Publicatie productdossier AGOS, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, goedkeuring minimale wijziging productdossier BGA „CAROTA NOVELLA DI ISPICA”

Gelet op artikel 2 van het Instellingsbesluit Adviescommissie geografische aanduidingen, oorsprongsbenamingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de volgende publicatie in Publicatieblad C 206 van de Europese Unie van 30 juni 2017 bekend.

Met onderstaande bekendmaking wordt de goedkeuring van de minimale wijziging van een bestaand productdossier in het register van beschermde oorsprongsbenamingen en beschermde geografische aanduidingen bekendgemaakt.

Aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees parlement en de Raad inzake kwaliteitsregelingen voor landbouwproducten en levensmiddelen

(2017/C 206/18)

De Europese Commissie heeft deze minimale wijziging goedgekeurd overeenkomstig artikel 6, lid 2, derde alinea, van Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 664/2014 van de Commissie(1)

AANVRAAG TOT GOEDKEURING VAN EEN MINIMALE WIJZIGING

Aanvraag tot goedkeuring van een minimale wijziging overeenkomstig artikel 53, lid 2, tweede alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 van het Europees parlement en de Raad(2)

„CAROTA NOVELLA DI ISPICA”

EU-nr.: PGI-IT-02291 – 22.2.2017

BOB () BGA (X) GTS ()

1. Aanvragende groepering en rechtmatig belang

Consorzio di tutela I.G.P. Carota Novella di Ispica

Adres: Via Benedetto Spadaro 97

97014 Ispica (RG)

ITALIA

E-mail: info@carotanovelladiispica.it; igpcarotanovellaispica@pec.it

Het toezichthoudend consortium Consorzio di tutela I.G.P. Carota Novella di Ispica is gerechtigd een wijzigingsaanvraag in te dienen overeenkomstig artikel 13, lid 1, van Besluit nr. 12511 van het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid van 14 oktober 2013.

2. Lidstaat of derde land

Italië

3. Rubriek van het productdossier waarop de wijziging(en) betrekking heeft/hebben

Beschrijving van het product

Bewijs van oorsprong

Werkwijze voor het verkrijgen van het product

Verband

Etikettering

Overig: [Verpakking]

4. Aard van de wijziging(en)

Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd, waarvoor geen wijziging van het bekendgemaakte enig document is vereist.

Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd, waarvoor een wijziging van het bekendgemaakte enig document is vereist.

Wijziging van een productdossier van een geregistreerde BOB of BGA die overeenkomstig artikel 53, lid 2, derde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd en waarvoor geen enig document (of geen gelijkwaardig document) is bekendgemaakt.

Wijziging van een productdossier van een geregistreerde GTS die overeenkomstig artikel 53, lid 2, vierde alinea, van Verordening (EU) nr. 1151/2012 als minimaal wordt beschouwd.

5. Wijziging(en)
Werkwijze voor het verkrijgen van het product

De volgende zin in punt 5.7 van artikel 5 van het productdossier:

„Van 20 februari tot 15 juni wordt er dagelijks geoogst.”,

wordt als volgt gewijzigd:

„Van 1 februari tot 15 juni wordt er dagelijks geoogst.”.

Uit waarnemingen van landbouwers gedurende de afgelopen jaren is gebleken dat de specifieke kwaliteitskenmerken van de „Carota Novella di Ispica” al vanaf 1 februari volledig ontwikkeld zijn. De in het productdossier bepaalde oogstdatum moet dan ook vervroegd worden van 20 naar 1 februari om te voorkomen dat het product van het BGA-certificeringssysteem uitgesloten wordt.

Verband

De bovenstaande wijziging vereist ook dat de volgende zin in artikel 6 van het productdossier:

„Wortelen van Ispica zijn „nieuwe” wortelen, d.w.z. dat zij de commerciële rijpheid reeds eind februari (20 februari) bereiken, tot begin juni (15 juni).”,

als volgt gewijzigd wordt:

„Wortelen van Ispica zijn „nieuwe” wortelen, d.w.z. dat zij de commerciële rijpheid reeds begin februari (1 februari) bereiken, tot begin juni (15 juni).”.

De in bovenstaande punten 1 en 2 vermelde wijzigingen zijn minimaal in de zin van artikel 53, lid 2, aangezien de essentiële kenmerken van het product en het verband met de productiegebied niet aangetast worden; een vroege oogst is juist één van de belangrijkste kenmerken van de geregistreerde aanduiding.

Verpakking

De volgende punten in artikel 8 van het productdossier:

  • „− zak van 1 tot 6 kg, van polyethyleen of polypropyleen;

  • vershoudzak van 6 tot 12 kg.”,

worden als volgt gewijzigd:

  • „− zak van 0,5 tot 6 kg, van polyethyleen of polypropyleen;

  • doos met vershoudzak van 6 tot 12 kg.”.

Het is noodzakelijk gebleken om een lager minimumgewicht voor de zakken vast te stellen om te kunnen beantwoorden aan de vraag van grote detailhandelaren naar zakken wortelen die minder wegen dat het minimum zoals thans in het productdossier is vastgelegd.

Er is gespecificeerd dat de vershoudzak in een doos zit. Een dergelijke doos maakt de vershoudzak eenvoudiger hanteerbaar. Deze wijziging vereenvoudigt het transport.

De wijziging vermeld in punt 3 moet als minimaal worden beschouwd, aangezien deze uitsluitend betrekking heeft op de wijze waarop de „Carota Novella di Ispica” BGA verpakt wordt.

6. Bijgewerkt productdossier (enkel voor BOB en BGA)

ENIG DOCUMENT

„CAROTA NOVELLA DI ISPICA”

EU-nr.: PGI-IT-02291 – 22.2.2017

BOB () BGA (X)

1. Naam/namen

„Carota Novella di Ispica”

2. Lidstaat of derde land

Italië

3. Beschrijving van het landbouwproduct of levensmiddel
3.1 Productcategorie

Categorie 1.6. Groenten, fruit en granen, in ongewijzigde staat of verwerkt.

3.2 Beschrijving van het product waarvoor de in punt 1 vermelde naam van toepassing is

„Carota Novella di Ispica” BGA (beschermde geografische aanduiding) is het product dat verkregen wordt door de soort Daucus carota L. te verbouwen. De gebruikte rassengroepen zijn gebaseerd op de halflange wortelen „Nantes” en toepasselijke hybriden zoals Exelso, Dordogne, Nancò, Concerto, Romance, Naval, Chambor en Selene. Ook andere hybriden kunnen worden toegevoegd, mits zij behoren tot de rassengroep van halflange wortelen „Nantes” en de producenten aan de hand van gedocumenteerde tests hebben aangetoond dat zij voldoen aan de kwaliteitseisen van de „Carota Novella di Ispica”. Het gebruik van nieuwe hybriden voor de productie van de „Carota Novella di Ispica” is toegestaan na een positieve beoordeling van de tests door het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid, dat hiertoe technisch advies kan inwinnen bij de controle-instantie of een andere instantie.

Bij het op de markt brengen heeft de „Carota Novella di Ispica” een cilindrische kegelvorm met een diameter tussen 15 en 40 mm en een gewicht tussen 50 en 150 g, zonder secundaire kiemwortels of apicale wortel en zonder barsten in de penwortel.

De „Carota Novella di Ispica” bereikt de commerciële rijpheid reeds begin februari (1 februari), tot begin juni (15 juni). De „Carota Novella di Ispica” wordt bijgevolg in de winter en het voorjaar op de markt aangeboden en heeft de organoleptische kenmerken die eigen zijn aan een vers product. De chemische en nutritionele parameters zijn als volgt:

  • een hoog koolhydratengehalte: > 5% van het verse product (gewichtspercentage);

  • een bètacaroteengehalte dat varieert naargelang de productieperiode: > 4 mg/100 g vers product;

  • een gehalte aan minerale zouten: tussen 0,5% en 0,9%.

De organoleptische kenmerken zijn beoordeeld aan de hand van de UNI 10957-methode van 2003. De descriptoren zijn gekwantificeerd aan de hand van een vijfpuntenschaal van 1 (laagste intensiteit) tot 5 (hoogste intensiteit), volgens het UNI ISO 4121-model van 1989.

Voor de belangrijkste descriptoren heeft de jury de volgende minimumscore gegeven:

  • kleurintensiteit 2,5;

  • knapperigheid 2,5;

  • typische wortelgeur 2,5;

  • kruidenaroma 2,5.

Voorts heeft de „Carota Novella di Ispica” een glanzende schil, mals vruchtvlees en een weinig vezelig hart.

Alleen de „Carota Novella di Ispica” van de handelsklassen extra en I, zoals omschreven in de UN/ECE-norm betreffende de handel in en de controle op de handelskwaliteit van wortelen, kan als zodanig worden erkend.

3.3 Diervoeders (alleen voor producten van dierlijke oorsprong) en grondstoffen (alleen voor verwerkte producten)

3.4 Specifieke onderdelen van het productieproces die in het afgebakende geografische gebied moeten plaatsvinden

Alle stappen in de productie van „Carota Novella di Ispica”, van het zaaien tot het oogsten, moeten plaatsvinden binnen het in punt 4 gedefinieerde geografische gebied.

Van 1 februari tot 15 juni wordt er dagelijks geoogst.

3.5 Specifieke voorschriften betreffende het in plakken snijden, het raspen, het verpakken enz. van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Eenmaal geoogst, wordt het verse product dagelijks verwerkt in de verwerkingsinstallaties van de bedrijven. De voornaamste fasen die typerend zijn voor het verwerkingsproces van wortelen zijn wassen, vuil verwijderen, op grootte sorteren en verpakken.

Om de kwaliteit, de controle en de traceerbaarheid van het product te garanderen, moeten de productie en de eerste verpakking in het in punt 4.3 vastgestelde productiegebied plaatsvinden. Verdere verpakking mag wel buiten het afgebakende geografische gebied plaatsvinden.

De „Carota Novella di Ispica” wordt verpakt in verzegelde verpakkingen, op zodanige wijze dat het zegel breekt wanneer de verpakking wordt geopend. De volgende verpakkingen zijn toegestaan:

  • schaal tot 2 kg, bedekt met een beschermende film;

  • zak van 0,5 tot 6 kg, van polyethyleen of polypropyleen;

  • doos met vershoudzak van 6 tot 12 kg.

3.6 Specifieke voorschriften betreffende de etikettering van het product waarnaar de geregistreerde naam verwijst

Behalve het grafische EU-symbool en de wettelijk voorgeschreven informatie, moet op het etiket, in duidelijke en leesbare letters, de volgende vermelding worden aangebracht:

  • het logo van de BGA „Carota Novella di Ispica”;

  • de naam, firmanaam en het adres van de producent en het verpakkingsbedrijf;

  • de handelsklasse („Extra” of „I”).

De vermelding van elke andere niet uitdrukkelijk vastgestelde aanduiding is verboden. Merknamen zijn echter wel toegestaan, op voorwaarde dat ze niet lovend van aard zijn en de consument niet kunnen misleiden.

Het logo van de „Carota Novella di Ispica” bestaat uit een grafische afbeelding van een wortel, met daarboven een onregelmatige driehoek met de punt naar beneden. De grafische afbeelding staat links van de vermelding „Carota Novella di Ispica”. De hoofdletter „N” van „Novella” doorkruist de wortel ongeveer halverwege terwijl de vermelding „di Ispica” onder „Novella” is aangebracht; alle letters zijn groen. De lettertekens hebben afgeronde uiteinden.

4. Beknopte beschrijving van het afgebakende geografische gebied

Het productiegebied van de „Carota Novella di Ispica” omvat de gemeenten van de volgende provincies tot een hoogte van 550 m boven de zeespiegel:

  • provincie Ragusa: de gemeenten Acate, Chiaramonte Gulfi, Comiso, Ispica, Modica, Pozzallo, Ragusa, Santa Croce Camerina, Scicli, Vittoria;

  • provincie Siracusa: de gemeenten Noto, Pachino, Portopalo di Capo Passero, Rosolini;

  • provincie Catania: de gemeente Caltagirone;

  • provincie Caltanissetta: de gemeente Niscemi.

5. Verband met het geografische gebied

De erkenning van de „Carota Novella di Ispica” als beschermde geografische aanduiding wordt gerechtvaardigd door de vroege oogst ervan.

De gunstige bodem- en klimaatomstandigheden zijn kenmerkend voor de periode waarin „Carota Novella di Ispica” wordt geteeld. Wortelen van Ispica zijn „nieuwe” wortelen, d.w.z. dat zij de commerciële rijpheid reeds bereiken van begin februari (1 februari) tot begin juni (15 juni). Zo wordt een nieuw, typisch Siciliaans product verkregen dat nauw verbonden is met het productiegebied. Bovendien wordt de „Carota Novella di Ispica” op de markt aangeboden in de winter en in het voorjaar, met de typische organoleptische kenmerken van een vers product: knapperigheid, intense geur en kruidenaroma.

Het productiegebied van de „Carota Novella di Ispica” wordt gekenmerkt door hoge gemiddelde wintertemperaturen, veel zonlicht en vruchtbare gronden. De kwaliteitsparameters en de bijzondere productiecyclus zijn nauw verbonden met de fysieke en biochemische kenmerken die door hun interactie het Iblea gebied (Zuidoost-Sicilië) tot een harmonisch geheel maken dat deze parameters valoriseert.

Dankzij de geschiktheid van het gebied voor de teelt van wortelen, met name de optimale omgevingsfactoren en het milde en droge klimaat van de kuststrook, kan de plant een perfecte algemene sanitaire toestand handhaven.

Het productiegebied van de „Carota Novella di Ispica” kent noch extreme temperatuurdalingen, noch extreme regenval of droogte. Het is bewezen dat de temperaturen in het gebied bevorderlijk zijn voor een intense kleuring, mede dankzij de hoeveelheid licht waaraan de gronden van september tot en met maart zijn blootgesteld, een regelmatige structuur en een optimaal gehalte aan suiker, bètacaroteen en minerale zouten die, gelet op de oogstperiode, de „Carota Novella di Ispica” extra karakteriseren. Ook de gronden voldoen aan de eisen van de teelt waarvoor middelzware, eerder losse bodems zonder grof skelet geschikt zijn, die rijk zijn aan voedingsstoffen en goede diepte- en versheidskenmerken vertonen, hoewel ook zandachtige bodems geschikt zijn mits zij goed bemest en geïrrigeerd worden.

Dit alles heeft bijgedragen tot het succes van de „Carota di Ispica”. Volgens de oude producenten beweerden Europese importeurs een lading „Carota Novella di Ispica” meteen na opening van de deuren van de transportwagon te herkennen aan de bijzondere en intense geur.

De eerste documenten over de teelt van de „Carota di Ispica” dateren van 1955 en de eerste gegevens over de uitvoer ervan van enkele jaren later. Eind jaren vijftig heeft de teelt van de „Carota di Ispica” zich geleidelijk aan uitgebreid tot het in punt 4 afgebakende gebied, zowel als gevolg van bodemuitputting als van het grote succes op de nationale en buitenlandse markten. Belangrijk bewijs hiervoor is te vinden in de publicatie van Pina Avveduto uit 1972 getiteld „La Coltivazione della Carota ad Ispica” (De teelt van de „Carota di Ispica”). Ten aanzien van de snelle groei van de teelt van de „Carota di Ispica” schrijft de auteur: „De snelle verspreiding van de nieuwe teelt is duidelijk te danken aan de grote verhandelbaarheid van het product, dat vanwege zijn intrinsieke eigenschappen op alle nationale en internationale markten wordt geaccepteerd en zelfs zeer gevraagd is […]. Onze wortelen worden namelijk gewaardeerd om hun vroegrijpheid, vorm (groottesortering), organoleptische kenmerken (kleur, smaak), chemische eigenschappen (hoog gehalte aan carotenen en glucose).”

Verwijzing naar de bekendmaking van het productdossier

(Artikel 6, lid 1, tweede alinea, van de onderhavige verordening)

De bevoegde instantie heeft de nationale procedure voor het indienen van bezwaarschriften ingeleid door de bekendmaking van de wijzigingsaanvraag met betrekking tot de beschermde geografische aanduiding „Carota Novella di Ispica” in het Italiaanse staatsblad (Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana), nr. 298 van 22 december 2016.

De geconsolideerde tekst van het productdossier kan op de volgende website geraadpleegd worden:

http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

of anders

door de website van het Ministerie van Landbouw-, Voedsel- en Bosbouwbeleid (www.politicheagricole.it) te openen en te klikken op „Prodotti DOP e IGP” (rechtsboven op het scherm), vervolgens op „Prodotti DOP IGP e STG” (links op het scherm) en ten slotte op „Disciplinari di produzione all’esame dell’UE” te klikken.

Naar boven