Verkeersbesluit D0037820

Logo Waterschap Hollandse Delta

Wijziging inrichting gedeelte Vissers weg Goedereede naar 50 km

Dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse delta

Overwegende het volgende:

Inleiding 

Het gedeelte tussen de N57 en de brandweerkazerne van de Vissersweg te Goedereede wordt opnieuw ingericht en de snelheid verlaagd naar 50 km/uur. Dit wordt uitgevoerd tijdens het groot onderhoud aan wegen dat plaatsvindt op Goeree Overflakkee.

Wetgeving

Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen.

Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.

Situering en beheer van de wegen

De Vissersweg is een gebiedsontsluitingsweg type 1 gelegen buiten de bebouwde kom van Goedereede en in beheer en onderhoud bij waterschap Hollandse Delta.

Motivering

Het gedeelte Vissersweg tussen de rijksweg N57 en de brandweerkazerne wordt opnieuw ingericht, waarbij de maximum snelheid wordt verlaagd van 80 km naar 50 km.

Op het gedeelte Vissersweg tussen de rijksweg N57 en de brandweerkazerne Vissersweg bevinden zich twee bushaltes, een ontsluiting van de kern Goedereede en een vrijliggend fietspad aan de zijde van de brandweerkazerne. Er vinden daardoor op dit gedeelte Vissersweg veel verkeersbewegingen door verschillende verkeersdeelnemers plaats. Daarnaast hebben de bushaltes een regionale functie, waardoor er meer dan 1 bus per halte aanwezig kan zijn. Hierdoor wordt het zicht verminderd. De huidige situatie worden de weggebruikers en hun passagiers onvoldoende beschermd en is de verkeersveiligheid onvoldoende gewaarborgd.

De snelheid op het betreffende gedeelte Vissersweg wordt verlaagd van 80 naar 50 km. Met het instellen van 50 km wordt aangesloten op het snelheidsregime (50 km) dat geldt op de aanliggende kruising met de N57. Het verlagen van de snelheid houdt in dat de weginrichting moet worden aangepast. Hierbij worden de rijbanen gedeeltelijk versmald en de belijning en markering gewijzigd.

Vanaf de zuidelijk gelegen bushalte bevindt zich een vrijliggend (brom)fietspad. Dit fietspad wordt gedeeltelijk afgesloten en gedeeltelijk verwijderd. Vanwege de regionale functie van de bushaltes vinden veel oversteekbewegingen van busreizigers plaats. In de huidige situatie is er geen duidelijke oversteekplaats. Hierin wordt voorzien in de nieuwe situatie, zodat busreizigers op een vaste locatie moeten oversteken ter bevordering van de verkeersveiligheid. Door het opnieuw inrichten van het betreffende gedeelte Vissersweg en het verlagen van de snelheid wordt de verkeersveiligheid vergroot en de weggebruikers voldoende beschermd.

Overleg met politie

Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen betreffende het Wegverkeer heeft overleg over dit verkeersbesluit plaatsgevonden met de gemandateerde van de nationale politie.

Bevoegdheid tot het nemen van het besluit

Gelet op het bepaalde in regel 7.22 van het register behorende bij het Delegatie en Mandaatbesluit 2014.

Besluit:

- het instellen van een 50 km zone;

- het aanpassen van de belijning en markering naar gebiedsontsluitingsweg 50 km;

- de plaatsing en aanbrenging van de bijbehorende belijning op de weg conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 17031A06 uit te voeren.

 

 

Ridderkerk, 27 juni 2017.

Namens dijkgraaf en heemraden van

waterschap Hollandse Delta,

J. Aleman

lid van directieraad

 

 

 

 

Bezwaar

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende gedurende een periode van zes weken vanaf de dag na bekendmaking, tegen dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan college van dijkgraaf en heemraden van waterschap Hollandse Delta, Postbus 4103, 2980 GC Ridderkerk 

Het verkeersbesluit treedt in werking na bekendmaking. Op grond van artikel 6.16 Algemene wet bestuursrecht schorst het bezwaar de werking van dit besluit niet. Gelet hierop kan, na indiening van het bezwaarschrift, gedurende de bezwaartermijn ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend op grond van artikel 8:81 Algemene wet bestuursrecht. In geval een voorlopige voorziening wordt ingediend, treedt het verkeersbesluit niet in werking voordat op dit verzoek is beslist. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de Rechtbank Rotterdam, Postbus 50950, 3007 BL Rotterdam of digitaal via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Naar boven