Gemeente Gooise Meren - Opheffen gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats en aanwijzen algemene gehandicaptenparkeerplaats op de Handelstraat in Naarden.

Aanwijzen algemene gehandicaptenparkeerplaats op de Handelstraat in Naarden.

Logo Gooise Meren

VB 2017-29

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

Aanleiding verkeersbesluit

Op de Handelstraat in Naarden is een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. De gebruiker rijdt geen auto meer, maar wil wel gebruik blijven maken van de gehandicaptenparkeerplaats. Gebruiker verzoekt ons de huidige op kenteken gestelde parkeerplaats om te zetten naar een algemene gehandicaptenparkeerplaats.

 Doelstelling verkeersbesluit

Het parkeren voor mensen met een beperking in de woonomgeving.

Overwegingen

Eén van de voorwaarden voor het toekennen van een gehandicaptenparkeerplaats is dat op het adres van de aanvrager een auto geregistreerd staat. De gehandicaptenparkeerplaats dient immers vrijgehouden te worden voor de aanvrager (bestuurder of passagier), overige weggebruikers en bezoekers kunnen prima op een willekeurige parkeerplaats in de straat parkeren. Zo ook in dit geval. Omdat gebruiker geen partner (meer) heeft en zelf niet meer in het bezit bent van een auto (er staat geen auto meer geregistreerd op dit adres), komt gebruiker in principe niet meer in aanmerking voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats. Ook niet voor een algemene gehandicapten-parkeerplaats, omdat deze alleen worden aangelegd in de directe omgeving van speciale voorzieningen voor algemeen gebruik, zoals winkelcentra en openbare gebouwen (bijv. gemeentehuis, bibliotheek, dokterspraktijk, enz.), waar frequent door mindervaliden geparkeerd wordt. Op grond van ons beleid zouden wij dit verzoek afwijzen.

Aanvullende overwegingen:

Gebruiker heeft aangegeven dat hij om diverse redenen nog steeds aangewezen is op het gebruik van een auto.

Vanwege frequent(er) ziekenhuisbezoek, maar ook vanwege vele sociale aangelegenheden op afstand, waarvoor gebruiker veel van huis is. De medische toestand is veranderd (waardoor gebruiker niet meer kan autorijden), maar de sociale omstandigheden zijn niet veranderd.

Gebruiker heeft overdag continue zorgverleners in huis, die gebruiker regelmatig meermaals per dag met de auto meenemen. Zij voeren taken uit, die anders wellicht door de partner uitgevoerd zouden worden. Feitelijk is deze situatie niet veel anders dan bij iemand die gehandicapt is, maar waarvan de partner nog rijdt (en er dus een kenteken op het adres geregistreerd staat).

Het is voor gebruiker van belang om in te kunnen stappen in een auto die direct voor het tuinpad staat geparkeerd. In de situatie van gebruiker is het geen oplossing dat (wanneer de parkeerplaats voor de deur in gebruik is), de verplegers gebruiker voor de deur afzetten of laten instappen, om vervolgens hun auto elders te parkeren. Vanwege de aandoening is het voor gebruiker namelijk zeer lastig om lopend met de rollator een scherpe bocht te maken, om vanuit het tuinpad om de parkeerplaats heen te lopen en vervolgens in een gereed staande auto te stappen. Wanneer gebruiker vanuit het tuinpad direct aan de passagierszijde in de auto kan stappen, ervaart gebruiker minder problemen.

De technische oplossingen om de problemen op de looproute op te lossen, zijn lastig uitvoerbaar en kostbaar. Dit zou betekenen dat het trottoir verbreed moet worden en dit is niet mogelijk zonder ten koste te gaan van de op kenteken gereserveerde gehandicapten-parkeerplaats. Hiermee ontnemen we permanent een parkeerplaats aan de openbare ruimte en maken we hoge kosten.

De parkeerdruk op de Händellaan is laag. Het inzetten van een parkeerplaats voor gehandicapten parkeren leidt niet tot parkeerproblemen voor de buurtbewoners. De parkeerplaats is al die tijd ook voor gehandicapten parkeren ingezet.  

Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden. 

Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, op de website van de gemeente Gooise Meren en op de gemeentelijke pagina van het Naarder Nieuws, Muidens Nieuws en Bussums Nieuws. 

BESLUIT

Besluit

Op grond van de overwegingen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om

 

  • 1.

    Een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats (op kenteken) op de Händelstraat in Naarden op te heffen.

  • 2.

    Een algemene gehandicaptenparkeerplaats op de Händelstraat in Naarden aan te wijzen.

  • 3.

    Dit aan te geven door het plaatsen van bord E6 uit bijlage 1 van het RVV 1990. 

    Bussum,  13 juni 2017

     

    namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

      

    Dhr. I. Keuning

    Afdelingshoofd BORG

     

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

a. naam en adres van de indiener;

b. de dagtekening;

c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

 

Naar boven