, maar is uitgevoerd als verplicht fietspad. Het gaat hierbij om een afstand van circa 25 meter. Om deze doorsteek mogelijk te maken wordt het verplichte fietspad opgeheven en de doorsteek zo ingericht dat gemotoriseerd verkeer hier gebruik van kan maken. Voor (brom)fietsers blijft het in de nieuwe situatie de mogelijk om via deze route te rijden.

Als de hierboven genoemde doorsteek gerealiseerd is, dan ontstaat er voor gemotoriseerd verkeer een aantrekkelijke alternatieve route via Geiserlaan – Martin Luther Kinglaan om de kruising Antonlaan – Steynlaan te ontlopen. Uit oogpunt van veiligheid en leefbaarheid is oneigenlijk gebruik van deze straten ongewenst. Sluipverkeer kan worden voorkomen door het treffen van een fysieke maatregel nabij de aansluiting Geiserlaan/Steynlaan. Deze maatregel is alleen bedoeld om gemotoriseerd verkeer de mogelijkheid te ontnemen om van de Geiserlaan naar de Steynlaan te rijden (en omgekeerd). Voor (brom)fietsverkeer verandert er door deze fysieke afsluiting niets.

De genoemde maatregel zal er ook voor zorgen dat het verkeer van bewoners en bezoekers van de supermarkt niet meer via de Steynlaan afgewikkeld zullen worden, maar via de Antonlaan die daar meer geschikt voor is.

Doelstellingen verkeersbesluit

Met dit verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het voorkomen of beperken van het door verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of de functie van een gebied.

BESLUITEN

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    de Geiserlaan fysiek af te sluiten nabij het kruispunt met de Steynlaan, zodanig dat gemotoriseerd verkeer de Geiserlaan op die locatie niet meer in- of uit kan rijden;

  • 2.

    het verplicht fietspad tussen de Geiserlaan en de Martin Luther Kinglaan op te heffen door het verwijderen van de borden model G11 uit Bijlage 1 van het RVV 1990.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt op 1 september 2017 in werking.

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op www.zeist.nl/verkeersbesluiten. Daarnaast ligt het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis.

burgemeester en wethouders van Zeist,

namens dezen,

de teammanager Beheer en Openbare Ruimte,

Florien (A.C.) Westermann

Bezwaarmogelijkheid

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan diegene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is daartegen binnen zes weken na de dag waarop het besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Zeist. Het bezwaarschrift dient in ieder geval te bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt;

  • de gronden van het bezwaar.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op de voorgeschreven wijze is bekendgemaakt (in casu is gepubliceerd). Het bezwaarschrift dient voor het einde van deze termijn te zijn ontvangen, dan wel – bij verzending per post – voor het einde van de termijn per post te zijn bezorgd en binnen een week bij het bestuursorgaan aangekomen te zijn.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kunt u na het indienen van het beroepschrift (als onverwijlde spoed dat gelet op de betrokken belangen vereist) schriftelijk een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, voorlopige voorzieningen, postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Ook aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Na indiening van het verzoek om voorlopige voorziening krijgt u van de rechtbank nader bericht over de verdere procedure.

U kunt ook digitaal het beroep- en verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Griffierecht

Het griffierecht bedraagt:

  • € 143,- voor een natuurlijk persoon;

  • € 285,- voor een rechtspersoon.

Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.

Naar boven