VERKEERSBESLUIT RAADHUISSTRAAT TE DINXPERLO

Logo Aalten

Aalten, 8 juni 2017

Aanleiding

Op vrijdag is er een weekmarkt in het centrum van Dinxperlo. In het verleden zijn er verkeersmaatregelen ingesteld om de opbouw van de weekmarkt in goede banen te leiden. Er is daarvoor een geslotenverklaring ingesteld op de Raadhuisstraat, Kerkstraat en de Dr. van der Meerstraat. Tevens zijn er parkeerverboden en eenrichtingsmaatregelen ingesteld. Deze maatregelen functioneren goed maar in de loop der jaren is de opbouw veranderd door bijvoorbeeld grotere kramen, speciale voertuigen, grotere uitstalruimte, etc. Daarvoor is in 2016 een verkeersbesluit genomen om de tijden te verruimen. Na de aanpassing van de verkeersmaatregelen is gebleken dat het noodzakelijk is om aanvullende maatregelen te treffen in de Raadhuisstraat om het beschikbare terrein van de weekmarkt te verduidelijken en de bereikbaarheid te garanderen.

Juridisch kader

Wettelijke grondslag

Dit besluit is genomen conform:

  • -

    artikel 2, lid 1, onder a, b, c en d Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    artikel 15, Wegenverkeerswet 1994;

  • -

    artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • -

    artikel 34 onder a van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • -

    artikel 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

  • -

    mandaatregeling 2016 Aalten;

  • -

    tekening VK7-04-02.

Beleidskader

De maatregel tot het instellen van een eenrichtingsmaatregel, is getoetst aan Nationaal, Provinciaal en Gemeentelijk beleid. De maatregel wordt conform Duurzaam Veilig uitgevoerd. De essentie van Duurzaam Veilig is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig- gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving. Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -

    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    het voorkomen van grote snelheids- en richtingsverschillen;

  • -

    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Het wegbeeld dient daarom uniform en eenduidig te zijn ingericht. De wegen worden daarom ingedeeld in een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen binnen de gemeente Aalten, wordt het landelijk beleid gehanteerd. Dat wil zeggen dat de wegen enkel de functies stroomweg (stromen), gebiedsontsluitingsweg (ontsluiten) of erftoegangsweg (toegang bieden tot erven) toegewezen kunnen krijgen.

In de wegencategorisering van de gemeente Aalten, is het betreffende wegvak aangewezen als erftoegangsweg. Dit houdt in dat de weg gebruikt wordt om erven te ontsluiten en dat de weg een verblijfsfunctie heeft binnen de bebouwde kom.

Belangenafweging

Geslotenverklaring

In de huidige situatie is de geslotenverklaring ingesteld vanaf de Grensstraat – Kwikkelstraat. Dit zorgt voor onduidelijkheid omdat er vanaf die geslotenverklaring er nog geen kramen opgesteld staan tijdens de weekmarkt. Gevolg is dat bezoekers, ondanks de aanwezig bebording, de straat inrijden en vervolgens moeten keren.

Buiten de verkeersonveilige situaties, levert de betreffende situatie ook een knelpunt op qua handhaving. Het gebied is afgesloten maar voor de bezoekers is onvoldoende duidelijk waarvoor het wegvak is afgesloten. Ook parkeren voertuigen van marktkooplieden hun voertuig op het betreffende wegvak waardoor eveneens onduidelijk wordt of er geparkeerd mag worden. Vanuit de toezichthouders/BOA`s van de gemeente is daarom het verzoek ingediend om de situaties te verduidelijken door de geslotenverklaring te verplaatsen naar de rand van het daadwerkelijke terrein van de weekmarkt. Dit is ter hoogte van huisnummer 7. Bij de kruising Raadhuisstraat – Kwikkelstraat – Grensstraat dient een schrikhek te worden geplaatst met een tijdelijk informatiebord ‘doorgaand verkeer afgesloten’ om aan te geven dat men niet de straat in moet rijden. Op die locatie kan de weggebruiker eenvoudig via de Kwikkelstraat de weg vervolgen.

Parkeerverbod

Aan één zijde van de Raadhuisstraat geldt in de huidige situatie een permanent parkeerverbod. Aan de andere zijde is geen parkeerverbod van kracht. Het is niet wenselijk om een permanent tweezijdig parkeerverbod in te stellen. Dit omdat er tijdens normale dagen er geen sprake is van een onveilige situatie, verslechterde bereikbaarheid of een beperkte doorstroming van het verkeer door geparkeerde voertuigen. Tijdens de weekmarkt is het wel wenselijk om een tweezijdig parkeerverbod in werking te hebben op het betreffende wegvak. Om dit te realiseren is het noodzakelijk om aan één zijde de verkeersborden E1 te plaatsen met het onderbord ‘vrijdag 12:00 uur tot 21:00 uur’.

Voor bewoners en belanghebbenden is er sprake van een versoepeling van de verkeersmaatregelen op de betreffende locatie. In de huidige situatie was het een gesloten wegvak en kon men met een voertuig de woning of winkelpand niet bereiken. In de toekomstige situatie is dit wel toegestaan. Het is dan echter niet toegestaan om het voertuig op de rijbaan te parkeren. Laden en lossen is wel toegestaan.

Adviesaanvraag politie

Op 19 april 2017 hebben wij een adviesaanvraag ingediend bij de Politie Oost Nederland. Op 23 mei 2017 hebben wij een herhaald verzoek ingediend. In dat verzoek hebben wij tevens aangegeven dat als wij voor 1 juni 2017 geen reactie ontvangen, wij er vanuit gaan dat de politie geen bezwaar heeft tegen de maatregelen.

Binnen de gestelde termijn hebben wij geen reactie van de politie mogen ontvangen. Op basis daarvan concluderen wij dat de politie geen bezwaar heeft tegen de verkeersmaatregelen.

Het besluit

Burgemeester en wethouders nemen het volgende besluit:

  • I.

    het wijzigen van de geslotenverklaring op de Raadhuisstraat tussen de Kwikkelstraat en Raadhuisstraat nummer 7, door het verplaatsen van het bord C1 en het onderbord OB203p met de tekst ‘vrijdag 10:00 uur tot 21:00 uur’ naar de locatie nabij huisnummer 7 volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • II.

    het wijzigen van de geslotenverklaring op de Raadhuisstraat nabij de kruising met de Kwikkelstraat, door het toevoegen van het onderbord OB401-75 volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • III.

    het instellen van een parkeerverbod op de Raadhuisstraat tussen de Kwikkelstraat en huisnummer 7, door het aanbrengen van het verkeersbord E1 en het onderbord OB203p met de tekst ‘vrijdag 12:00 uur tot 21:00 uur’ volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

Bezwaar besluit

Bent u het niet eens met dit besluit? U kunt bezwaar maken. Dit kan op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Schrijf daarvoor een brief of maak digitaal bezwaar met uw DigiD op www.aalten.nl.

Zet in die brief in ieder geval:

  • uw naam, adres en woonplaats;

  • de datum;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • waarom u het niet eens bent met het besluit en

  • uw handtekening.

Doe dit wel binnen zes weken nadat het besluit waartegen u bezwaar maakt, is verzonden. Anders kan uw bezwaar niet in behandeling worden genomen.

Voorlopige voorziening

Ook wanneer u bezwaar maakt mag het besluit uitgevoerd worden. Wilt u dit tegenhouden? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter. Dat kan zodra u bezwaar gemaakt hebt.

Het postadres van de Voorzieningenrechter is:

Rechtbank Gelderland

Sector Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM Arnhem.

Mediation

Wilt u liever een gesprek om tot een oplossing te komen? We kunnen dan met een neutrale gespreksleider vrijblijvend gaan zoeken naar een oplossing. U houdt het recht om alsnog binnen de gestelde termijn van zes weken bezwaar te maken.

Hoogachtend,

namens burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten,

G.Sikking BBE

Afdeling Bestuur en Openbare Ruimte

Team Beheer Openbare Ruimte

Naar boven