Vastgesteld Wijzigingsplan "Buitengebied Rijksstraatweg ong. Buurmalsen", geoördineerd met omgevingsvergunning en besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder, Geldermalsen

Logo Geldermalsen

Gewijzigd vastgesteld wijzigingsplan “Buitengebied Rijksstraatweg ong. Buurmalsen”, gecoördineerd ter inzage met de gewijzigd verleende omgevingsvergunning en ongewijzigde beschikking hogere grenswaarden Wet geluidhinder

 

Met ingang van vrijdag 30 juni 2017 ligt voor zes weken op grond van artikel 3.8 lid 1 en artikel 3.32 Wro en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht ter inzage bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen:

 

  • 1.

    het door het college gewijzigd vastgestelde wijzigingsplan “Buitengebied Rijksstraatweg ong. Buurmalsen”;

  • 2.

    de hiermee samenhangend gewijzigd verleende omgevingsvergunning voor de bouw van een fruitloods met woning;

  • 3.

    de hiermee samenhangende ongewijzigde beschikking voor het verlenen van hogere grenswaarden in het kader van de Wet geluidhinder.

De beroepstermijn van zes weken eindigt op donderdag 10 augustus 2017.

 

Toelichting op de planstukken

Het plangebied is gelegen aan de Rijksstraatweg ongenummerd te Buurmalsen, perceel kadastraal bekend gemeente Geldermalsen sectie G. nummer 590. Gelegen binnen de bebouwde kom tegenover de Hucht in de kern Buurmalsen. Het perceel heeft een omvang van 5.000 m². De bedrijfswoning wordt aan de straatzijde gesitueerd en is aan de oostzijde van het perceel gelegen. De fruitschuur wordt achter op het perceel gesitueerd, waardoor deze een directe verbinding heeft met de achtergelegen fruitboomgaard.

Het realiseren van een agrarisch bouwperceel met fruitloods en bedrijfswoning is op basis van het geldende bestemmingsplan “Buitengebied 2006” niet toegestaan. Om realisering van de fruitloods met bedrijfswoning mogelijk te maken heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om met toepassing van artikel 3.6 lid 1 sub a Wro het geldende bestemmingsplan voor de grond in het plangebied te wijzigen. Hierin voorziet dit wijzigingsplan.

Eén van de voorwaarden voor het kunnen toepassen van de wijzigingsbevoegdheid, dat tegen de vestiging van een agrarisch bouwperceel uit milieukundig oogpunt geen bezwaar bestaat. Dit betekent in ieder geval dat voldaan dient te worden aan de Wet Geluidhinder. Een hogere geluidsbelasting is alleen toelaatbaar na een afwegingsproces, waarbij ook de mogelijke maatregelen worden aangegeven om de geluidbelasting op de gevel terug te brengen. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in het Besluit hogere grenswaarde en het daaraan ten grondslag liggende akoestische onderzoek.

 

Wijzigingen

Ten op zichte van het ontwerp wijzigingsplan en het ontwerp omgevingsvergunning heeft het college op 20 juni 2017 het wijzingsplan en de omgevingsvergunning gewijzigd vastgesteld naar aanleiding van zienswijzen. Het ontwerp besluit voor de vaststelling van de hogere grenswaarde is ongewijzigd vastgesteld. Samengevat hebben de wijzigingen in het bijzonder betrekking op het volgende: een beter borging van de landschappelijke inpassing in het wijzigingsplan en de omgevingsvergunning. Dit door het opnemen van een voorwaardelijke verplichting in de regels en het opnemen van een toelichting en tekening van het groenplan in de toelichting van het wijzigingsplan en de omgevingsvergunning. Voorts zijn voor de activiteit aan leggen van de uitweg in de omgevingsvergunning het toetsingskader van de Omgevingsverordening Gelderland en advies van de provincie opgenomen.

 

Coördinatie

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de Coördinatieverordening Wro gemeente Geldermalsen 2012 maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. De voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten wordt tegelijk behandeld. Naast het wijzingsplan en de hogere grenswaarde wordt ook de aanvraag omgevingsvergunning gecoördineerd behandeld. Dit betekent dat ook tegen de omgevingsvergunning alleen beroep kan worden aangetekend indien tijdig een zienswijze is ingediend ten aanzien van het ontwerp.

 

Raadplegen planstukken:

Het wijzigingsplan, de beschikking hogere grenswaarden en de omgevingsvergunning met de bijbehorende stukken kunnen op afspraak worden ingezien bij het Klantencontactcentrum op het gemeentehuis te Geldermalsen. Voor het maken van een afspraak kunt u terecht op de gemeentelijke website: www.geldermalsen.nl > Maak afspraak > Inzien stukken of via (0345) 586 611.

Het wijzigingsplan met bijbehorende stukken , de beschikking hogere grenswaarden en de omgevingsvergunning zijn op de website www.geldermalsen.nl in PDF-vorm te raadplegen (onder het kopje ‘bestemmingsplannen).

 

Reageren

Gedurende de beroepstermijn (tot en met 10 augustus 2017) kunnen belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend, alsmede belanghebbenden die niet verweten kan worden geen zienswijze te hebben ingediend, beroep indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage. Belanghebbenden die menen dat op grond van hun spoedeisend belang het wijzigingsplan of één van de gecoördineerde besluiten niet in werking kan treden, hebben tevens de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Omdat op dit besluit de Crisis- en herstelwet van toepassing is, zal een versnelde behandeling bij de Raad van State plaatsvinden. In dit verband dienen alle beroepsgronden gedurende de beroepstermijn worden aangevoerd, na de beroepstermijn mogen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Het wijzigingsplan en de gecoördineerde besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

publicatiedatum: 29 juni 2017

 

 

  •  

     

 

Naar boven