Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het instellen van een fietsstraat in het Wooldrik

Logo Enschede

Datum: 17 juli 2017

Kenmerk: V-2017-3688

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

is het gewenst om:

  • 1.

    op de Rechterlaan, Lorentzlaan, Van het Hofflaan, Van der Waalslaan, Groot Tegeler, Lammertsweg en de Heutinkhoekweg voorrangskruisingen in te stellen. Dit door het plaatsen van verkeersborden B3, B4 en B5 op de Heutinkstraat, Tegelerweg en de Wooldrikshoekweg ter hoogte van de kruisende wegen en het aanbrengen van verkeersborden B6 in combinatie met haaientanden op de hierop aansluitende wegen;

  • 2.

    de kruising Heutinkstraat/Tegelerweg/Pastoor Geertmanstraat en de Wooldrikshoekweg/Tegelerweg uit te zonderen van deze voorrangskruisingen. Deze kruisingen blijven gelijkwaardig.

Overwegingen

In het kader van het bevorderen van het fietsverkeer heeft de gemeente Enschede in 2012 de Fietsvisie vastgesteld. In deze Fietsvisie worden naast de primaire fietsroutes langs de hoofdwegen de zogenaamde ontvlochten fietsroutes aangewezen. Door fietsroutes door

verblijfsgebieden te laten lopen in plaats van langs drukke hoofdwegen, is het veel makkelijker om ze als goede fietsroute in te richten. Op de hoofdwegen zijn de auto en de bus duidelijk dominant. Op de ontvlochten routes door de verblijfsgebieden kan juist de fiets de meest dominante vervoerwijze zijn en kan de inrichting van de wegen daarop worden aangepast.

Eén van de fietsroutes gaat vanaf het kruispunt Hogelandsingel via de Heutinkstraat en de Tegelerweg naar de Wooldrikshoekweg. Voor het vergroten van het comfort van de fietsers wordt op ontvlochten fietsroutes op kruisingen met andere erftoegangswegen voorrang ingevoerd voor de fietsroute. Ook op deze ontvlochten fietsroute zal daarom op de Heutinkstraat, Tegelerweg en de Wooldrikshoekweg voorrang ingesteld waarbij de fietsroute voorrang heeft op de aansluitende erftoegangswegen.

Uitzondering op fietsroute in de voorrang zijn de kruispunten Heutinkstraat/Tegelerweg/Pastoor Geertmanstraat en de Wooldrikshoekweg/Tegelerweg. Op deze kruisingen is er voor gekozen om geen voorrangsregeling toe te passen. De kruisingen zijn namelijk zo vormgegeven dat een voorrangsregeling voor verwarring kan zorgen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 20 juni 2017 een positief advies uit.

Besluit

Naar boven