Ontwerp-geurverordening intensieve veehouderij Harkema-Drogeham

Logo Achtkarspelen

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat de ontwerp Verordening geurhinder en veehouderij Achtkarspelen 2017 - gebied Harkema-Drogeham en de bijbehorende ontwerp Geurgebiedsvisie ter inzage worden gelegd voor inspraak.

De gemeenteraad heeft op 22 juni 2017 ingestemd met de ontwerp-geurverordening. De gemeenteraad heeft ook besloten om het aanhoudingsbesluit voor de intensieve veehouderij, dat op 25 november 2015 in werking is getreden, deels in te trekken. Voor het gebied waar de geurverordening betrekking op heeft blijft het aanhoudingsbesluit gelden.

Inhoud ontwerp-geurverordening

De geurverordening vormt een uitwerking van het coalitieakkoord 2016-2018. Met de geurverordening wordt de huidige landelijke norm uit de Wet geurhinder en veehouderij van 8 ouE/m3 verlaagd naar 4,5 ouE/m3 voor het buitengebied tussen Harkema en Drogeham. Deze strengere norm zorgt ervoor dat de geurbelasting, afkomstig van de intensieve veehouderijen, in dit gebied niet meer kan toenemen.

De ontwerp-geurverordening bevat de regeling voor de afwijkende geurnorm en de kaart met de specifieke begrenzing van het gebied Harkema-Drogeham waarvoor deze norm geldt. Bij de geurverordening hoort een geurgebiedsvisie die als onderbouwing van de afwijkende norm dient, en een uitleg van de systematiek rond geurnormen bevat.

Ter inzage

Vanaf donderdag 29 juni tot en met woensdag 9 augustus 2017 liggen de ontwerpen ter inzage. U kunt deze inzien:

- in het klantcontactcentrum tijdens de openingstijden van het gemeentehuis; en

- via onze website www.achtkarspelen.nl, onder het menu ‘Vergunningen’

Inspraak

Tot en met 9 augustus 2017 kunt u reageren op de ontwerp Verordening geurhinder en veehouderij en de ontwerp Geurgebiedsvisie. Een schriftelijke inspraakreactie kunt u richten aan het college van B&W, en sturen naar gemeente Achtkarspelen, Postbus 2, 9285 ZV Buitenpost of naar gemeente@achtkarspelen.nl. De reactie moet voorzien zijn van uw naam, adres en woonplaats en een motivering van uw inspraakreactie. Indien u een mondelinge inspraakreactie wilt indienen kunt u voor 19 juli 2017 een afspraak maken. De gemeenteraad betrekt de ingekomen reacties bij de definitieve besluitvorming rond de geurverordening.

Meer informatie

Voor het maken van een afspraak of voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Planting van de afdeling Ontwikkeling, via het algemene nummer 14 0511 of h.planting@achtkarspelen.nl.

Buitenpost, 28 juni 2017

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen,

G. Gerbrandy, burgemeester

mr. drs. E.H.C. van der Laan, secretaris

Naar boven