Kennisgeving / Bekendmaking ontwerp wijzigingsbesluit Windpark Fryslân, Ministerie van Economische Zaken

Op 18 september 2016 hebben de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu het (rijks)inpassingsplan Windpark Fryslân vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben op 20 september 2016 voor dit windpark een vergunning Natuurbeschermingswet afgegeven. De Staatssecretaris van Economische Zaken heeft voor dit windpark een ontheffing Flora- en faunawet op 13 september 2016 afgegeven. Deze besluiten hebben van 14 oktober tot en met 25 november 2016 ter inzage gelegen.

Deze besluiten moeten gedeeltelijk worden gewijzigd. Het inpassingsplan (voor zover gewijzigd), de vergunning Natuurbeschermingswet (voor zover gewijzigd) en de ontheffing Flora- en faunawet (voor zover gewijzigd) worden opnieuw ter inzage gelegd.

De drie ontwerp wijzigingsbesluiten liggen van vrijdag 16 juni t/m donderdag 29 juni 2017 ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp wijzigingsbesluiten met een reactie.

Windpark Fryslân

Windpark Fryslân BV heeft het initiatief genomen om een windpark met netaansluiting te realiseren in het Friese deel van het IJsselmeer, nabij de Afsluitdijk. Het windpark ligt in zijn geheel in het IJsselmeer, op 800 meter van de Afsluitdijk en op 6,4 km van Makkum. Het park bestaat uit 89 windturbines met een maximale tiphoogte van 183 meter. Het toe te passen type turbine wordt in een latere fase bepaald en valt in de 3 en 4 Megawatt klasse. De omvang van het windpark komt uit op circa 320 MW, wat voldoet aan de doelstelling van de provincie Friesland (316 MW). Het windpark levert dan groene stroom aan circa 340.000 huishoudens.

In internationaal verband streeft Nederland naar een energievoorziening die in 2050 CO2-arm is. Dat betekent dat we moeten overstappen naar hernieuwbare energie om de CO2-uitstoot terug te dringen en om klimaatverandering tegen te gaan. Voor de korte termijn zijn de doelstellingen van het kabinet 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023. Windenergie is een belangrijke vorm van energie om die doelstellingen te bereiken. Rijk, provincies, de energiesector en natuur- en milieuorganisaties hebben met elkaar afgesproken om in 2020 6.000 MW aan windenergie op land te realiseren. De afspraak is een onderdeel van het Energieakkoord. Het Rijk heeft in overleg met de provincies 11 grote gebieden aangewezen die geschikt zijn voor windparken van minimaal 100 MW. Het Windpark Fryslân maakt daar deel van uit.

De stand tot nu toe

De ontwerpen van het rijksinpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora- en faunawet hebben van vrijdag 4 maart tot en met donderdag 14 april 2016 ter inzage gelegen. In die periode zijn 306 zienswijzen ingediend, waarvan 182 uniek. Bij het vaststellen van het inpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora- en faunawet is rekening gehouden met deze zienswijzen. Het rijksinpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora- en faunawet hebben van 14 oktober tot en met 25 november 2016 ter inzage gelegen. In deze periode zijn 7 beroepen ingesteld bij de Raad van State.

Inmiddels is gebleken dat deze besluiten op enkele punten wijziging behoeven. Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is daarbij niet van toepassing. De ontwerpen van de besluiten worden echter voor een periode van twee weken ter inzage gelegd om toch de mogelijkheid van inspraak te bieden. Iedereen kan op deze ontwerpen reageren. Als u in een eerder stadium heeft gereageerd, hoeft u nu niet te reageren. Het indienen van een reactie is echter geen voorwaarde om uw rechtsbeschermingsmogelijkheden te behouden.

De ontwerp wijzigingsbesluiten van het rijksinpassingsplan, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora- en faunawet liggen van vrijdag 16 juni tot en met donderdag 29 juni 2017 ter inzage.

Wijziging inpassingsplan Windpark Fryslân

In het op 18 september 2016 vastgestelde inpassingsplan Windpark Fryslân is een werk/natuureiland opgenomen met de bestemming ‘Natuur – Werkeiland Voorlopig’. Het gebied met deze bestemming overlapt gedeeltelijk met het onherroepelijk geworden provinciale inpassingsplan ‘Vismigratierivier’ van de provincie Fryslân. Door de vaststelling van het rijksinpassingsplan na het provinciaal inpassingsplan, is de bestemming voor de vismigratierivier binnen het plangebied voor het eiland van rechtswege vervallen. De regels van het rijksinpassingsplan Windpark Fryslân geven voor de ontwikkeling van de vismigratierivier minder mogelijkheden dan de regels van het provinciale inpassingsplan voor de vismigratierivier deden. Hierdoor zou de uitvoering van de vismigratierivier worden belemmerd. Om deze reden wordt een wijzigingsbesluit opgesteld, waarin de mogelijkheden conform het provinciaal inpassingsplan voor de vismigratierivier zijn hersteld.

Wijziging vergunning Natuurbeschermingswet

Bij besluit van 20 september 2016 is vergunning ten gevolge van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend voor het oprichten en in werking hebben van een windpark in het IJsselmeer. Daarbij is er o.a. sprake van een tiplaagte (de hoogte van het laagste punt van de rotor) van 50 meter boven NAP. Het besluit biedt echter de mogelijkheid tot verlaging naar 40 meter na aanvullend ecologisch onderzoek. Dit onderzoek is na afstemming met de provincie Fryslân in 2016 uitgevoerd. De resultaten daarvan bevestigen dat de wijziging van de tiplaagte van 50 naar 40 meter ten behoeve van de realisatie en de exploitatie van het Windpark Fryslân géén belangrijke negatieve effecten veroorzaken op de beschermde natuurwaarden in het gebied. Het gewijzigde besluit ten gevolge van de Natuurbeschermingswet 1998 betreft genoemde wijziging van de tiplaagte.

Wijziging ontheffing Flora- en faunawet

Bij besluit van 13 september 2016 is voor het windpark een ontheffing Flora- en faunawet verleend. Hierbij was voor een deel van de soorten de vrijstelling op grond van het Besluit vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten toegepast. In het gewijzigde besluit wordt conform de aanvraag van de initiatiefnemers voor alle soorten ontheffing verleend. Aan de ontheffing zijn voorschriften verbonden waardoor de gunstige staat van instandhouding voor de betreffende soorten niet in gevaar komt.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 16 juni 2017 tot en met donderdag 29 juni 2017 de ontwerp wijzigingsbesluiten tegelijk met de onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) bij het Gemeenteloket Sneek, Marktstraat 15 te Sneek.

Wat zijn de vervolgstappen?

Tot en met 29 juni 2017 kunt u uw mening geven over de ontwerp wijzigingsbesluiten. U doet dat door een reactie te sturen. In die reactie kunt u zeggen wat u van het ontwerp wijzigingsbesluit vindt. Staan er bijvoorbeeld onjuistheden in het besluit? Hebben we bepaalde belangen over het hoofd gezien? Wordt u door het ontwerp wijzigingsbesluit geraakt in uw belangen? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Hoe kunt u reageren?

U kunt van vrijdag 16 juni 2017 tot en met donderdag 29 juni 2017 reageren. Wij ontvangen uw reacties bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder het kopje Windpark Fryslân, ontwerp wijzigingsbesluiten. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Windpark Fryslân, ontwerp wijzigingsbesluiten, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres noemen? Dan kunnen wij u informeren over de start van de terinzagelegging van de definitieve besluiten.

Wilt u uw reactie mondeling geven? Dat kan telefonisch via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur op telefoonnummer (070) 379 89 79.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerp wijzigingsbesluiten of onderliggende stukken u reageert en u uw reactie onderbouwt met argumenten.

Indien u reeds beroep heeft ingesteld tegen het (rijks)inpassingsplan van 18 september 2016, de vergunning Natuurbeschermingswet en de ontheffing Flora en faunawet dan heeft op grond van artikel 6: 19 Awb het reeds ingediende beroep van rechtswege mede betrekking op de wijzigingsbesluiten. Dit betekent dat u in dat geval ook niet opnieuw beroep hoeft in te stellen.

Voor zover u niet verwijtbaar geen zienswijze heeft ingediend en/of geen beroep heeft ingesteld tegen de eerdere besluiten kunt u wel in beroep tegen deze wijzigingsbesluiten.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

De besluiten worden ter inzage gelegd. Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.windparkfryslan.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten op telefoonnummer (070) 379 89 79.

Naar boven