Instellen van verplichte fietspaden in Poortwijk fase III

Logo Oud-Beijerland

Z-15.18578

P.N. Baan

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Oud-Beijerland, overwegen ten aanzien van de verkeerssituatie in het zuidelijk gedeelte van de wijk Poortwijk (fase III) de volgende zaken:

a. Fietspaden langs de Polderlaan

De Polderlaan is aan de zuidzijde van Poortwijk de hoofdontsluitingsweg waardoor hier relatief veel verkeer rijdt. Verder liggen aan de Polderlaan 2 scholen, waardoor ook veel fietsende scholieren van deze weg gebruik maken. Daarom zijn langs de Poortlaan vrijliggende fietspaden aangelegd.

b. Muziekpad en fietspad langs de Oud-Beijerlandse Kreek

In Poortwijk is aan het Stravinskypad indertijd een tijdelijke basisschool “De Klinker” gebouwd, omdat nog niet bekend was hoe groot de omvang van een definitieve basisschool in deze wijk zou moeten zijn. Inmiddels is hier meer duidelijkheid over gekomen en is er een nieuw multifunctioneel schoolgebouw aan het Muziekpad gebouwd. Dit heeft tot gevolg dat veel kinderen uit het noordelijke gedeelte van Poortwijk op de fiets naar de nieuwe school rijden.

Fietsende kinderen van basisscholen vormen een risico voor de verkeersveiligheid. Daarom is besloten om het bestaande fietspad (Muziekpad) dat ten westen en ten noorden van de nieuwe school loopt, in noordelijke richting te verlengen tot aan het reeds bestaande fietspad, het Schubertpad. Tevens is dit nieuwe fietspad geschikt als recreatieve fietsroute, omdat het langs de Oud-Beijerlandse Kreek loopt.

c. Fietspad tussen de Muzieklaan en de Stougjesdijk

Om de relatie tussen Poortwijk en de fietsroute op de Stougjesdijk te versterken, zijn tussen deze wijk en de Stougjesdijk enkele verbindingsfietspaden aangelegd. Recent is er ook zo’n fietspad aangelegd tussen de Muzieklaan 49 (traforuimte) en de Stougjesdijk (bij huisnummer 225). Verder is ook het fietspad dat langs de zuidzijde van de Polderlaan loopt doorgetrokken naar de Stougjesdijk.

Verplichte fietspaden

Volgens het landelijke verkeersbeleid is het gewenst dat bromfietsen in de bebouwde kom zoveel mogelijk de routes van het autoverkeer volgen. De praktijk heeft ook uitgewezen dat dit de verkeersveiligheid ten goede komt. Verder worden de fietspaden in Poortwijk ook veelvuldig gebruikt door kinderen en recreanten, waardoor eventuele bromfietsen op deze fietspaden grote hinder kunnen veroorzaken. Het is daarom gewenst om alle bovengenoemde fietspaden in Poortwijk fase III aan te wijzen als verplicht fietspad voor twee richtingen, waardoor deze paden verboden zijn voor bromfietsen. Het is dan wel mogelijk om met snorfietsen van deze paden gebruik te maken. De overlast van snorfietsen is echter minimaal, mits deze niet illegaal zijn opgevoerd.

Beslissingsbevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het College van Bugemeester en Wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten voor wegen die in eigendom en beheer zijn bij de Gemeente Oud-Beijerland. Via de regeling “Delegatie en Mandaat” van de Gemeente Oud-Beijerland is deze bevoegdheid intern gemandateerd aan de Teamleider Infra van de afdeling Ontwikkeling.

Met de politie van Oud-Beijerland (district Zuid – Holland Zuid) heeft overleg plaatsgevonden over de te nemen wettelijke verkeersmaatregelen. Een en ander volgens artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer. (BABW).

Publicatie

Dit besluit zal op de volgende plaatsen worden gepubliceerd:

- Voor het publicatieraam bij de hoofdingang van het Gemeentehuis.

- Op de gemeentelijke website.

- In de Gemeentelijke Informatierubriek van huis aan huiskrant “Het Kompas”.

- In de rubriek voor verkeersbesluiten in de Staatscourant.

 

BESLUIT

Op grond van bovengenoemde overwegingen is het gewenst het volgende te besluiten:

1. In te trekken het besluit van augustus 2008, waarin de fietspaden langs de Polderlaan en de voormalige aansluitende bouwstraat zijn aangewezen als verplicht fietspad voor twee richtingen.

2. De beide fietspaden aan weerszijden van de Polderlaan, ten noorden van de Polderrotonde administratief opnieuw als verplicht fietspad aan te wijzen voor twee richtingen.

3. Het fietspad gelegen ten zuiden van het oost – west lopende gedeelte van de Polderlaan aan te wijzen als verplicht fietspad voor twee richtingen. (tussen Muziekpad en Stougjesdijk). Dit fietspad als zodanig aan te geven met verkeersborden, RVV model G11.

4. Het Muziekpad, gelegen ten noorden en ten westen van basisschool De Klinker, aan te wijzen als verplicht fietspad voor twee richtingen. Dit fietspad als zodanig aan te geven met verkeersborden, RVV model G11.

5. Het nieuwe fietspad (vervolg van Muziekpad) langs de Oud-Beijerlandse Kreek tussen de aansluiting op het reeds bestaande gedeelte van het Muziekpad en de aansluiting op het Schubertpad, aan te wijzen als verplicht fietspad voor 2 richtingen. Dit fietspad als zodanig aan te geven met verkeersborden, RVV model G11.

6. Het fietspad tussen de Muzieklaan (bij huisnummer 49 – 51) en de Stougjesdijk (bij huisnummer 225) aan te wijzen als verplicht fietspad voor twee richtingen. Dit fietspad als zodanig aan te geven met verkeersborden, RVV model G11.

Namens deze,

C.W. Vink

Teamleider Infra

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit over het aanwijzen van fietspaden in Poortwijk, kan door iedere belanghebbende schriftelijk bezwaar worden ingediend.Dit schriftelijke en met motieven onderbouwde bezwaarschrift moet worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van Oud-Beijerland, binnen een termijn van zes weken na deze publicatie in de Staatscourant.

Naar boven