Gemeente Raalte Bijstelling komgrens Luttenberg

Logo Raalte

Raadsvergadering: 13 juli 2017

Zaaknummer : 4499-2017

Onderwerp : Bijstelling komgrens Luttenberg

Samenvatting

De raad heeft in de raadsvergadering van 2 maart 2017 het college opgedragen om de procedure te starten voor wijziging van de grens van de bebouwde kom in Luttenberg. Verzoek is de komgrens te wijzigen in zuidelijke richting (Heuvelweg) tot de fietsoversteek voorbij de laatste inrit van de sporthal. Met voorliggend voorstel wordt uitwerking gegeven aan deze opdracht.

Beslispunten

  • 1.

    In te stemmen met het vaststellen van de komgrens van Luttenberg conform de als bijlage 1 bijgevoegde tekening.

Inleiding

Tijdens de raad op pad is een initiatief gepresenteerd om de Heuvelweg in Luttenberg verkeersveiliger te maken. Eén van de maatregelen betrof het wijzigen van de komgrens. De raad heeft in de raadsvergadering van 2 maart 2017 besloten het college op te dragen om de procedure te starten voor wijziging van de grens van de bebouwde kom in zuidelijke richting (Heuvelweg) tot de fietsoversteek voorbij de laatste inrit van de sporthal en de raad hierover een voorstel te doen.

Op onderstaande afbeelding is de positie van de huidige en de toekomstige komgrens aangegeven.

 

Beoogd effect

De Heuvelweg in Luttenberg verkeersveiliger maken door de komgrens te wijzigen.

Argumenten

  • 1.

    Met het voorstel wordt uitvoering gegeven aan een opdracht van de raad

Op verzoek van de raad wordt in voorliggend voorstel van een komgrenswijziging voorzien. Het college heeft besloten de 30 km/uur zone over een lengte van circa 330 meter op de Heuvelweg in Luttenberg uit te breiden. Aangezien de gehele bebouwde kom van Luttenberg onderdeel uitmaakt van een 30 km/uur-zone ligt het voor de hand dit deel van de Heuvelweg ook binnen de bebouwde kom te leggen.

Kanttekeningen

Voor een bijstelling van de komgrens geeft de verkeersveiligheidsadviseur van de politie advies. De politie heeft negatief advies gegeven omdat de inrichting van de weg en de omgeving onvoldoende uitstraalt onderdeel uit te maken van de bebouwde kom, ondanks de aanvullende maatregelen die worden getroffen. Hiermee wordt een eerdere analyse waarmee de wenselijkheid van het verplaatsen komgrens is onderzocht onderschreven. Achterliggende reden is dat de weggebruiker over het algemeen alleen bereid is bewust danwel onbewust de rijsnelheid te reduceren als hiervoor aanleiding is (in dit geval beeldbepalende bebouwing aanwezig is).

Financiën

N.v.t.

Vervolg

Tegen het raadsbesluit kan binnen zes weken na publicatie een bezwaarschrift worden ingediend.

Communicatie

Het besluit tot bijstelling van de komgrens van Luttenberg wordt bekend gemaakt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant en op de gemeentepagina van het Weekblad Salland.

Met de initiatiefnemers van de pitch zal overleg plaatsvinden om de uitvoering van de maatregelen af te stemmen en afspraken te maken over de acties die de initiatiefnemers zullen oppakken.

Bijlagen

Bijlage 1: Tekening komgrens Luttenberg

 

Burgemeester en wethouders van Raalte,

de secretaris

Karin Cornelissen

de burgemeester

Martijn Dadema

De raad van de gemeente Raalte,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 30 mei 2017

B esluit:

  • 1.

    In te stemmen met het vaststellen van de komgrens van Luttenberg conform de als bijlage 1 bijgevoegde tekening.

 

Aldus besloten in de vergadering van 13 juli 2017.

de griffier

Jan Bouke Zijlstra

de voorzitter

Martijn Dadema

 

Bijlage : Komgrens Luttenberg per 13 juli 2017

Naar boven